Tânăra ucisă de fostul iubit, în Maramureș, a fost răpusă în fața celor 2 copii, de 4 și 7 ani
Tot mai multe femei cad victimele partenerilor de viaţă şi asta pentru că ordinele de restricţie nu-i mai sperie pe agresori. Ultima victimă, o tânără din Maramureş, ucisă de fostul partener sub privirile disperate ale copiilor săi.
Tot mai multe femei cad victimele partenerilor de viaţă şi asta pentru că ordinele de restricţie nu-i mai sperie pe agresori. Specialiştii cred că e nevoie de măsuri stricte, precum brăţările electronice, pentru ca femeile să poată fi protejate. Ultima victimă: o tânără din Maramureş, ucisă de fostul partener sub privirile disperate ale copiilor săi. Apropiaţii tinerei spun că deşi avea un act de la judecător în buzunar, femeia era zilnic ameninţată.
29 de ani avea Cristina. Şi doi copii dintr-o căsătorie anterioară. S-a mutat în Sighetu Marmaţiei în 2016. Aici şi-a cunsocut partenerul care ulterior i-a devenit călău.
De mai bine de o lună femeia obţinuse un ordin de restricţie împotriva bărbatului. Actul nu i-a salvat viaţa.
Bărbatul nu avea voie să se apropie la mai puţin de 15 metri de Cristina. Şi nici să o sune. Dar nu a ţinut cont de hârtia dată de judecător.
Joi, cel care i-a fost partener de viaţă aproape trei ani a dat buzna în casa Cristinei. A atacat-o cu un cuţit de faţă cu cei doi copii de 4 şi 7 ani. Victima a încercat să fugă pe balcon şi să ceară ajutor...
Bărbatul a fugit, dar a fost prins după nici o jumătate de oră de poliţişti. Aceiaşi care ar fi trebuit să o protejeze.
Femeia a fost ucisă cu aceleaşi arme pe care bărbatul le-a mai folosit asupra ei. Judecătorii nu au fost de acord să le confişte. Au spus că agresorul îşi poate cumpăra oricând altele.
Crima de la Sighetu Marmaţiei este încă un caz în care legea ordinelor de restricţie îşi arată limitele. Numai în ultimele două luni de zile poliţiştii au emis peste 80 de ordine de restricţie provizorie.
Ordinul de restrictie provizoriu permite polițiștilor să intre în locuințe unde există indicii ca are loc o agresiune. Suspectul poate fi scos de acolo. Iar acest tip de ordin este valabil 5 zile.
Brăţările electronice de supraveghere sunt o soluţie, spun specialiştii. Dar deocamdată autorităţile de la noi au doar un proiect.
Poliţiştii spun că sunt mult prea puţini ca să poată supraveghea suspecţii. Iar pedepsele, mult prea mici pentru cei care le incalca.
Numărul femeilor agresate de partenerii lor creşte îngrijorător de la un an la altul. Numai în ultimii ani au fost 1.400 de victime ale violenţei domestice. De cele mai multe ori femeilor le este teamă să reclame acţiunile brutale ale partenerilor. Şi asta pentru că legea nu le protejează.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰