Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Sectorul 2 al Capitalei, plin de florării plasate în mijlocul trotuarelor. Primăria vrea să convingă florarii să închirieze spaţii la parterul clădirilor

Peste 300 de chioşcuri au înflorit în intersecţii, lângă trecerile de pietoni sau în mijlocul trotuarului. Unele spaţii, deşi încurcă circulaţia, au fost abandonate. Asta în timp ce mulţi florari îşi vând marfa pe unde pot. Primăria Sectorului 2 vrea să scuture centrul de chioşcurile inestetice şi să-i convingă pe vânzători să închirieze spaţii la parterul clădirilor.

de Andreea Milea

la 20.10.2023 , 21:13

Pe aproape toate marile bulevarde din Capitală, chioşcurile de flori ocupă cel puţin jumătate din trotuar.

Multe chioşcuri au fost părăsite

Pieton: Nu au ce căuta pe trotuar. De ce? Că nu avem loc. Să fie în clădiri la parter, ca orice alt centru comercial.

Vezi și

Florăreasă: Pe trotuar sunt şi maşinile. Noi plătim, ei ce fac? Ocupă spaţiul.

Pe acelaşi subiect

Alţii văd partea romantică a situaţiei.

Pieton: Un crin, nişte crizanteme, trandafiri. Cât a costat? 30 de lei. Sunt la îndemănă. Poţi să îţi iei buchetul când vrei.

Andreea Milea, reporter Observator: Acest chioşc ocupă trotuarul degeaba. Cândva se vede că a fost florărie însă acum a devenit spaţiu de depozitare.

Florarii se plâng din cauza vânzătorilor ambulanţi

În total, în Capitală sunt 330 de chioşcuri, cele mai multe în Sectorul 2, peste 120. Chiria pe metru pătrat a fost stabilită de Primăria Capitalei, în funcţie de zonă, sub un leu pe metru pătrat pe zi. Astfel că, în centru, pentru un chioşc de 5 metri pătraţi, chiria nu depăşeşte 5 lei pe zi, adică 150 de lei pe lună. Cât un buchet de trandafiri. Chiar şi aşa, florarii se plâng din cauza vânzătorilor ambulanţi.

Andreea Milea, reporter Observator: Vă strică piaţa?

Florar: Ne strică, normal pentru că ei dacă nu plătesc nimic, le dau mai ieftin ca noi.

Andreea Milea, reporter Observator: Cam de cât vindeţi pe zi?

Florar: 400, 500, 300 lei.

Florar: Cu doi lei buchetul şi tot nu merge. Dacă am dat 3, 4 buchete d-astea astăzi.

Maria Sima, florar ambulant: Cât costă un buchetel? 5 lei, mamaie. Aveţi preţul la fel ca doamna. Nu stiu dacă le dă cu 5, le dă cu 10 lei.

Spun că în piaţă sunt obligaţi să crească preţul.

Maria Sima, florar ambulant: Mă duc în piaţă sunt ţiganii care nu te lasă să vinzi cu preţul pe care il vrei tu ca producator. Sa vinzi cu pretul ăla de negustor.

Primăria Sectorului 2 vrea să demoleze jumătate dintre florării

Deşi chioşcurile nefolosite ar putea fi folosite de vânzătorii ambulanţi, primăria Sectorului 2 vrea să demoleze jumătate dintre florării.

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: Foarte multe sunt nefuncţionale. Ăsta e adevărul. Unele dintre ele sunt funcţionale, dar folosite fie ca depozit pentru alte florării sau depozit pentru alte activităţi comerciale mai mult sau mai puţin legale. Ar trebui ca orice altă afacere să se ducă să isi inchirieze spatii acolo unde sunt disponibile. Din documentarea pe care am făcut-o noi, sunt funcţionale sub 100. 

Andreea Milea, reporter Observator:  Aici cât plătiţi chirie?

Daniela Murad, florar: Plătim în jur de 5.000 lei pe an. Plus lumină, gunoi, contabil, impozite. Plătim destul.

Andreea Milea, reporter Observator: Scoateţi banii aceştia?

Daniela Murad, florar: Normal. Ajungem la 3.000, 3000 şi ceva.

Andreea Milea Like

Am început cu muzica, am continuat cu dansul şi am ales jurnalismul. Ce au în comun? Zilnic găseşti ceva nou. Cât de mult înseamnă un cuvânt, un moment sau 10 secunde înainte de live.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Evenimente » Sectorul 2 al Capitalei, plin de florării plasate în mijlocul trotuarelor. Primăria vrea să convingă florarii să închirieze spaţii la parterul clădirilor