Antena Meniu Search
x

Video Simulator de ultimă generație, la Academia Navală. A fost fabricat în Norvegia şi a costat mai bine de 1 milion de euro

Cu un război la graniţă şi pericole pe Dunăre, România investeşte tot mai mult în pregătirea ofiţerilor din marina fluvială de război. De miercuri, un simulator de navigaţie de ultimă generaţie a intrat în funcţie la Academia Navala din Constanţa. Ofiţerii aspiranţi şi studenţii la Marină învaţă să conducă vedetele blindate fluviale pe cele mai moderne echipamente computerizate. 

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 14.10.2023, 10:07

Vezi și

Astfel de simualtoare sunt realizate chiar de către companiile care produc echipamentele de navigaţie de pe navele reale şi sunt recunoscute de organizaţiile internaţionale şi standardele NATO. Computerul central pe care se vor antrena ofiţerii flotei simulează toate echipamentele reale de la bordul unei nave de luptă.

Tot ceea ce face aici ofiţerul de navigaţie, este identic raportat şi la bordul navei.

Andrei Pocora, prodecanul Facultății Navigație: Avem posibilitatea de a simula orice tip de vreme, pe orice anotimp şi totodată navigaţia pe timp de zi sau de noapte. 

Exerciţiile pe simulatoare îi ajută pe aspiranţi să scadă din perioada de practică pe care altfel ar fi trebuit să o petreacă la bordul navelor reale. Scenariile dezvoltate de planificatorii militari îi pun pe viitorii cursanţi în faţa pericolelor simulate, cărora vor trebui ca să le facă faţă. 

Pe acelaşi subiect

Toma Alecu, rectorul Academiei Navale "Mircea cel Batran"Pot fi introduse in scenariul de simulare atat manevre de evitare a minelor marine, manevra navei cu avarii la carma, maneva navei cu avarii la sistemul de propulsie. 

Simulatorul a fost fabricat în Norvegia şi a costat mai bine de 1 milion de euro

Simulatorul are şi cel mai nou sistem de informare şi afişare a hârţilor electornice prin care profesorii şi studenţii reproduc în format digital hărţile fizice de navigaţie atât de necesare pe nave. 

Andreea Filip, reporter Observator: Diferența dintre simulatoarele pe mare și cel pe fluviu este data de echipentele care sunt instalate la bord navei mai cum ar fi sistemul de hărți electronice, dar și radare care oferă o imagine mai precisă în apropierea navei. 

Viceamiral Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale: Din punct de vedere economic dar şi militar, Dunarea poate fi o soluţie pentru România şi pentru alianţele din care facem parte, atât din puct de vedere al UE, dar şi al aliantei NATO.

Simulatorul Academiei Navale "Mircea cel Bătran" a fost fabricat în Norvegia şi a costat mai bine de 1 milion de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Simulator de ultimă generație, la Academia Navală. A fost fabricat în Norvegia şi a costat mai bine de 1 milion de euro