Antena Meniu Search
x

Cu ce medie se intră la Facultatea de Drept Bucureşti. Subiecte care au picat în anii trecuţi

Dreptul e din nou la modă. Anul trecut a fost cea mai mare concurenţă din ultimul deceniu la facultatea din Bucureşti. Aproape 1.400 de candidaţi au susţinut examenul de admitere pentru 285 de locuri fără taxă. Şi în marile oraşe din provincie a fost aglomeraţie la înscrieri. Unul dintre avantaje este că opt din 10 absolvenţi de drept îşi găsesc de muncă în domeniu.

Cu ce medie se intră la Facultatea de Drept Bucureşti
Cu ce medie se intră la Facultatea de Drept Bucureşti - Arhiva Observator

Probele scrise ale examenului de Bacalaureat 2024 au loc între 1 și 5 iulie, cu o zi liberă între proba obligatorie și proba la alegere. Asta presupune că după ce vor susţine examenul maturităţii, elevii se pregătesc pentru admiterea la facultate. Iată, ce trebuie să ştii dacă vrei să dai admiterea la Facultatea de Drept. 

 La Facultatea de Drept din Bucureşti se intră cu examen

Examenul de admitere la Facultatea de Drept din Bucureşti va avea loc pe data de 23 iulie şi va conţine întrebări din Limba Română, economie şi gândire critică. 

Articolul continuă după reclamă

Admiterea la Facultatea de Drept se face pe baza unui concurs, constând în examen la disciplinele Limba Română, Economie și Gândire critică. Prin excepție, în cazul absolvenților cu diplomă de licență ai unei alte facultăți care doresc să urmeze cursurile la forma de învățământ la distanță (ID), admiterea se face în ordinea mediei de la examenul de licență, conform precizărilor de la art. 1.

Pe acelaşi subiect

Concursul de admitere la studii universitare de licență din anul 2024 în cadrul Facultății de Drept a Universității din București se va desfășura conform legislației în vigoare, conform Ordinului Ministerului Educației nr. 3693/2024 și a Regulamentului privind organizarea și desfășurarea concursului de admitere 2024 la studii universitare de licență al Universității din București, aprobat în ședința de Senat din 31.01.2024.

În cadrul Facultății de Drept se organizează concurs de admitere după cum urmează:

● iulie 2024 pentru formele de învățământ: - cu frecvență (IF), pe locuri finanțate de la buget și cu taxă; - la distanță (ID), pe locuri cu taxă - concursul de admitere va fi același cu cel organizat pentru forma de învățământ cu frecvență, urmând ca - în funcție de opțiuni - la învățământul la distanta (ID) să fie admiși cei care au obținut minim nota 5 (50 de puncte); - la distanță (ID), pentru absolvenții cu diplomă de licență ai unei alte facultăți, în limita locurilor rămase libere după concursul de admitere menționat la punctul anterior.

● septembrie 2024 (pe fiecare categorie, în limita locurilor rămase libere în urma sesiunii din iulie 2024) pentru formele de învățământ: - cu frecvență (IF), pe locuri finanțate de la buget și cu taxă; - la distanță (ID), pe locuri cu taxă - concursul de admitere va fi același cu cel organizat pentru forma de învățământ cu frecvență, urmând ca - în funcție de opțiuni - la învățământul la distanta (ID) să fie admiși cei care au obținut minim nota 5 (50 de puncte); - la distanță (ID) pentru absolvenții cu diplomă de licență ai unei alte facultăți, în limita locurilor rămase libere după concursul de admitere menționat la punctul anterior. Admiterea se organizează în limita capacității de școlarizare aprobate prin HG.

Acte necesare pentru înscrierea la Facultatea de Drept

  •  Fișă-tip de înscriere (candidații vor completa fișa-tip de înscriere, în care vor menționa, sub semnătură proprie, toate datele solicitate în formularul respectiv);
  •  Diploma de bacalaureat (sau diploma echivalentă cu aceasta) sau adeverință (în cazul liceelor la care nu s-au eliberat încă diplomele pentru promoția 2024) eliberată de către instituția de învățământ, în care se menționează media generală, notele la probele examenului de bacalaureat, termenul de valabilitate și faptul că nu a fost eliberată diploma - în original, în copie legalizată sau în copie simplă (însoțită de original pentru certificare); Absolvenţii învăţământului liceal din sisteme internaţionale acreditate şi recunoscute de Ministerul Educaţiei care doresc să participe la procesul de admitere în învățământul superior românesc, care nu au finalizat procesul de absolvire la momentul susținerii examenului de admitere, dar o vor face în maximum 6 luni, vor prezenta în locul diplomei/adeverinței de bacalaureat, o adeverință eliberată de liceul absolvit, cu situația parțială completă a rezultatelor obținute la examenul de bacalaureat până la momentul înscrierii la admiterea la studii universitare de licență în cadrul Universității din București, precum și foaia matricolă.
  • Certificatul de naștere - în copie legalizată sau în copie simplă (însoțită de original pentru certificare);
  •  Adeverința medicală-tip, emisă cu cel mult 90 de zile înainte de data înscrierii, din care să rezulte că este apt pentru admitere la facultate - în original, în copie legalizată sau în copie simplă (însoțită de original pentru certificare);
  •  O fotografie ¾ încărcată și trei fotografii ¾ cm care vor fi depuse la secretariat în momentul depunerii actelor în format fizic;
  • C.I. sau pașaport - în copie simplă;
  • Chitanța/ordin de plată/dovada achitării on-line a taxei de înscriere la concursul de admitere, în conformitate cu taxele aprobate de Senatul Universității din București.

Candidații care solicită scutirea de taxă de înscriere la concursul de admitere (până la vârsta de maxim 26 de ani) trebuie să prezinte la înscriere, în locul chitanței de plată a taxei de înscriere, pe lângă actele generale, declarația că sunt scutiți de plata taxei de înscriere la admitere, o singură dată într-o sesiune de admitere în cadrul Universității din București și unul din următoarele documente, din care să rezulte situația în care se încadrează:

● Certificatele de deces ale părinților (în cazul celor orfani de unul sau ambii părinți) – în copie legalizată sau în copie simplă (însoțită de original pentru certificare);

● Documente care să ateste proveniența candidatului din familii monoparentale (copie a hotărârii judecătorești, în cazul în care părinții sunt divorțați; copie a hotărârii judecătorești, în cazul în care unul din părinți este declarat dispărut; act doveditor în cazul în care unul din părinți este arestat preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate și nu participă la întreținerea copiilor;

● Adeverință de la casa de copii/centrele de plasament (în cazul celor aflați în această situație) – în original, în copie legalizată sau în copie simplă (însoțită de original pentru certificare);

● Adeverință din care să rezulte calitatea de personal didactic sau didactic

Ce subiecte au picat în anii trecuţi

Aici găsiţi subiectele care au picat la examenul de admitere în anii trecuţi. 

Cât costă Facultatea de Drept dacă intri pe locurile cu taxă

Forme de învățământ la care se organizează admiterea:

1. Învățământ cu frecvență, prin concurs de admitere - iulie 2024 - septembrie 2024 (în limita locurilor rămase libere în urma sesiunii din iulie 2024)

  • Locuri finanțate de la buget - 285 de locuri;
  • Locuri finanțate de la buget pentru cetățeni români de etnie romă – 3 locuri;
  • Locuri finanțate de la buget pentru absolvenți de licee situate în mediul rural- 9 locuri;
  •  Locuri finanțate de la buget pentru sistemul de protecție socială – 2 loc
  • Locuri finanțate de la buget pentru persoane cu cerințe educaționale speciale/dizabilități – 1 loc
  • Locuri cu taxă - 295 de locuri;
  • Locuri pentru români de pretutindeni – 5 locuri; 2. Învățământ la distanță – ID, prin concurs de admitere - iulie 2024 - septembrie 2024 (în limita locurilor rămase libere în urma sesiunii din iulie 2024)
  • Locuri cu taxă – 400 de locuri;
  •   iulie 2024 – concursul de admitere va fi același cu cel organizat pentru forma de învățământ cu frecvență, urmând ca - în funcție de opțiuni - la ID să fie admiși cei care au obținut minim nota 5 (50 de puncte). Pentru absolvenții cu diplomă de licență ai unei alte facultăți, în limita locurilor rămase libere după concursul de admitere menționat anterior.
  •  septembrie 2024 – concursul de admitere va fi același cu cel organizat pentru forma de învățământ cu frecvență, urmând ca - în funcție de opțiuni - la învățământul la distanță (ID) să fie admiși cei care au obținut minim nota 5 (50 de puncte). Pentru absolvenții cu diplomă de licență ai unei alte facultăți, în limita locurilor rămase libere după concursul de admitere menționat anterior. Sunt valabile toate informațiile specificate la forma de învățământ cu frecvență (perioadă de înscriere, taxe, data concursului, discipline de concurs, acte necesare).
  • Punctajul minim de admitere este de 50 de puncte, indiferent de forma de învăţământ la care se candidează (cu frecvenţă sau ID) şi de modul de finanțare (buget sau taxă plătită de student). Pentru absolvenții cu diplomă de licență ai unei alte facultăți, admiterea se face în ordinea mediei de la examenul de licență de la facultatea absolvită anterior.
  • Taxa de studiu (locuri cu taxă), pentru anul universitar 2024 – 2025, este de 7200 de lei.

Examenul național de bacalaureat 2024 (ambele sesiuni) se va desfăşura în conformitate cu prevederile ordinului de ministru 6.156/31.08.2023 și ale Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de Bacalaureat - 2011 (aprobată prin ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 4.799/2010).

Calendar prima sesiune

  • 3 - 7 iunie: Înscrierea candidaților
  • 7 iunie: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 17 - 19 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română [proba A]
  • 19 - 20 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă [proba B]
  • 19 - 21 iunie: Evaluarea competențelor digitale [proba D]
  • 25 - 27 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională [proba C]
  • 1 iulie: Limba și literatura română - proba E.a) [proba scrisă]
  • 2 iulie: Proba obligatorie a profilului - proba E.c) [proba scrisă]
  • 4 iulie: Proba la alegere a profilului și specializării - proba E.d) [proba scrisă]
  • 5 iulie: Limba și literatura maternă - proba E.b) [proba scrisă]
  • 8 iulie: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 - 18:00
  • 9 - 11 iulie: Soluționarea contestațiilor
  • 12 iulie: Afișarea rezultatelor finale

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Care credeţi că este cel mai fericit oraş din România?
Observator » Educatie » Cu ce medie se intră la Facultatea de Drept Bucureşti. Subiecte care au picat în anii trecuţi