Antena Meniu Search
x

Curs valutar

SUA critică România: Academia Militară "Nicolae Bălcescu" din Sibiu are legături cu o universitate militară din China care poate spiona NATO

Comisia de Politică Externă a Senatului SUA a criticat un acord de cooperare între Academia Militară Nicolae Bălcescu din Sibiu şi o Universitate de Inginerie din China, care are legături cu armata chineză. Raportul despre agresiunile Chinei denumit "Următorii pași pentru apărarea transatlantică a Alianței  împotriva agresiunii chineze" şi semnat de senatorul James E. Risch a fost prezentat în iulie şi mai menţionează şi "cazul tulburător" al secției de "poliție" din Dobroești înființată de chinezi cu acordul autorităţilor locale. 

de Redactia Observator

la 18.07.2024 , 12:01

SUA critică România: Academia Militară "Nicolae Bălcescu" din Sibiu are legături cu o universitate militară din China care poate spiona NATO SUA critică România: Academia Militară "Nicolae Bălcescu" din Sibiu are legături cu o universitate militară din China care poate spiona NATO - Academia Militară "Nicolae Bălcescu" din Sibiu

Un raport al Comisiei de Politică Externă a Senatului SUA critică România, alături de alte state NATO precum SUA sau Marea Britanie, pentru legăturile cu instituțiile chineze de învățământ militar și pentru modul în care autorităţile locale au autorizat colaborarea poliţienească, cu referire inclusiv la celebrul dosar din 2022 al secțiilor de poliție înfiinţate clandestin de China pe glob.

Documentul atrage atenţia asupra riscurilor de securitate şi al strângerii de informaţii şi recomandă NATO să transmită membrilor săi că astfel de legături sunt "inacceptabile și vor duce la eliminarea anumitor privilegii".

România, criticată pentru legăturile instituțiilor de învățământ militar cu China

Articolul continuă după reclamă

"Academiile militare ale unor state NATO mențin parteneriate și legături cu instituții de învățământ chineze. Academia Forţelor Terestre Nicolae Bălcescu din România are un acord formal de cooperare cu Universitatea de Inginerie din Nanjing a PLA (n.r. Forțele Armate Chineze sunt numite oficial Armata de Eliberare a Poporului, abreviere "PLA" în engleză)", se arată în raportul Comisiei pentru Relații Externe din Senatul SUA.

Pe acelaşi subiect

"Potrivit unor rapoarte, Universitatea de Inginerie din Nanjing a avut aranjamente cu Academia Militară Regală Sandhurst din Marea Britanie și cu Academia Militară West Point din SUA. Sandhurst a pregătit inclusiv recruți militari chinezi. În afară de aceste parteneriate, China a încercat "agresiv" să recruteze foști piloți militari ai SUA și NATO pentru a obține informații despre antrenamentul și tacticile occidentale şi pentru antrenarea piloților forțelor aeriene și marinei chineze, demonstrând amploarea riscurilor de strângere de informaţii", se mai arată în document. 

"NATO trebuie să precizeze că orice tip de legături între universități ale statelor membre și centre de învăţământ din China care au legături cu serviciile de securitate şi de informații sunt inacceptabile și vor duce la eliminarea anumitor privilegii NATO", se mai arată în raportul semnat de senatorul american James E. Risch

"Mai mult, academiile militare NATO ar trebui nu aibă nicio legătură cu universitățile din China sau cu alte instituţii care au legături cu industria militară sau de apărare. Pe măsură ce antipatia declarată a Chinei faţă de NATO şi membrii săi creşte, alianța nu trebuie să ofere armatei chineze avantajul de a avea acces la metode de antrenament, doctrină, armament, tehnologie militară sau cercetare ale NATO", mai este precizat în raport.

Cazul Dobroeşti 

"China se angajează în operaţiuni la nivel subnațional nu doar pentru a influența politica unei țări gazdă, dar și pentru a supraveghea şi controla membrii diasporei chineze care trăiesc în străinătate. În cadrul acestor activitati profită adesea de mediile în care autorităţile locale sunt prost echipate pentru a detecta sau răspunde în mod adecvat" se mai atrage atenţia.

"Posturile de poliție chineze înfiinţate peste mări, uneori co-locatare (cu autorităţile locale) şi cu denumiri inofensive precum "posturi de poliţie" sau "asociaţii ale diasporei" au devenit cel mai cunoscut exemplu de operaţiuni sub acoperire ale Chinei pentru a efectua represiune în străinătate", mai explică senatorul. 

"Mai multe studii din 2022 au relevat existența a peste 100 posturi de poliție peste mări care funcționează în orașe din toată lumea, inclusiv cel puțin două în Statele Unite şi 47 în întreaga Europă. Aceste entităţi există sub pretextul de a ajuta cetățenii chinezi care trăiesc în străinătate să aibă acces la servicii administrative guvernamentale de rutină din China. În realitate, acestea sunt platforme de hărțuire și presiune pe dizidenți și alte persoane percepute ca dușmani ai statului și subminează suveranitatea naţiunilor unde sunt situate", a apreciat senatorul.

"În Statele Unite, în 2022, FBI a percheziţionat şi a închis unul dintre aceste birouri şi a arestat doi agenţi chinezi la New York. Guvernele din Europa, inclusiv Marea Britanie și Olanda au luat, de asemenea, măsuri pentru investigarea și închiderea secțiilor de poliție din acestea țări. În aceste cazuri, cele care au acţionat au fost autoritatile de la nivel naţional. Autoritățile locale par să nu fie conștiente de această activitate malignă în comunitățile lor, deși unele au dat permisiune implicit sau chiar explicit", mai constată americanii.

"Într-un caz tulburător, un post chinez de peste mări funcţiona în secţia de poliţie din Dobroeşti, România, în baza unui memorandum formal cu departamentul de poliție al orașului", mai precizează raportul. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » SUA critică România: Academia Militară "Nicolae Bălcescu" din Sibiu are legături cu o universitate militară din China care poate spiona NATO