Video Sărbătoare în stradă, după ce Grecia a legalizat căsătoriile între persoanele de acelaşi sex. "Mulţi copii îşi vor găsi în sfârşit locul"
Grecia a devenit prima ţară cu populaţie majoritar creştin-ortodoxă care legalizează căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Vestea a stârnit imediat valuri şi la noi în ţară. Comunitatea LGBT cere ca politicienii români să facă la fel. Însă Biserica Ortodoxă Română spune că o astfel de lege ar fi un atac la "familia naturală".
Legalizarea căsătoriei între persoanele de acelaşi sex a fost votată târziu în noapte de parlamentul elen. Legea le permite cuplurilor gay să adopte şi copii.
Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei: Oamenii care până acum au fost invizibili vor fi prezenţi în jurul nostru. Şi, alături de ei, mulţi copii îşi vor găsi în sfârşit locul lângă toţi ceilalţi.
Decizia vine după doi ani de dezbateri care au divizat ţara. Pentru susţinătorii comunităţii LGBT a fost un motiv de sărbătoare în stradă.
Votul în parlament a fost prefaţat de proteste în stradă
Însă mulţi greci contestă legea, iar votul în parlament a fost prefaţat de proteste în stradă, în care oamenii au mărşăluit cu icoane şi biblii. De altfel, Biserica Ortodoxă din Grecia s-a opus în mod constant proiectului. Aceeaşi poziţie o are şi Biserica Ortodoxă din România.
"Nu comunitatea creștină a acestei țări a votat și legalizat nefirescul, ci politicienii influențați de zgomotoasele nuclee ideologice care i-au impresionat mai mult decât adevărul însuși", a transmis Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR.
Grecia devine al 16-lea stat UE care legalizează căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Şi prima ţară cu o populaţie majoritar creştin-ortodoxă în care se ia o astfel de decizie.
Dezbaterea din Grecia continuă şi în România
Dezbaterea din Grecia continuă şi în comunitatea elenă din România.
Gheorghe Malcea, preot Biserica greacă "Schimbarea la faţă": Este un mare păcat. Nu de acum, din toate timpurile. Dumnezeu l-a creat întâi pe Adam şi după aceea, văzând că este singur, putea să-i creeze un bărbat. Dar Dumnezeu nu i-a creat bărbat. Ci i-a luat din coasta lui şi i-a zidit femeie.
Traian Antoniadis, președintele Comunității Elene din Constanța: Asta este democraţia. Fiecare face când şi cum vrea. Fiecare să-şi vadă de treaba lui, atâta timp cât nu ne afectează.
Legea adoptată în Grecia reaprinde şi discuţiile din România.
Victor Ciubotaru, militant pentru drepturile LGBTQ: Îmi doresc ca în cel mai apropiat timp să existe şi la noi politicieni care să fie pentru recunoaşterea drepturilor egale, protecţia drepturilor omului.
Statul român, vinovat de discriminare
Victor Ciubotaru şi Florin Buhuceanu sunt câştigătorii unui proces în care CEDO a găsit statul român vinovat de discriminare faţă de cuplurile de acelaşi sex. România a fost somată să permită căsătoriile gay sau parteneriatul civil. Însă guvernanţii au declarat în mod repetat că societatea română nu este pregătită pentru o astfel de schimbare.
Florin Buhuceanu, militant pentru drepturile LGBTQ: Asta face politicianul, vezi ceea ce s-a întâmplat în Grecia, se pregăteşte pentru o schimbare.
Părerile rămân împărţite şi în stradă
Părerile rămân împărţite şi în stradă.
Bărbat: Nu, că suntem o ţară creştin ortodoxă şi din moment ce biserica nu acceptă... nu, nu! Nu şi punct.
Bărbat: Din punctul meu de vedere este o catastrofă. Noi, ca şi grecii, suntem popor ortodox-creştin şi aşa cum a lăsat tradiţia şi este o firesc, o căsătorie să fie între un bărbat şi o femeie.
Bărbat: Cred că e în regulă. În 2024 cred că trebuie ca toţi oamenii să aibă drepturi egale, indiferent de orientare.
Cuplu: Asta este generaţia nouă, cupluri de gay, cupluri de aşa...
Dacă alţii acceptă, apoi cine suntem noi să zicem nu, nu faceţi aşa!
CEDO a acordat României termen până pe 25 martie să modifice legislaţia privind cuplurile de acelaşi sex.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰