Antena Meniu Search
x

S-a prefăcut că este arhitect timp de 11 ani şi a avizat peste 60 de proiecte. Un clujean cu diplome false, trimis în judecată

Un bărbat din Cluj a fost trimis în judecată după ce s-ar fi prefăcut că este arhitect având diplome false, timp de 11 ani. Acesta avizase peste 60 de proiecte tehnice. Individul se află în arest la domiciliu.

de Redactia Observator

la 18.08.2023, 14:28

S-a prefăcut că este arhitect timp de 11 ani şi a avizat peste 60 de proiecte. Un clujean cu diplome false, trimis de judecată
S-a prefăcut că este arhitect timp de 11 ani şi a avizat peste 60 de proiecte. Un clujean cu diplome false, trimis de judecată - Shutterstock

Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a anunţat, vineri, printr-un comunicat de presă, că a fost trimis în judecată un bărbat, în stare de arest la domiciliu, pentru comiterea mai multor infracţiuni, în formă continuată, printre care exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată, relatează news.ro.

O a două persoana juridică a fost trimisă în judecată.

Cum acţiona falsul arhitect

“În perioada octombrie 2011 – septembrie 2022, folosindu-se de o diplomă de arhitect falsă, pretins a fi emisă de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, s-a angajat pe funcţia de arhitect la trei societăţi comerciale (la una dintre societăţi inculpatul având calitatea de asociat şi administrator), inducând în eroare reprezentanţii celorlalte două societăţi comerciale în acest sens, a exercitat fără drept profesia de arhitect prin utilizarea titulaturii «arhitect cu drept de semnătură», aplicată pe un număr de 58 de proiecte tehnice (memorii tehnice şi proiecte de arhitectură) pentru  autorizarea executării lucrărilor de construire, elaborate asumate şi semnate de către inculpat”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

Pe acelaşi subiect

Procurorii au menţionat că pe acele proiecte a aplicat şi o parafă profesională contrafăcută şi apoi le-a încredinţat beneficiarilor în vederea obţinerii autorizaţiilor de construire / desfiinţare de la unităţile administrativ teritoriale, şi în baza cărora au fost emise autorizaţiile de construire/desfiinţare de către autorităţile abilitate.

La cât se ridică prejudiciul produs

Anchetatorii au precizat că până în prezent prejudiciul este de 125.725 lei reprezentând plata salariului achitat în mod necuvenit, 67.000 de euro şi 86.149 lei reprezentând costul proiectelor tehnice întocmite în mod nelegal.

Procurorii au explicat şi motivele pentru care a fost trimisă în judecată persoana juridică.

“În ceea ce priveşte inculpata persoană juridică, în esenţă s-a reţinut faptul că aceasta prin intermediul inculpatului persoană fizică, care în calitate de asociat unic, administrator şi angajat pe funcţia falsă de arhitect în cadrul acesteia, în perioada august 2018 – septembrie 2022 în realizarea obiectului de activitate al societăţii, precum şi în interesul şi în numele societăţii, prin prezentarea calităţii mincinoase de «arhitect cu drept de semnătură» a indus în eroare un  număr de 17 persoane vătămate, faţă de care s-a angajat şi le-a întocmit în fals proiecte tehnice (memorii tehnice (piese scrise) şi proiecte de arhitectură (piese desenate)) în vederea obţinerii autorizaţiilor de construire / desfiinţare de la unităţile administrativ teritoriale, (autorizaţii obţinute cu încălcarea prevederilor legale) în schimbul unor sume de bani”, a mai precizat sursa citată.

În acest caz, prejudiciul este de 38.110 de euro reprezentând costul Proiectelor Tehnice întocmite în mod nelegal.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » S-a prefăcut că este arhitect timp de 11 ani şi a avizat peste 60 de proiecte. Un clujean cu diplome false, trimis în judecată