Video S-a dat alerta în Masivul Leaota. A fost doar un exerciţiu complex de salvare a unei victime în condiţii subterane extreme
Imaginaţi-vă un accident montan. Un explorator se răneşte grav la ambele picioare în condiţii subterane extreme, într-o peşteră, în plină iarnă. Cum fac salvatorii să îl aducă la suprafaţă în condiţii de siguranţă, fără să-i agraveze starea? Acestea sunt datele de la care a pornit un exerciţiu complex de salvare în Masivul Leaota.
Christian Ciubotărescu, medic: Se simulează accidentarea unui speolog, în cadrul unei explorări, la membrele inferioare, ceea ce îi determină imposibilitatea de a ieși pe picioarele proprii la suprafață.
Exerciţiu de salvare a unei victime în condiţii subterane extreme
Prima echipă de salvatori alertată a acordat victimei îngrijirile medicale de urgență. În același timp, de la suprafață, au fost organizate echipe care să instaleze sistemele de corzi.
Sandu Ovidiu, consilier tehnic: Salvarea din mediul subteran speologic este diferită de salvarea din exterior deoarece victima se află în subteran şi trebuie scoasă pe acelaşi traseu pe care s-a intrat. În subteran, nu ne putem baza decât pe forţele propri şi pe echipamentul din dotare.
- S-a dat alarma pe Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca. 800 de persoane implicate într-un amplu exerciţiu de...
- Profesoara din Azuga care şi-a lăsat elevii corigenţi înainte de Evaluarea Naţională a fost concediată....
- Plafonarea adaosului comercial. Guvernul promite ieftiniri considerabile, economiştii anunţă scumpiri şi produse...
Întreaga acțiune a fost coordonată dintr-un punct de comandă instalat la suprafață. Semnalul de începere a evacuării a fost dat abia după ce toate echipele de salvatori au terminat de instalat și verificat sistemele de corzi.
Evacuarea victimei de la 70 de metri sub pământ a durat 35 de minute, din momentul semnalului de pornire.
Tudor Marin, consilier tehnic: Iarnă sau vară, noapte sau zi, ninsoare sau ploaie, suntem aici, ne antrenăm pentru a fi gata de a ajuta pe cei care se pot accidenta, în peșteri sau pe munte.
Exercițiul a fost organizat de Serviciul Salvamont Salvaspeo Dâmbovița.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰