Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Șef de secție ATI, mărturie dramatică: "Toţi ne roagă să îi salvăm. Suntem epuizaţi şi fizic şi psihic". Video

Este ziua tuturor recordurile negative, cu cei mai mulţi români infectaţi, afectaţi şi dărâmaţi de coronavirus. Cinci judeţe şi Capitala sunt sub cod roşu de infectări. În spitalele din Bucureşti s-a făcut loc pentru alţi bolnavii de Covid, dar au apărut alte probleme: când avem paturi, n-avem medici.

de Ema Schweninger

la 28.10.2020 , 19:28

  • Ioana Simion: "Credeţi-mă că nu mi-am imaginat că o să ajung să visez pacienţii noaptea"
  • Recorduri negre în linie: 5.343 de români au fost diagnosticaţi cu Covid-19, 861 de pacienţi sunt în stare gravă la ATI
  • Cele mai importante știri ale zilei, la Observatorul orei 19

Ioana Simion, şef secţie ATI 2 Spitalul Colentina: Le e frică tuturor, toţi ne roagă să îi salvăm.

Reporter: Pentru dumneavoastră cum e?

Ioana Simion, şef secţie ATI 2 Spitalul Colentina: Credeţi-mă că nu mi-am imaginat că o să ajung să visez pacienţii noaptea.

Vezi și

Reporter: Cum îi visaţi?

Ioana Simion, şef secţie ATI 2 Spitalul Colentina: Înfiorător. Exact cum îi vedem noi. Tabloul clinic e înfiorător, nu seamănă cu nimic altceva.

Coronavirusul nu seamănă cu nimic altceva. Este afirmaţia unui medic din Terapie Intensivă care credea că le-a văzut pe toate până acum. Şi vine în ziua unor recorduri negre în linie: 5.343 de români au fost diagnosticaţi cu COVID-19, 861 de pacienţi sunt în stare gravă la ATI şi se luptă să trăiască. 107 familii au pierdut pe cineva drag în ultimele ore.

Virusul a făcut şi cea mai tânără victimă: un băieţel de patru luni din Sibiu. Avea o malformaţie cardiacă şi o boală neurologică.

Ioana Mătăcuţă, purtătorul de cuvânt Spitalul de Pediatrie Sibiu: Avea multiple comorbidităţi şi a fost internat în stare gravă în urmă cu o săptămână.

România se înroşeşete de la o zi la alta. În Bucureşti şi în cinci judeţe numărul infectărilor a depăşit pragul de 3 la 1.000 de locuitori. În Cluj, indicele a sărit chiar de 4.

Cea mai mare presiune e pe spitalele din Capitală unde ajung cazuri tot mai grave.

Victor Cauni, director medical Spitalul Colentina: Avem două secţii de ATI cu 29 de paturi, paturile s-au ocupat vineri în câteva ore, telefoanele sună continuu.

Pe hârtie avem 3.065 de paturi la ATI, dar un sfert dintre ele nu sunt utilate. În jur de 1.200 sunt în secțiile ATI covid.

Klaus Iohannis: De la începutul pandemiei pana acum numarul de locuri la Terapie Intensivă s-a dublat și nu ne dorim un lockdown.

Tot mai mai multe spitale din Bucureşti primesc şi pacienţi cu COVID, iar oficialii anunţă că numărul locurilor de ATI se va suplimenta cu 123.

Avem paturi, dar n-avem medici. Deficitul de anestezişti e uriaş, 40%

Dorel Săndesc, vicepreşedintele Societatea Română de ATI: De două luni de zile, noi, cei din ATI primim aceeaşi întrebare: când zile mai avem până când se epuizează cele 100 sau 90 de paturi care mai sunt libere? Vom încerca în continuare să creştem această capacitate. S-a aprobat ca spitalele mari să poată accesa fonduri europene ca să îşi facă module ATI. Peste două luni am putea să avem câteva sute de paturi în plus.

Situaţie cea mai gravă e la Spitalul Pantelimon din Bucureşti. Aici ar trebui să funcţioneze 20 de paturi de ATI pentru bolnavii de COVID-19. Dar nu se întâmplă asta pentru că nu are cine să trateze pacienţii. Sunt doar 5 medici angajaţi în unitatea medicală şi ar mai fi nevoie de încă 20.

Medicii de la Colentina au cerut ajutorul colegilor anestezişti din alte spitale.

Ioana Simion, şef secţie ATI 2 Spitalul Colentina: Ce se întamplă acum nu ne-am imaginat niciodată, suntem epuizaţi şi fizic şi psihic, stari de leșin, amețeli, nu ştim cum să mai facem faţă.

Un pacient care intră la ATI rămâne internat în medie 3 săptămâni. Un pat se eliberează de cele mai multe ori din păcate prin moartea bolnavului. Neoficial, 85 la sută din decesele raportate sunt ale pacienţilor din terapie intensivă. oficial, nu există statistici. iar previziunile medicilor sunt şi mai sumbre

Octavian Jurma, medic: Săptămâna viitoare e posibil să ne apropiem de 7000 pe zi. Ar fi trebuit să cam vedem o stingere a ratei de creştere din păcate nu vedem scădere sub 10% de la o săptămână la alta.

Peste 220.000 de români au fost diagnosticaţi cu COVID-19 până acum. Aproape 160 de mii s-au vindecat.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ema Schweninger Like
Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Evenimente » Șef de secție ATI, mărturie dramatică: "Toţi ne roagă să îi salvăm. Suntem epuizaţi şi fizic şi psihic". Video