Antena Meniu Search
x

Video Satul din Mureş unde turiştii străini vin să înveţe să facă brânză. Peisajul a cucerit-o pe Nina: "Aici e locul perfect"

Există un loc inedit în România, de care puţină lume ştie, unde se organizează atelierele de făcut caş. Satul Cund din judeţul Mureş atrage mulţi turişti, atât prin frumuseţile zone, cât şi cu tradiţiile locale, pe care localnicii le respectă de sute de ani. Cei care ajung pe aceste meleaguri au ocazia inedită de a face cu propriile mâini brânză murată şi caz, aşa cum numai în această zonă se face. 

de Redactia Observator

la 18.03.2024, 11:28

Vezi și

Satul Cund din județul Mureș este un colț de paradis, plin de câmpii verzi pe care văcuţele pasc liniştite în razele soarelui. Aici locuiesc aproximativ 150 de locuitori, iar cea importantă ocupaţie a lor este să facă brânză, aşa cum numai în această zonă se face. Şi cum se pricep atât de bine la această indeletnicire, unul dintre localnici a venit cu idea iendită de a face şi un atelier de brânzeturi pentru turişti.

Istvan Varga, organizator atelier: Este o experienţă unică în România unde fiecare oaspete primeşte un cazan propriu la care poate să-şi facă caşul, pe care pe urmă îl duce acasă.

Au lăsat aglomeraţia de la oraş pe liniştea din satul românesc

Nici bine nu a venit vremea frumoasă că deja au apărut şi primii oaspeţi, un grup de 23 de germani. Turiştii au venit în România fascinaţi de frumuseţile ţării noastre şi au profitat de ocazie ca să înveţe şi cum se face caşul românesc, o specialitate pe care doar aici au gustat-o.

Pe acelaşi subiect

La aelier, oaspeţii străini au descoperit că secretul unui caş bun constă în principal în calitatea laptelui folosit.

Istvan Varga, organizator atelier: Laptele e cel mai important factor al caşului pe care îl producem noi. Laptele nostru vine din fermă proprie. Evident, un lapte de calitate crud, mai avem nevoie de un cazan, sursă de căldură pentru a încălzi laptele, cheag şi câteva ustensile. 

Colţul de rai i-a cucerit pe turiştii din Germania

Cât timp au lasat laptele să se închege, turiştii au ieşit afară să se bucure de natură şi de aerul curat. Peisajul a cucerit-o pe Nina. 

Nina, turistă: E un loc foarte frumos. Trăim în oraş, în Germania, şi este mult trafic şi gălăgie şi dacă îţi place natura, aici e locul perfect să vii.

Preţurile pentru un astfel de atelier sunt cuprinse între 300 şi 500 de lei, în funcţie de numărul de persoane, iar la final, fiecare cursant ia acasă porţia de caş făcută de el. În plus, cei care ajung în sat pot să şi cumpere diferite sortimente de brânză. Preţurile încep de 50 de lei pe kilogram.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 5 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Satul din Mureş unde turiştii străini vin să înveţe să facă brânză. Peisajul a cucerit-o pe Nina: "Aici e locul perfect"