Antena Meniu Search
x

Video Filmul tragediei din Constanţa. Pompierii ar fi minţit cu privire la ora la care au ajuns cu autoscara la faţa locului

Tragedie cumplită la Constanţa, unde salvatorii s-au transformat în spectatori. O femeie a încercat să se salveze din calea flăcărilor prin balcon, dar a căzut în gol de la etajul 6. S-a întâmplat sub ochii mai multor echipaje de pompieri care doar priveau.

de Redactia Observator

la 16.02.2021, 20:05

Vezi și
  • Tragedia de la Constanţa, salvatorii au devenit spectatori
  • Drama din spatele dramei

Nu aveau scară şi nici saltea să o ajute. Reporterii Observator au descoperit că intervenţia s-a făcut cu întârziere. Imaginile au puternic impact emoţional.

Sunt imaginile disperării și neputinței. Femeia de 64 de ani este captivă în propria casă înconjurată din toate părţile de flăcări. Disperată, apelează la o soluţie extremă. Iese pe geam și atârnă preț de câteva secunde. Este la etajul 6, iar de jos o privesc câțiva pompieri care nu știu cum să reacționeze. Nu au scară şi nici saltea ca să o salveze. În câteva clipe, femeia se desprinde de balcon şi cade în gol 15 metri. Tragedia a pornit de la o lumânare pe care chiar ea o aprinsese în memoria fiului său.

O dramă care ascunde altă dramă

„A luat foc de la o lumânare; o doamnă care făcea un parastas la un copil care s-a spânzurat în ianuarie şi a ţinut o lumânare aprinsă, n-a supravegheat-o”, spune un martor.

Femeia a reuşit iniţial să se salveze din incendiu împreună cu soţul ei. S-a întors în ultima clipă în casă pentru a recupera laptopul. În el avea amintiri şi fotografii de la fiul ei.

„Dânsa am impresia că s-a întors după cum spunea soţul să ia un laptop şi n-a mai putut să iasă”, spune un vecin.

De altfel, pe imagini se vede cum femeia ţine până în ultima clipă laptopul în braţe şi cade o dată cu el.

Drama ridică însă o serie de întrebări. Putea sau nu să fie salvată femeia?

11 minute de speranţă deşartă

Între primul apel la 112 și momentul în care femeia a căzut sunt 11 minute. Primul detașament de pompieri a fost alertat la 09:15. De aici au plecat o ambulanță și o mașină de stingere care au ajuns în 6 minute la incendiu. Problema este că această unitate, care se află la doar 2 kilometri de locul tragediei, nu are nicio autoscară în dotare. De aceea, în paralel, a fost alertat un alt detașament, aflat la periferia orașului. Este o distanță de 8 kilometri pe care echipajul a parcurs-o în 12 minute. Degeaba însă. A ajuns la două minute după ce femeia căzuse.

Acestea sunt informațiile pe care reprezentanţii Departamentului pentru Situații de Urgență le-au prezentat oficial. Martorii îi contrazic însă. Dovadă stă o filmare făcută de camera de bord a unei mașini. Imaginile arată că autoscara era la ora 09 și 40 de minute încă era pe drum. Adică la 25 de minute de la apel nu ajunsese încă. Asta deși reprezentanții ISU spun că echipajul a ajuns la locul tragediei la ora 9 și 27 de minute. Reporterii Observator au cerut explicaţii pentru diferența de timp. Răspunsul?

"De aceea se vor verifica toţi timpii de răspuns.Verificăm toate aspectele".

Martori muţi la o tragedie

Soţul femeii a privit neputincios intervenţia.

„Ei stăteau jos când a căzut. ei erau jos. O saltea...nimic. Dacă aşa sunt antrenaţi şi nu pot să fie mai rapizi, asta e”, spune soţul femeii căzute.

Şefii ISU Dobrogea au decis să țină autoscara într-o staţie mai apropiată de autostradă, decât de centrul orașului. Şi asta deşi lângă detașamentul respectiv nu este niciun bloc cu mai mult de 4 etaje.

„O saltea era obligatorie. Ei nici nu au întins scara, nu ştiau unde e scara. Autoscara nu a fost niciodată. Uitaţi-vă la mine. Niciodată nu a fost autoscara. Montată”.

Autoscara era singura șansă a femeii, mai ales că în județul Constanța nu există nicio saltea pentru a-i salva pe cei aflaţi la înălţime. Şi pentru asta există o explicaţie oficială:

Anca Chiriţă, purtător cuvânt ISU Dobrogea: „Nu mai există saltea la nivelul judeţului Constanţa. Pentru utilitatea unei asemenea saltele, persoana care o utilizează, care urmează să facă acest gest trebuie să fie sfătuită cum să se arunce doarece există pericolul de accidentare în astfel de cazuri, uitilitatea ar fi fost zero”.

Zece oameni au fost evacuați din calea flăcărilor. Mai multe apartamente au fost distruse de foc

După ce reporterii Observator au prezentat imaginile intervenţiei şefilor ISU, mai marii de la Bucureşti au trimis o echipă de control la Constanţa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Evenimente » Filmul tragediei din Constanţa. Pompierii ar fi minţit cu privire la ora la care au ajuns cu autoscara la faţa locului