Antena Meniu Search
x

Șeful MAI, după tragedia de la Constanța: Este inadmisibil ca în România anului 2021, IJSU să nu fie dotate cu o pernă pneumatică

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, miercuri, că "este inadmisibil" ca inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă să nu fie dotate cu perne pneumatice, echipament care ar fi putut salva viaţa femeii care s-a aruncat de la balcon, la Constanţa, după ce apartamentul i-a fost cuprins de flăcări.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 17.02.2021, 15:28

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne
Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne - Facebook
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

"Din punctul meu de vedere, este inadmisibil ca inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă să nu fie dotate cu o astfel de pernă pneumatică. Astăzi i-am chemat pe cei de la DSU să-mi prezinte o evaluare ce ar însemna să achiziţionăm un astfel de echipament pentru fiecare inspectorat judeţean. Costurile sunt foarte mici, vorbim de aproximativ 40.000 de euro per bucată", a afirmat Bode.

"Este inadmisibil şi le-am spus colegilor de la DSU să demareze de urgenţă achiziţia acestor echipamente absolut necesare, iată, în astfel de situaţii tragice", a susţinut ministrul de Interne.

Bode a adăugat, răspunzând unei întrebări, că unul dintre motivele pentru care au fost trimise echipe de control la Constanţa este legat de "neconcordanţe".

"Am văzut prima comunicare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, după care a venit altă comunicare, timpii... există aceste neconcordanţe în ceea ce priveşte timpii, ancheta le va lămuri", a completat el.

Bode a afirmat că "este puţin important" ce explicaţii îi dau lui cei de la ISU, dar este important ce explicaţii dau în faţa anchetatorilor.

"(...) S-a deschis şi o anchetă penală şi vor trebui să dea explicaţii toţi cei care au avut responsabilitatea să comunice exact cum au procedat şi să trimită în timp - când spun în timp, spun să ajungă la faţa locului pentru a salva persoana aflată în apartament, un destin tragic, când ne gândim că persoana respectivă era deja salvată, ieşise pe hol şi s-a întors să-şi ia un laptop", a explicat el.

El a spus că măsuri punctuale după această tragedie va lua imediat după ce primeşte rezultatul anchetei, dar consideră "absolut anormal ca în România anului 2021 inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă să nu fie echipate" cu astfel de saltele pneumatice.

Bode a precizat că a discutat depsre acest lucru cu şeful DSU, Raed Arafat.

"Dânsul va da explicaţii publice de ce anume nu au achiziţionat aceste perne pneumatice până în acest moment", a afirmat Lucian Bode.

El a adăugat că speră ca în acest an echipamentele respective să intre în dotarea inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

"Eu le-am cerut să se găsească soluţii, dacă se poate să achiziţionăm aceste saltele penumatice din fonduri europene. Avem această posibilitate, dar în câteva zile vom lămuri din ce fonduri, câte anume achiziţionăm, care sunt costurile, deci ne dorim ca acest lucru să se clarifice cât mai repede", a mai spus Bode.

Tragedia, sub ochii mai multor echipaje de pompieri

Reamintim că o femeie din Constanța a murit marți, după ce a căzut de la balconul apartamentului aflat la etajul 6, cuprins de un incendiu violent.

Captivă în propria casă, înconjurată din toate părţile de flăcări, femeia iese pe balcon şi face un gest extrem, în încercarea de a se salva. Atârnă câteva secunde de zidul balconului, apoi cade în gol 15 metri. Totul sub privirile neputincioase ale pompierilor, care nu știau cum să o salveze.

Tragedia a pornit de la o lumânare pe care femeia o aprinsese în memoria fiului său.

Ea a reuşit, iniţial, să se salveze din incendiu împreună cu soţul ei, dar s-a întors pentru a recupera laptopul, plin cu amintiri şi fotografii de la fiul ei.

Autoscara era singura șansă a femeii

O autoscară ar fi fost singura șansă a femeii, mai ales că în județul Constanța nu există nicio saltea pentru a-i salva pe cei aflaţi la înălţime.

Anca Chiriţă, purtător cuvânt ISU Dobrogea: „Nu mai există saltea la nivelul judeţului Constanţa. Pentru utilitatea unei asemenea saltele, persoana care o utilizează, care urmează să facă acest gest trebuie să fie sfătuită cum să se arunce doarece există pericolul de accidentare în astfel de cazuri, uitilitatea ar fi fost zero”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Șeful MAI, după tragedia de la Constanța: Este inadmisibil ca în România anului 2021, IJSU să nu fie dotate cu o pernă pneumatică