Şefi din Poliţia Timiş, cercetaţi după moartea poliţistului Cristian Amariei
Mai mulţi şefi din Poliţia Timiş vor fi cercetaţi, după moartea poliţistului Cristian Amariei, agentul ucis de criminalul Ionel Lepa în timpul unei urmăriri cu focuri de armă.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
Mai mulţi şefi din Poliţia Timiş vor fi cercetaţi, după moartea poliţistului Cristian Amariei, agentul ucis de criminalul Ionel Lepa în timpul unei urmăriri cu focuri de armă.
În urma anchetei IGRP, inspectorii au decis declanșarea cercetării prealabile față de următorii:
- adjunctul șefului I.P.J. Timiș pe linie de ordine publică;
- șeful Serviciului Investigații Criminale;
- Familia poliţistului ucis la Recaş, despăgubită cu 20.000 de euro. Sindicalişti: "Mai puţin decat viaţa unui...
- Ionel Lepa a murit. Criminalul poliţistului din Recaş s-a spânzurat în celulă
- El este poliţistul împuşcat şi ucis de un urmărit internaţional la Recaş: 'Azi a mai căzut un coleg la datorie'
- șeful Poliției Orașului Recaș;
- șeful Servicului de Logistică;
- agentul din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriri, care avea în lucru dosarul urmăritului;
- adjunctul șefului I.P.J. Timiș pe linie de poliție judiciară;
- șeful Serviciului de Ordine Publică;
- cei doi agenți din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, Compartimentul Urmăriri.
Poliţistul Amariei nu avea vestă antiglonţ în timpul urmăririi
Raportul conducerii IGPR a arătat că polițistul Cristian Amariei nu avea vestă antiglonț, iar pentru efectuarea misiunii a utilizat un pistol Carpați cal. 7,65 mm, fabricat în anul 1994.
De asemenea, colegul său, de la Poliția Orașului Recaș, avea asupra sa un pistol de aceeași marcă. Ambii polițiști aveau câte două încărcătoare a câte 6 gloanțe fiecare.
De asemenea, verificările comisiei mai evidențiază faptul că, la nivelul IPJ Timiș, majoritatea vestelor antiglonț fuseseră distribuite la structurile operative, dar 14 s-au repartizat cu ocazia misiunii de prindere a criminalului, acestea aflându-se, până la acel moment, în depozitul inspectoratului.
Practic, la data de 2 iunie 2019, Serviciul de Investigații Criminale avea în dotare 10 veste antiglonț, dintre care două erau repartizate la Compartimentul urmăriri.
Cu toate că, la momentul debutului misiunii, vestele antiglonț nu erau utilizate de alți colegi, fiind disponibile, cei doi agenți de poliție care s-au deplasat în localitatea Recaș nu le-au preluat pentru a le avea asupra lor și a le utiliza.
Totodată, din verificările efectuate a rezultat faptul că Serviciului de Investigații Criminale Timiș i-au fost repartizate, până la 2 iunie 2019, 15 maiouri antiglonț și antiînjunghiere.
Anterior tragicului eveniment, agentul care a plecat în misiune înarmat avea în dotare un astfel de maiou, dar nu l-a luat când a plecat la acțiune.
Pe de altă parte, începând cu data de 6 august 2018, la nivelul Poliției Orașului Recaș au fost repartizate 2 maiouri antiglonț și antiînjunghiere.
Unul dintre acestea a fost ridicat de un agent din cadrul formațiunii rutiere, iar cel de-al 2-lea, alocat formațiunii de ordine publică, nu a fost preluat din depozit.
"Nu în ultimul rând, menționăm faptul că, în urma verificărilor efectuate la IPJ Timiș, care au vizat, pe lângă misiunea din data de 02 iunie 2019, și alte aspecte, au mai fost constatate deficiențe, inclusiv pe linia exercitării actului managerial.
Deși nu sunt în legătură de cauzalitate directă cu tragicul eveniment, acestea denotă o lipsă de implicare în coordonarea efectivelor din subordine (ex. aspecte care țin de planificarea muncii, documente strategice întocmite formal etc.)", se arată în raport.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰