Video Taberele de la Leghia şi Bucşoaia, odinioară arhipline cu copii, au ajuns în paragină - VIDEO
La revedere, tabere dragi! Cândva neîncăpătoare şi pline de viaţă datorită miilor de copii care le treceau pragul în fiecare an, taberele şcolare par a fi duse în vacanţă… definitiv. Clădiri abandonate, copaci crescuţi haotic, chiar prin acoperiş, şi multă nepăsare. La Leghia şi Bucşoaia nu se mai aud râsete de copii, ci doar glasul paraginii.
De sus, clădirile albe cu acoperiş roşu par întregi. Când o iei însă la picior prin iarba deasă, abia reuşeşti să te apropii. Până la uşă, drumul e o cursă cu capcane pe treptele sparte. În vremurile bune, la Leghia în judeţul Cluj, veneau aproape 3000 de elevi în fiecare vară.
Alex Prunean, reporter Observator: Din 2012 nu a mai calcat picior de elev in aceasta tabara, iar de atunci, timpul pare ca s-a oprit in loc. Fostele dormitoare au fost deja deconectate de la reteaua de energie electrica, iar aici, dupa copaci si vegetatia crescuta haotic, e fostul bazin de inot.
Ca şi celelalte tabere şcolare din tară, şi cea de la Leghia a trecut în administrarea unei primării. Comuna Aghireșu nu a avut însă buget să aibă grijă de ea, aşa că în urmă cu doi ani a fost preluată de Consiliul Judeţean, cu intenţia de a fi readusă la viaţă. În zadar.
Mihai Hurezeanu, purtator de cuvant Consiliul Judetean Cluj: Am incercat sa investim dar nu au putut fi duse fonduri in bugetul din 2020 din cauza urgentei pandemice.
- Tabăra de la Năvodari a ajuns o ruină. Prăbuşire asistată de statul român: terenul valorează sute de milioane...
- Tabăra de la Zărneşti oferă şansa tinerilor din centrele de plasament de a învăţa să se adapteze la viaţa...
- Tabăra Exploratorilor, pusă pe picioare de Şerban Copoţ. Copiii au acces la telefon doar 30 de minute pe zi
Doar pentru reabilitarea clădirilor, ar fi nevoie de cel puţin 300 000 de euro.
Planuri măreţe pentru tabăra din Bucşoaia, ajunsă în paragină
Pe la Bucşoaia, judeţul Suceava, au trecut generaţii întregi de copii. După 15 ani în care a fost lăsată în voia sorţii, tabăra a ajuns în paragină.
Andreea Petrescu, reporter Observator: Moloz, gunoi, cioburi, paianjeni, foarte mult praf. Asta este tot ce a ramas din tabara de la Bucsoaia unde altadata mii de copii veneau in fiecare vara in vacanta. Intr-un cuvant: o ruina.
Uşile şi ferestrele au fost distruse, parchetul smuls, la fel şi instalaţiile sanitare. Au dispărut inclusiv caloriferele. Foştii angajaţi nu pot uita cât de frumos era.
Ultimele planuri au făcut ca imobilul să fie trecut în administrarea Ministerului Tineretului, care vrea să transforme Bucşoaia în cea mai mare tabără de tineret din România. Abia s-au depus ofertele din partea firmelor interesate de studiul de fezabilitate pentru proiect.
Neculai Barbă, vicepreședintele CJ Suceava: Ne-am gandit sa includem aceasta zona, dupa ce bineînteles va fi reabilitata, modernizata si dotata, in seria de obiective care sa apartina de ceea ce am numit noi Bucovina - pol de dezvoltare turistica.
Planurile măreţe costă pe măsură. Reconstrucţia zonei presupune investiţii în valoare de 33 de milioane de euro. Deocamdată nu s-au găsit sursele de finanţare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰