Tot mai multe spitale din țară, paralizate de epidemia de coronavirus
Medicii care încă nu au renunţat la luptă au ajuns la capătul puterilor. În toată ţara, spitalele cedează. Cel din Deva, de exemplu, este al treilea din ţară care a intrat în carantină. Blocate în interior, asistentele fac un apel public şi spun că au fost pur şi simplu abandonate.
- Tot mai multe spitale din țară, paralizate de epidemia de coronavirus
- Spitalul din Deva a intrat în carantină generală pentru 14 zile
Medicii care încă nu au renunţat la luptă au ajuns la capătul puterilor. În toată ţara, spitalele cedează. Cel din Deva, de exemplu, este al treilea din ţară care a intrat în carantină. Blocate în interior, asistentele fac un apel public şi spun că au fost pur şi simplu abandonate.
"A venit cineva să vă spună ce aveţi de făcut? Nu avem nicio informare oficială, nimic! V-a adus de mâncare? Nimeni. Nici apă. Forul superior al nostru unde este? Unde sunt, unde sunt?
La cine ne adresăm? Suntem bolnavi, suntem dependenţi de medicamente".
După ce patru medici au fost testaţi pozitiv, Spitalul Judeţean Deva a intrat în carantină totală timp de 14 zile. Nimeni nu intră, nimeni nu iese. În interior, au rămas blocaţi 70 de pacienţi şi tot personalul medical care intrase în tura de noapte. Asistentele se plâng că, pe unele sectii, au fost lăsate singure, fără medici.
Spitalul din Deva este al treilea care se închide, după Spitalul Gerota şi cel focar din Suceava. În plus, în plină criză medicală, managerul a fost demis pentru că, spun autorităţile, ar fi lăsat totul la voia întâmplării. Aşa a ajuns virusul să se răspândescă şi în locurile în care, teoretic, nu ar trebui să ajungă.
În Dej, secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal s-a închis, iar toţi medicii şi asistentele au rămas în carantină, după ce, timp de şase zile, două femei infectate cu coronavirus au fost internate acolo.
Uneori, nu doar pacienţii dau dovadă de inconştienţă, ci şi medicii. Un doctor care a intrat în contact cu tânăra de 27 de ani din Botoşani care a murit după ce a fost infectată, nu a respectat izolarea şi s-a întors la cabinet, unde a continuat să consulte pacienţi. Bărbatul are acum dosar penal.
În toată ţara, sistemul medical este în colaps. Alarma s-a dat şi la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, după ce un donator a fost depistat pozitiv. Sângele lui a fost aruncat, iar o anchetă epidemiologică a fost demarată. Totuşi, activitatea nu a fost blocată pentru că, în România, este permanentă nevoie de sânge.
Şi Spitalul Judeţean Suceava este în continuare pe avarie. Doar Unitatea de Primiri Urgenţe funcţionează. În saloane, sunt internaţi 206 pacienţi cu coronavirus. Şi, în plină criză, spitalul a rămas fără medic epidemiolog.
Femeile însărcinate din judeţ nu ştiu în continuare cui să se adreseze. Au nevoie de ecografii şi investigaţii, dar nu au unde să le facă.
Şirul problemelor este completat de lipsa acută de echipamente. România nu este pregătită cu suficicente paturi pentru bolnavii de COVID-19.
Şi criza echipamentelor de protecţie se adânceşte. Medicii din Iaşi spun că mai au costume şi măşti doar pentru două zile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰