Antena Meniu Search
x

Medicul radiolog Iulia Trifu, despre coronavirus: "Odată infectaţi, plămânii se degradează cu o viteză ieşită din comun" (Video)

Tinereţea şi o sănătate de fier nu sunt garanţii că virusul SARS CoV 2 nu va face ravagii. Într-un apel disperat la responsabilitate, un reputat medic radiolog explică, în exclusivitate pentru Observator, cum atacă noul coronavirus plămânii unor pacienţi tineri şi fără alte afecţiuni.

Sonia Simionov
de Sonia Simionov

la 01.07.2020, 21:16

Vezi și
  • Medicul Iulia Trifu a văzut aproape 2.000 de radiografii ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus.
  • Medicul atrage atenția că inclusiv tineri, fără alte probleme medicale, pot fi răpuși de coronavirus.

Iulia Trifu, medic radiolog: E o loterie, nu ştii când eşti tu sau unul dintre apropiaţii tăi, indiferent de vârstă. 

Iulia Trifu, medic radiolog: Am văzut deja 1.930 de radiografii de la începutul covid-ului încoace. Au fost aproape 2.000 de radiografii şi aproape 300 de examinări CT, sunt destul de multe. Am trecut prin epidemii de gripă, dar această pneumonie nu seamănă cu nimic din celelalte. 

Doctor Iulia Trifu. Medic specialist în radiologie şi imagistică la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj. Practic, unul dintre oamenii prin faţa căruia trece, cu o viteză fulgerătoare, viaţa unui pacient infectat cu noul coronavirus. 

Iulia Trifu, medic radiolog: Se întâmplă şi la tineri. Sunt pacienţi destul de speriaţi, destul de disperaţi unii dintre ei, nu le vine să creadă că au ajuns în această situaţie, unii dintre ei recunosc că nu au crezut, de la început. E frică, e incertitudine şi, uneori, e disperare, văd şi lacrimi. 

Acesta este toracele unui pacient de 48 de ani. Fără alte afecţiuni. Odată infectat, plămânii se degradează cu o viteză ieşită din comun, iar lupta medicilor e măsurată cu cronometrul. În câteva zile, virusul produce leziuni ireparabile. 

Iulia Trifu, medic radiolog: Plămânul se umple efectiv cu multiple focare de pneumonie. Acestea pot evolua, se pot mări, pot conflua şi se poate ajunge la umplerea plămânului în totalitate sau aproape în totalitate. Dacă se ajunge la umplerea în totalitate, pacientul nu supravieţuieşte nici măcar intubat şi ventilat. 

Iar aceasta este diferenţa dintre un plămân sănătos şi unul afectat de infecţia cu SARS-CoV-2. Leziunile, vizibile cu ochiul liber, sunt rezultatul câtorva zile. Imaginile toracice sunt ale unui pacient de 32 de ani. Fără alte afecţiuni. A fost salvat, după mai bine de trei săptămâni la Terapie Intensivă, unde a stat intubat şi ventilat. 

Iulia Trifu, medic radiolog: Aceşti pacienţi au părăsit spitalul cu teste negative, dar cu leziuni pulmonare încă existente. Fapt pentru care îi urmărim în timp. Există posibilitatea să rămână cu sechele pe viaţă.

Iulia Trifu este medicul care l-a tratat de coronavirus şi pe căpitanul Mihai Mărginean, după ce s-a infectat în Spitalul Judeţean Suceava. 

Iulia Trifu, medic radiolog: Mihai a fost, cred, primul dintre medicii din Cluj pe care i-am avut în această postură. Ne-au dat lacrimile tuturor. Și mie şi tehnicienilor. Nu ne venea să credem că am ajuns aici, unde ne era frică, să ajungem la un moment dat, să examinăm, ca pacient, unul dintre colegii noştri.

La fel ca doctorul Mihai Mărginean, Iulia Trifu şi-a făcut publică revolta, într-un apel disperat la responsabilitate. 

Iulia Trifu, medic radiolog: Pe cei care nu cred aș vrea să îi întreb - Doriţi oare să vă asumaţi faptul şi responsabilitatea de a fi cei care au îmbolnăvit mai departe pe cei dragi? Măcar asta ar fi bine să ne oprească sau să ne responsabilizeze un pic mai mult! 

Mihai Mărginean, medic infectat: Virusul acesta există. Virusul acesta este nou, ştim puţine lucruri despre el, va rămâne cu noi tot restul vieţii noastre şi ceea ce s-a întâmplat anul acesta mi-e teamă că nu este sfârşitul. 

Iulia Trifu, medic radiolog: Cel mai mult îmi e frică de posibilitatea de a ajunge în situația de a alege cine trăiește și cine moare. Sper să nu ajungem acolo. De asta am şi tras acest semnal de alarmă.

România a ajuns, recent, pe locul trei în Uniunea Europeană raportat la numărul prea mare de pacienţi diagnosticaţi cu noul coronavirus. Şi, dacă cifrele nu scad, nu este exclus să fie reinstituite anumite măsuri de protecţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Medicul radiolog Iulia Trifu, despre coronavirus: "Odată infectaţi, plămânii se degradează cu o viteză ieşită din comun" (Video)