Antena Meniu Search
x

Statele Unite au transmis un mesaj dur coaliţiei de la Guvernare. Răspuns ferm din partea parlamentarilor PSD - ALDE

Un mesaj dur transmis de americani zguduie scena politică de la Bucureşti!

Vezi și

Un mesaj dur transmis de americani zguduie scena politică de la Bucureşti! "Cerem imperativ Parlamentulului României să respingă propunerile care pun în pericol lupta împotriva corupţiei". Mesajul Departamentului de Stat american, adresat puterii care vrea să schimbe Legile Justiţiei, nu a rămas fără ecou. Mai multe voci au criticat tonul folosit de americani, iar preşedintele şi premierul nu au reacţionat până acum. 

Un mesaj de numai patru rânduri, publicat aseară pe site-ul Departamentului de Stat american, a înfierbântat întreaga scenă politică: "Statele Unite ale Americii constată cu îngrijorare faptul că Parlamentul României are în dezbatere o legislaţie care ar putea submina lupta contra corupţiei şi ar putea slăbi independenţa justiţiei în România. Cerem imperativ Parlamentulului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi care pun în pericol lupta împotriva corupţiei."

Mesajul extrem de ferm i-a băgat în şedinţă de urgenţă pe liderii coaliţiei de guvernare. Au discutat mai bine de două ore în biroul şefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, iar la întâlnire a fost chemat şi Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu. 

Reacţia oficială a venit la scurt timp. Tot în scris: "Exprimăm speranţa că declaraţia Departamentului de Stat al SUA a fost făcută cu bună credinţă, dar nu putem să nu remarcăm că ea nu pare să fie rezultatul unei analize echilibrate, obiective şi cuprinzătoare a faptelor."

Pe acelaşi subiect

Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, spune însă că semnale de nemulţumire faţă de modificarea legilor Justiţiei au venit de la Washington încă din vara acestui an: "Pe 29 august, noi am dat o declaraţie care exprima îngrijorarea cu privire la direcţia în care se mergea. Aşadar, pentru Statele Unite rămâne îngrijorarea şi am exprimat-o din nou, ieri."

Îngrijoraţi s-au declarat, pe de altă parte, mai mulţi oficiali români, care critică public mesajul americanilor. Printre ei, şi fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu: "Suntem, poate, cel mai fidel aliat al SUA în regiune și cel mai apropiat partener în teatrele de război, pentru democrație și valorile nord-atlantice. Măcar pentru acest motive, ar trebui să se discute pe un alt ton cu România, orice probleme, indiferent cât de delicate"

Pe un alt ton, mult mai diplomat, a fost redactat un mesaj similar, trimis de americani către Polonia în luna iulie, când autorităţile de la Varşovia au reformat sistemul judiciar. 

În ciuda tuturor criticilor şi a protestelor din stradă, legile justitiei îşi vor urma parcursul în Parlament. 

Până acum, nici preşedintele Klaus Iohannis, nici premierul Mihai Tudose nu au avut o reacţie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Statele Unite au transmis un mesaj dur coaliţiei de la Guvernare. Răspuns ferm din partea parlamentarilor PSD - ALDE