Antena Meniu Search
x

Staţiile GPL din ţară, luate la control după explozia din Crevedia. În sectorul 5 s-au dat deja amenzi. Piedone: "Nu vreau să mai trec printr-o tragedie ca la Colectiv"

Controale la staţiile GPL din Capitală, după explozia din Crevedia. Poliţiştii locali din Sectorul 5 au dat, în urma unor controale făcute duminică, mai multe sancţiuni în valoare totală de peste 15.000 de lei, pentru una dintre staţiile GPL fiind începută procedura pentru dezafectare. Primăria reclamă că unele nu au autorizaţii de construcţie, fără de care nu s-ar putea emite avize de funcţionare. De altfel, premierul Marcel Ciolacu a anunţat că, începând de luni, toate stațiile GPL din țară vor fi verificate.

de Redactia Observator

la 27.08.2023, 17:25

Staţiile GPL din ţară, luate la control după explozia din Crevedia
Staţiile GPL din ţară, luate la control după explozia din Crevedia - Profimedia / Facebook

Explozia din Crevedia. Trei explozii puternice au zguduit Crevedia sâmbătă seara şi, odată cu ea, o ţară întreagă. 57 de oameni au fost răniţi iniţial - dintre ei, 39 de pompieri -, iar un om a murit de groază în momentul în care cisternele din staţia GPL au sărit în aer. Soţia lui, cu arsuri peste 95 la sută din suprafaţa corpului, a murit duminică, la spital. După tragedie, se anunţă controale la toate staţiile GPL din România.

Explozia din Crevedia. Marcel Ciolacu: Toate stațiile GPL din țară vor fi verificate

De luni, toate stațiile GPL din țară vor fi verificate, potrivit premierului Marcel Ciolacu. Acesta a mai spus că nu a vorbit cu primarul din Caracal despre activitatea fiului său, cel care deținea depozitul din Crevedia.

Controalele la staţiile GPL au început deja în unele zone din România. Duminică, poliţiştii locali din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală Sector 5 au făcut ample controale la operatorii economici care desfăşoară activitatea de comerţ cu combustibil de tip GPL. Astfel, pe linie comercială, au fost efectuate un număr de 22 controale, se arată într-un comunicat de presă transmis de Primăria Sectorului 5.

Pe acelaşi subiect

Amenzi de peste 15.000 de lei în sectorul 5

Potrivit sursei citate de news.ro, în urma controalelor au fost aplicate 9 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 12.200 de lei, pentru neregulile constatate. Totodată, poliţiştii din cadrul Serviciului Protecţia Mediului şi Ecologie Urbană au aplicat 2 sancţiuni, în valoare totală de 3.000 lei. Pentru aspectele ce nu au putut fi stabilite la faţa locului, reprezentanţii societăţilor au fost invitaţi la sediul Primăriei Sectorului 5 pentru definitivarea controlului.

”Pentru staţia GPL situată pe Strada Fabrica de Chibrituri nr. 5, chiar în vecinătatea Primăriei Sectorului 5, a fost demarată procedura privind dezafectarea”, precizează sursa citată.

Primăria Sectorului 5 menţionează că, pentru aspectele ce exced sferei de competenţă, Primăria Sectorului 5, prin Direcţia Generală de Poliţie Locală Sector 5 a făcut adrese către instituţiile abilitate ale statului spre competenta soluţionare.

Piedone: "Nu vreau să mai trec iar printr-o tragedie cum a fost cea de la Colectiv"

“Este inadmisibil faptul că anumite instituţii dau avize de funcţionare, fără a cere şi a verifica autorizaţia de construire, fără de care nu poţi obţine niciun alt aviz. Instituţiile care au eliberat avize de funcţionare fără a cere şi verifica autorizaţia de construire sunt în culpa. Trebuie urgent modificată legislaţia, pentru a scăpa de aceste bombe cu ceas situate lângă blocuri, în parcări şi lângă sediile instituţiilor. Încă din 2021 am făcut controale la staţiile GPL de pe raza Sectorului 5 şi am amendat acele staţii care funcţionează ilegal. Am făcut toate demersurile legale şi i-am acţionat în instanţă pe cei care îşi desfăşoară activitatea ilegal, dar aceştia funcţionează în continuare, fără să le pese de viaţa oamenilor, în lipsa unei decizii din partea instanţiei. Eu nu vreau să mai trec iar printr-o tragedie cum a fost cea de la Colectiv”, a declarat primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

Potrivit comunicatului, opt intre staţiile GPL din sector au fost sancţionate încă din 2021, pentru că nu aveau autorizaţie de construire.

"Autorizaţia de funcţionare nu este eliberată de Primăria Sectorului 5, ci de organele competente în domeniu. De asemenea, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) este cel care emite raportul de protecţie la explozie", mai scrie în comunicat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Staţiile GPL din ţară, luate la control după explozia din Crevedia. În sectorul 5 s-au dat deja amenzi. Piedone: "Nu vreau să mai trec printr-o tragedie ca la Colectiv"