Antena Meniu Search
x

Video Tânărul cu dizabilităţi bătut crunt de tatăl vitreg a fost salvat de fratele de 15 ani. Mama băiatului, care a privit impasibilă scenele, spune că "regretă enorm"

Caz cutremurător în Gorj. Un adolescent cu dizabilităţi a fost legat de mâini şi de picioare şi bătut crunt de tatăl vitreg. Scenele tulburătoare s-au petrecut chiar sub ochii mamei, care n-a mişcat un deget. Fratele tânărului, sătul de abuzuri, a filmat totul şi i-a trimis imaginile unei mătuşi, care a anunţat poliţia. Imagini şi detalii cu puternic impact emoţional. 

de Redactia Observator

la 10.08.2023, 19:09

Vezi și

Imaginile sunt înfiorătoare. Băiatul de 17 ani, care are vechi probleme medicale, e întins în pat şi are mâinile prinse la spate. Tatăl său vitreg, un individ de 49 de ani, îl loveşte cu pumnii şi picioarele peste faţă de mai multe ori. 

Bătut şi legat de tatăl vitreg

Când vede că adolescentul nu mai reacţionează, îl trânteşte şi îi leagă şi picioarele cu o frânghie. În cameră, pe toată durata violenţelor, e prezentă şi mama băiatului. Cea care ar trebui să-l protejeze nu schiţează vreun gest. Se uită pe geam şi pare detaşată sau ruptă total de realitate. 

"Dumneaei este prezentă fizic, dar cu gândul cu siguranţă departe. Pur şi simplu greutăţile vieţii, traumele pe care le-a trăit alături de fostul soţ, tatăl copiilor, efectiv au dus-o la epuizare", spune Mădălina Ignat, avocatul mamei.

Pe acelaşi subiect

Fratele băiatului a filmat totul

Scenele şocante au fost filmate de fratele băiatului, un adolescent de 15 ani. Acesta i-a trimis videoclipul unei mătuşi, iar femeia a alertat poliţia. "Bărbatul a fost reţinut de poliţişti, fiind bănuit de săvârşirea infracţiunilor de rele tratamente aplicate minorului, violenţă în familie şi lipsire de libertate", a declarat Ionela Popescu, IPJ Gorj.

Bărbatul este acum în arest preventiv. Şi mama a fost reţinută pentru complicitate, dar mai apoi a fost plasată sub control judiciar. "Nu a avut nicio explicaţie, plângea, a spus că a fost prima scenă, că anterior nu au mai fost scene de violenţă. Regretă enorm", adaugă Mădălina Ignat, avocatul mamei.

Pe lângă obligaţia morală de a-şi ocroti copilul, femeia avea şi o răspundere legală. Era asistenta personală a băiatului şi încasa lunar în jur de 1.500 de lei de la statul român pentru a-l creşte. 

"Am fost sesizaţi de către poliţie cu privire la acest caz. Am intervenit şi am preluat cei doi minori pentru care s-au şi instituit măsuri de protecţie. Actualmente, sunt incluşi într-un program de consiliere psihologică", a precizat Minodora Sucea, DGASPC Gorj. 

Serviciul public de asistenţă socială, conform legii, ar fi trebuit să meargă în control la familie şi să prezinte un raport semestrial consiliului local Târgu Jiu. Reporterii Observator au încercat să contacteze autorităţile din Gorj şi să afle când a fost ultima dată cineva să verifice în ce stare e tânărul, însă n-am primit răspuns. 

Mii de cazuri de violenţă împotriva copiilor

În fiecare an, în jur de 15.000 de cazuri de violență și abuz împotriva minorilor ajung în atenția protecției copilului, iar cele mai multe se întâmplă în familie. "În spatele uşilor închise, adesea putem regăsi forme de abuz emoţional sau fizic. Implicarea şi prezenţa instituţiilor ONG şi ale statului este importantă pentru a-i putea ajuta să se protejeze", spune Jeni Chiriac, psiholog.

În România, încă mai sunt părinţi care cred că bătaia e ruptă din Rai. Cel mai recent studiu realizat de o asociaţie care protejează minorii arată că unul din doi copii a fost lovit cu palma în familie, iar unul din zece a fost bătut cu diverse obiecte. Doar 22% dintre părinți recunosc abuzurile fizice. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Tânărul cu dizabilităţi bătut crunt de tatăl vitreg a fost salvat de fratele de 15 ani. Mama băiatului, care a privit impasibilă scenele, spune că "regretă enorm"