Antena Meniu Search
x

Video S-a dat alerta în Masivul Leaota. A fost doar un exerciţiu complex de salvare a unei victime în condiţii subterane extreme

Imaginaţi-vă un accident montan. Un explorator se răneşte grav la ambele picioare în condiţii subterane extreme, într-o peşteră, în plină iarnă. Cum fac salvatorii să îl aducă la suprafaţă în condiţii de siguranţă, fără să-i agraveze starea? Acestea sunt datele de la care a pornit un exerciţiu complex de salvare în Masivul Leaota. 
 

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 28.11.2023, 14:56

Vezi și

Christian Ciubotărescu, medic: Se simulează accidentarea unui speolog, în cadrul unei explorări, la membrele inferioare, ceea ce îi determină imposibilitatea de a ieși pe picioarele proprii la suprafață.

Exerciţiu de salvare a unei victime în condiţii subterane extreme

Prima echipă de salvatori alertată a acordat victimei îngrijirile medicale de urgență. În același timp, de la suprafață, au fost organizate echipe care să instaleze sistemele de corzi.

Sandu Ovidiu, consilier tehnic: Salvarea din mediul subteran speologic este diferită de salvarea din exterior deoarece victima se află în subteran şi trebuie scoasă pe acelaşi traseu pe care s-a intrat. În subteran, nu ne putem baza decât pe forţele propri şi pe echipamentul din dotare.  

Pe acelaşi subiect

Întreaga acțiune a fost coordonată dintr-un punct de comandă instalat la suprafață. Semnalul de începere a evacuării a fost dat abia după ce toate echipele de salvatori au terminat de instalat și verificat sistemele de corzi.

Evacuarea victimei de la 70 de metri sub pământ a durat 35 de minute, din momentul semnalului de pornire.

Tudor Marin, consilier tehnic: Iarnă sau vară, noapte sau zi, ninsoare sau ploaie, suntem aici, ne antrenăm pentru a fi gata de a ajuta pe cei care se pot accidenta, în peșteri sau pe munte. 

Exercițiul a fost organizat de Serviciul Salvamont Salvaspeo Dâmbovița.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » S-a dat alerta în Masivul Leaota. A fost doar un exerciţiu complex de salvare a unei victime în condiţii subterane extreme