Antena Meniu Search
x

Secretul lui Nicolae Ceauşescu a fost AFLAT! Ce voia să facă cu GARA DE NORD

Planul lui Ceauşescu de a schimba faţa Bucureştiului era mai amplu decât îşi putea închipui cineva. Unul dintre arhitecţii vremii a povestit că Gara de Nord urma să fie mutată

Planul lui Ceauşescu de a schimba faţa Bucureştiului era mai amplu decât îşi putea închipui cineva. Unul dintre arhitecţii vremii a povestit că Gara de Nord urma să fie mutată

Unul dintre simbolurile bucureştene, Gara de Nord a fost în atenţia lui Nicolae Ceauşescu, ca multe alte edificii importante.

Se întâmpla în 1977 când, prin birourile de la Scânteia, circula prin metoda telefonului fără fir vestea, venită nu se ştie de unde, că Nicolae Ceauşescu plănuieşte să culce la pământ cu buldozerul întreaga Gară de Nord. Zona respectivă urma să primească după "preţioasele indicaţii" o altă destinaţie şi folosinţă.

Arhitectul Camil Roguski, apropiat prin meseria sa de familia prezidenţială comunistă, confirmă acest lucru: Ceauşescu voia să dărâme Gara de Nord şi completează scenariul cu o informaţie nouă: în zona respectivă, Bucureştiul trebuia să aibă un al doilea centru civic.

În dreptul Dâmboviţei, explică arhitectul Roguski, trebuiau construite două mari centre civice. Unul din centre era situat în jurul Casei Poporului (Palatul Parlamentului de azi), care era înconjurată de ministere administrative, de Ministerul Apărării Naţionale şi de o serie întreagă de clădiri cu destinaţie culturală precum şi de un hotel al partidului comunist (Hotelul Marriott de azi). Se mergea pe acest râu pe lângă Bibliotecă Naţională şi Operă. În partea de sud a Bucureştiului trebuia să fie Opera.

În afară de acest prim centru, în partea de est-vest trebuia construit un al doilea cartier central, care urma să se dezvolte pe amplasamentul Gării de Nord - Ministerul Transporturilor de azi.

Problema a fost dezbătută în cadrul unor întâlniri ale Comitetului Central astfel: Gara de Nord, cu liniile şi construcţiile adiacente, va fi retrasă în zona Podului Grant, pentru că zona eliberată să fie folosită pentru fluidizarea circulaţiei din stânga în dreapta oraşului. În jurul acestui spaţiu ar fi trebuit construit un al doilea spaţiu civic care să cuprindă toate ministerele technico-economice ale României comuniste.

Cele două puncte trebuiau legate între ele cu o serie întreagă de bulevarde şi străzi. Iar între ele se găsea cea de-a treia construcţie importantă a urbei bucureştene: Palatul Cotroceni.

LIPSA BANILOR A ANULAT MUTAREA!

Mutarea Gării de Nord a rămas în stadiul de discuţie între Ceauşescu şi înalţii activişti din CC, deoarece însăşi ideea de al doilea centru civic a fost pe parcurs uitată. 

În problema Gării de Nord este de părere că motivul care ar fi stat la baza oricărei acţiuni ar fi fost unul economic. Reţeaua de căi ferate din zonă împarte oraşul în două, lăsând un teren care nu poate fi folosit la nimic. Raţiuni economice sau nu, în faţa lui Ceauşescu se alegea praful de toate principiile urbanistice. Prima doar frica de a nu-l contrazice pe acesta.

Nu de alta, dar Ceauşescu ridica braţul şi spunea: pe aicea, trecem şi străpungem aşa, demolăm. A doua zi, pentru a nu-l supăra pe primul constructor al ţării, oamenii muncii săpau o groapă aiurea în Bucureşti. Nu de alta, dar ca să se vadă că se munceşte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Secretul lui Nicolae Ceauşescu a fost AFLAT! Ce voia să facă cu GARA DE NORD