Antena Meniu Search
x

Ştefan Zachiu, medic militar, mărturii din teatrul de operații din Mali: „Stăteam în genunchi tot timpul"

Ştefan Zachiu este medic anestezist de Terapie Intensivă la Spitalul Militar. Înainte de pandemie, timp de patru luni a fost în Mali, Africa.

de Redactia Observator

la 01.06.2020, 12:10

Vezi și
  • Două elicoptere ţineau locul sălilor de Terapie Intensivă.
  • Vieţile salvate îl fac să continue lupta.

În teatrul de operaţii unde a salvat vieţile militarilor căzuţi victimele atacurilor teroriste cu dispozitive explozibile improvizate. Două elicoptere, complet utilitate, ţineau locul sălilor de Terapie Intensivă.

Ștefan Zachiu - medic anestezist la Spitalul Militar Central: Practic poziţia mea şi vedeţi că eu sunt destul de mărunt este în genunchi tot timpul.

Iar la asta se adaugă echipamentul militar de protecţie cască şi vestă antiglonţ. 

Ștefan Zachiu - medic anestezist la Spitalul Militar Central: Să spunem că pacientul are nevoie de ventilaţie mecanică. eu ar trebui să vin aici să-mi iau larigonscopul şi ar trebui să mă chinui să-l intubez. Din fericire experienţa clinică este cea care poate învinge această dificultate tehnică. O cu totul altă experienţă faţă de cea care am avut parte este un mediu nou de lucru.

Întors acasă, experienţa clinică este cea care l-a ajutat într-un altfel de război - de data aceasta cu un inamic nevăzut.

Ștefan Zachiu - medic anestezist la Spitalul Militar Central: Suntem unde ţara ne cheamă aşa cum am răspuns provocării din Mali. Îţi pune foarte rău la încercare răbdarea şi sufletul pentru că depărtarea faţă de cei dragi întâi eşti medic apoi scoţi pistolul şi tragi eşti militar depăratrea este extrem de grea aproape nu există preţ.

Aproape nu există preţ. Vieţile salvate îl fac să continue lupta. Imaginile de la Terapie Intensivă din Spitalul Rol2 arată cât de gravă este starea pacienţilor infectaţi, dar şi eforturile pe care le fac minut de minut medicii de a-i ţine în viaţă.

Ștefan Zachiu - medic anestezist la Spitalul Militar Central: Experienţe care au venit ca un tăvălug peste mine, peste noi toţi ca şi societate. Pentru mine personal provocarea acestei foarte frumoase profesii de medic militar înseamnă foarte mult sacrificiu am o familie superbă minunată. În ultimele 8 luni am stat cu ei două luni jumate.

Un sacrificiu pe care şi l-a asumat, şi el dar şi ceilalţi colegi atunci când au îmbrăcat haina militară.

Ștefan Zachiu - medic anestezist la Spitalul Militar Central: Prin sufletul fiecăruia se poate îmbunătăţii tot ce poate însemna România este credinţa mea de suflet. 

Spitalul Rol2 de pe terenul Institutului "Ana Aslan" este prima formaţiune militară ridicată în lupta împotriva covid19. Acum, sunt internaţi acolo 51 de pacienţi, dintre care 6 sunt la Terapie Intensivă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Evenimente » Ştefan Zachiu, medic militar, mărturii din teatrul de operații din Mali: „Stăteam în genunchi tot timpul"