Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Semnificaţia steagului roşu, galben şi roşu-galben pe litoral. Zonele unde curenţii "Ucigaşi tăcuţi" fac cele mai multe victime

12 turişti au murit şi 39 au fost salvaţi în ultimul moment de la începutul verii pe litoral. Inconştienţa lor, curenţii perfizi, dar şi steagurile confuze de semnalizare sunt de vină. În plus, turiştii care intră în mare când nu au voie nu pot fi amendaţi şi transformaţi în exemplu. Statul a dat o lege care foarte greu poate fi aplicată. 

de Andreea Filip

la 31.07.2024 , 22:18

Salvamarii sunt îngroziţi de inconştienţa turiştilor. Şeful salvatorilor de la Eforie îşi aduce aminte de un tată care şi-a condamnat copilul la moarte. A sfidat steagul roşu care interzice intrarea în mare. 

"A intrat un copil pe saltea, copilul a început să plângă că nu vrea, era tot aşa, erau valuri, era marea agitată. Treci încoace, că suntem curajoşi. Copilul s-a înecat şi tatăl a fost dus în comă la spital", Gelu Vătămănescu, șef salvamari Eforie.

Există şi o lege care ar trebui să întărească autoritatea salvamarilor şi să îi pună la punct pe turiştii indisciplinaţi. Prea puţin cunoscută şi deloc aplicată, HG din 2007 îi obligă pe turişti să respecte semnalizările panourilor, să nu depăşească înot limita stabilită de geamanduri şi să nu intre în apă atunci când înotul este interzis. Amenzile sunt între 500 şi 1000 de lei.

Vezi și

Legea, ineficientă

Pe acelaşi subiect

Legea nu este, însă, eficientă. Salvamarii trebuie să cheme poliţiştii dacă turiştii le încalcă ordinele. Iar agenţii nu pot da amenzi dacă nu au probe clare că a fost încălcată legea. Declaraţiile salvatorilor nu sunt luate în calcul. 

În aceste condiţii, salvatorilor nu le rămâne decât să ducă muncă de lămurire cu turiştii care îşi riscă viaţa în marea agitată. "Când se pune steag roşu nu mai există niciun fel de interes. Pur şi simplu ignoră", ne spune Cristi, salvamar. Unii turişti sunt derutaţi se semnalizările steagurilor de salvamar. 

Steagul roşu-galben înseamnă, de fapt, că plaja este supravegheată de salvamari. Nu reprezintă nicio restricţie. Sub acesta se adaugă culoarea galbenă când în mare au voie doar înotători experimentaţi. Pânza roşie înseamna scăldatul strict interzis. Alte ţări folosesc indicatoare clare. Verde pentru marea liniştită. Mov anunţă prezenţa rechinilor şi interzice intrarea în apă. 

Curenţii din Marea Neagră, supranumiţi Ucigaşii tăcuţi, apar încă de la mal, mai ales în zona digurilor. Pot să aibă până la 70 de metri lăţime. Un turist prins de asemenea curenţi periculoşi trebuie să înoate paralel cu ţărmul, ca să se salveze, nu spre mal. Salvamarii recomandă părinţilor să îşi înveţe copiii să înoate, să nu se bazeze doar pe colac ori saltele gonflabile. 

Andreea Filip Like

Nu cred în coincidențe, cum nu cred că am ajuns întâmplător în această meserie. Unele lucruri sunt predestinate și, orice ai face, se întâmplă.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Evenimente » Semnificaţia steagului roşu, galben şi roşu-galben pe litoral. Zonele unde curenţii "Ucigaşi tăcuţi" fac cele mai multe victime