Video Ştiuca din Delta Dunării, în pericol din cauza braconierilor. Autoritățile vor să prelungească perioada de prohibiție pentru a salva specia
O delicatesă în farfurii, o raritate în Deltă. Știuca este o specie care se află în plin ordin de prohibiție. Pentru că producția a scăzut și cu 20% față de alți ani, perioada de interzicere a pescuitului pentru această specie ar putea fi prelungită în viitor, astfel încât să nu ajungă pe lista celor pe cale de dispariție.
Până pe 20 martie, niciun pescar din Delta Dunării nu mai poate captura ştiuca. Una dintre cele mai valoroase specii de pește din rezervație este în perioada de prohibiţie şi trebuie protejată. Altfel, cu timpul poate dispărea.
Ştefan Pimon, pescar: "Are şi valoare fianciară pe piaţă. Problema asta e... că nu mai e faţă de anii trecuţi, deci nu.. nu mai e. A slăbit. Nu mai e aceeşi cantitate de... prins."
Otilia Orac, inspector ANPA: "Este o specie importantă, din punct de vedere economic, şi, într-adevăr, ea trebuie protejată."
Ştiuca este peştele care se reproduce cel mai devreme în apele de la noi. O femelă depune între 100.000 şi 350.000 de boabe de icre, iar exemplarele mari pot avea chiar şi cantităţi care depăşesc jumătate de milion. Se adună în grupuri sub stratul de gheaţă şi acolo depun icrele. În iernile deosebit de geroase, perioada de reproducere se poate prelungi chiar până la începutul lunii aprilie. Dar aşteptarea merită din plin, spun cunoscătorii.
- Începe vânarea a 300 de exemplare din Delta Dunării: nu au prădător natural şi au făcut prăpăd în zonă
- Sute de kilograme de peşte, braconate în Delta Dunării. Pescarii aveau plasele pline, în zona protejată de lege
- Pescarii din Delta Dunării ar putea fi urmăriți cu dispozitive inteligente. Ce vor înlocui cu coduri QR
Petre Popescu, pescar: "E un peşte foarte căutat la noi în zonă, mai ales pe timp de iarnă. E un peşte de carne albă. Intră în delicatesele Deltei."
Cătălin Balaban, președinte asociație pescari: "Ştiuca preferă zonele cu apă mai mică pentru că se încălzeşte mai repede. Multe dintre zonele care sunt considerate zone de reproducere au devenit incinte piscicole sau incinte unde se face agricultura. Sunt ani în care putem spune că... captura este foarte scăzută, dar şi ani în care avem capturi mai mari, dar într-adevăr, nu mai e ce era acum 20 de ani."
De ce scade populația de știucă din Dunăre?
Iar cauzele dispariţiei sunt legate atât de schimbările climatice, cât şi de braconaj.
Otilia Orac, inspector ANPA: "Datorită verilor secetoase, şi scăzând nivelul apei, sunt afectate într-adevăr, populaţia piscicolă, ştiuca în special."
Petre Popescu, pescar: "Sunt o grămadă de persoane din zonă, de aici care nu au serviciu şi se ocupă de braconaj. Nu putem să stăm tot timpul pe bazine să verificăm."
Dorel Voinea, agent ecolog Biosfera Delta Dunării: "Fiind desfăşurarea foarte mare de întinsură, au pe unde să vină şi să iasă."
Lacul Razelm Sinoe din rezervația Biosferei Delta Dunări, este una dintre cele mai vulnerabile zone privind braconajul la știucă.
Reporter Observator: "Ce zone verificaţi în perioada aceasta?"
Dorel Voinea, agent ecolog Biosfera Delta Dunării: "Zonele de uscat, de recoltare stuf şi zonele unde nu se poate pătrunde pe gheaţă şi zonele de pescuit comercial."
Adrian Bîlbă, consilier ANPA: "În ultimii ani, din cauza extracţiei excesive a ştiucii din Deltă, e posibil să ajungem în situaţia în care prohibiţia să ajungă să dureze mai mult. Regulamentul pescuitului în Delta Dunării obligă ca să se captureze un singur exemplar şi nu mai mare de trei kilograme, nu se respectă."
Pescarii care încalcă legea se aleg cu dosar penal şi cu amenzi între 10 şi 60 de mii de lei. Sancţiuni de zece ori mai mari faţă de anii trecuţi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰