Antena Meniu Search
x

Video Ruşii publică imagini cu un convoi militar filmat la Iași ce transportă "blindate și echipament" în R. Moldova. Reacţia MApN

Ministerul Apărării Naționale (MApN) avertizează că anumite exerciții făcute de Armata României în poligoane din țară au fost prezentate în mod fals ca fiind desfășurate în Republica Moldova pe canalele rusești de Telegram. Mai exact, pe contul supranumit Rybar, urmărit de peste 1.1 milioane de oameni și afiliat regimului de la Moscova, s-a scris că România ar transfera blindate peste Prut, în contextul în care la Chișinău au avut loc proteste anti-guvernamentale.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 18.10.2022, 17:33

Vezi și

"Urmăritorii noștri au raportat că pe 14 octombrie un tren cu echipament militar al Forțelor Armate Române a trecut prin orașul Iași în direcția Republicii Moldova. Pe imagini se văd zeci de blindate, inclusiv Piranha IIIc, B33, TAV-77, precum și mai multe camioane și un radar mobil. 

Ce legătură există?

În prezent, exercițiul Joint Combined Exchange Training-2022 (JCET) are loc pe teritoriul Moldovei, în care participarea militarilor britanici a fost anunțată. Este posibil ca echipamentul să fi fost transferat cu acest prilej.

Cu toate acestea, caracterul specific al JCET-2022 stă în antrenarea unităților pentru operațiuni speciale. Iar o asemenea cantitate de echipament stârnește bănuieli.

Pe acelaşi subiect

Luând în considerare protestele anti-guvernamentale din Chișinău și reprimarea lor violentă, pecum și declarațiile Maiei Sandu cu privire la negocieri cu "țări partenere" privind reînarmarea Forțelor Armate ale Republicii Moldova, este foarte posibil ca echipamentul românesc să fi sosit cu un cu totul alt scop. 

Tensiunile cresc în Moldova ca urmare a nemulțumirilor cu privire la politica domestică și externă a administrației Sandu. Iar reprimarea în forță a protestelor a agravat situația și a suspus Moldova la riscul unui război civil", se arată în mesajul postat pe canalul de Telegram Rybar.

MApN acuză un fake news

"Semnalăm apariția unei noi dezinformări cu privire la așa-zisa prezență a militarilor români la activități de instruire în Republica Moldova, care a apărut pe canalele de Telegram afiliate propagandei rusești. Unul dintre materialele video incluse în aceste postări prezintă o coloană de autovehicule militare ale Armatei României, despre care se afirmă în mod fals fie că se întorc din, fie că se îndreaptă către Republica Moldova.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

De fapt, în imagini este surprinsă o coloană de tehnică militară a Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” din Iași, care se întoarce de la exercițiul multinațional ,,ZIMBRUL 22”, desfășurat în perioada 3-12 octombrie în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă „Smârdan”, județul Galați. La exercițiu, care a fost planificat cu un an înainte, au participat militari români, americani și polonezi.

După finalizarea exercițiului, militarii, echipamentele și tehnica militară participante s-au întors către garnizoanele de reședință fie pe calea ferată, fie prin deplasări pe căile rutiere. Coloana din imaginile video a fost îmbarcată pe platformele de tren în gara din localitatea Șendreni, județul Galați, România, și s-au deplasat către Iași.

De asemenea, amintim că, în zilele de 18 și 19 octombrie, personalul și tehnica Batalionului 2 Infanterie„Călugăreni” care a participat la exercițiul „Călugăreni 22”, desfășurat tot în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă „Smârdan”, se vor deplasa, pe calea ferată și pe roți, spre garnizoana de dislocare la pace, București", a transmis MApN, pe Facebook.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Ruşii publică imagini cu un convoi militar filmat la Iași ce transportă "blindate și echipament" în R. Moldova. Reacţia MApN