Antena Meniu Search
x

Video Săptămâna Luminată, tradiții și obiceiuri. Izvorul Tămăduirii", ziua în care Fecioara Maria a săvârșit o minune. Ce se întâmplă în Vinerea Luminată

Ne aflăm în Săptămâna Luminată, de după Învierea Domnului. În credinţa populară se mai numește și Săptămâna Reînnoită, pentru ca totul renaște acum. Această perioadă este presărată și cu diverse obiceiuri și tradiții. În plus, avem dezlegare la dulce în zilele de miercuri şi vineri.

de Angela Bertea

la 08.05.2024, 13:12

Vezi și

O săptămână de sărbătoare. Credincioşii se bucură în aceste zile de Învierea Domnului, merg la biserică şi se roagă pentru cei dragi.

Săptămâna Luminată, tradiții și obiceiuri

Adrian Duțuc, preot Sf. Dumitru Suceava: Fiecare din aceste zile din săptămâna luminată prelungeşte bucuria Învierii lui Hristos. Ce putem face şi suntem chemaţi să facem în această săptămână este în primul rând să ne bucurăm de Hristos, atât în cadrul slujbelor care se ţin la biserică în fiecare zi, cât şi în familia noastră. Să înmulţim pacea şi bucuria şi dragostea lui Isus.

Credincioși: Săptămâna Luminată e toată sfântă. Toate zilele sunt sfinte şi noi trebuie să urmăm credinţa. Să fim mai buni, să ajutăm pe unii care au nevoie, să ne rugăm "Doamne, iartă-i pe toţi că au greşit".

Pe acelaşi subiect

- Venim la biserică, ne rugăm, asta facem cel mai mult. Aici mă simt cel mai bine, în casa Domnului. Mă rog pentru copii, pentru nepoţi, să dea Dumnezeu să am şi strănepoţi.

Angela Bertea, reporter Observator: Din bătrâni se spune că în această perioadă cerul se deschide, iar graniţa dintre lumea văzută şi nevăzută dispare. În săptămâna luminată, zilele de miercuri şi vineri sunt zile de harţi, adică nu se posteşte. Oamenii pot să mânânce de dulce.

Pe vremuri, fiecare zi a săptămânii marca câte o sărbătoare.

Ovidiu Papuc, muzeograf: Miercurea era singura zi în care se putea muncii la câmp, însă în această zi unii ţineau pentru bolile de picioare. În această zi, seara, tinerii mergeau în pădure şi strângeau flori şi beţe de alun care erau folosite în joia după Paşte la aprinderea unui foc care făcea legătură dintre cei vii şi cei trecuţi în nefiinţă.

Izvorul Tămăduirii", ziua în care Fecioara Maria a săvârșit o minune

Cea mai mare sărbătoare a Săptămânii Luminate are loc vineri, "Izvorul Tămăduirii", care marchează o minune săvârşită de Fecioara Maria.

Ovidiu Papuc, muzeograf: Se zice că Izvorul Tămăiduirii s-a format din lacrimile Maicii Domnului care a plâns şi a format nişte izvoare tămăduitoare. Se zice că cei care se vor scălda în izvoare sau în râuri în această zi se vor lecui de boli.

În Vinerea Luminată se fac ouă şi pască şi se dau de pomană. Săptămâna se încheie cu Sâmbăta Morţilor şi Duminica Tomei, când credincioşii merg la mormintele celor dragi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Evenimente » Săptămâna Luminată, tradiții și obiceiuri. Izvorul Tămăduirii", ziua în care Fecioara Maria a săvârșit o minune. Ce se întâmplă în Vinerea Luminată