Antena Meniu Search
x

Video Tabăra de la Zărneşti oferă şansa tinerilor din centrele de plasament de a învăţa să se adapteze la viaţa de adult

Au crescut mari fără a avea părinţii aproape şi tot singuri dau piept cu lumea. Este vorba despre copiii din centrele de plasament sau casele de tip familial care, după 18 ani, trebuie să se descurce pe cont propriu. Pentru ei, două ONG-uri au organizat la Zărneşti o tabără. 34 de tineri învaţă aici cum să își găsească singuri o locuință, un loc de muncă sau cum să-și drămuiască mai bine economiile personale.

de Redactia Observator

la 20.08.2021, 16:43

Vezi și

La Zărneşti, tinerii învaţă ce ar fi trebuit să înveţe în familie. Crescuţi fără sprijinul părinţilor, trebuie să se adapteze singuri vieţii de adult. Cristina are 19 ani și este aproape de pasul cel mare. Se pregătește să părăsească centrul din Ghimbav, județul Brașov, în care a crescut. Tocmai a devenit studentă la Sociologie.

Cristina Cătană, beneficiară: Teoretic, sunt pregătită. Adică să mă descurc cu banii, să fac mâncare. Am şi lucrat putin. Puțin îmi e frică, pe planul ăsta emoțional și de dinăuntru, cum o să meargă mai departe.

Tinerii din centru trebuie să-şi facă noi prieteni, să se adapteze unui nou stil de viaţă şi să fie responsabili. Nu au avut astfel de experienţe, nici în familia de sânge, nici în cea dobândită în casele de tip familial.

Mariana Busuioc, organizator: Sunt multe goluri de acoperit. Aceşti tineri sunt puţin pregătiți pentru părăsirea instituționalizării. Trebuie să ținem cont de faptul că ei nu au o rețea socială la care să apeleze când le este greu, prieteni, cunoștințe care să-i ajute în momentele grele, sunt destul de singuri și atunci bineînțeles că n-au resurse. Nici interioare, nici în exterior

Pe acelaşi subiect

Mădălina Doboș, beneficiară: Când ești în centru, îți povestește, îți vorbește, dar când termini, parcă te ia așa, prin surprindere

Tabăra se adresează adolescenților instituționalizați sau celor care au părăsit de cel mult patru ani sistemul instituționalizat şi e organizată de două ONG-uri.

Maricel Maroti, organizator: Aici ne aflăm într-o tabăra cu două scopuri. Primul de a dezvolta deprinderi. Şi pe de altă parte ne propunem și chestiuni ce țin de partea de recreere, socializare.

Timp de 3 ani, aproape 130 de tineri vor beneficia de aceste cursuri. La finalul lor, ar trebui să fie puţin mai pregătiţi să facă faţă lumii din afara centrului în care au crescut.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Tabăra de la Zărneşti oferă şansa tinerilor din centrele de plasament de a învăţa să se adapteze la viaţa de adult