Tancuri şi blindate ruseşti, confiscate de autorităţile române, pe Dunăre. Armamentul era transportat în Serbia
Tancuri şi blindate ruseşti au fost confiscate de autorităţile române, pe Dunăre. Armamentul era transportat în Serbia, pe mai multe barje.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Tancuri şi blindate ruseşti au fost confiscate de autorităţile române, pe Dunăre. Armamentul era transportat în Serbia, pe mai multe barje.
Informaţiile au fost făcute publice de jurnaliştii din Serbia, care spun că ţara lor ar fi trebuit să primească 30 de tancuri şi 30 de blindate din Rusia, în baza unui contract semnat între Belgrad şi Moscova. Autorităţile române au interceptat însă transportul şi au confiscat armamentul.
România a împiedicat un transport de 30 de tancuri T-72B3 şi 30 de vehicule blindate BRDM-2 dinspre Rusia către Serbia, pe Dunăre, scrie balkanist.ru, citând agenţia RIA „Novîi Deni". Informaţia a fost confirmată de Miroslav Lazanki, un reputat jurnalist militar de la Belgrad şi membru al Parlamentului sârb.
La Belgrad, această decizie este interpretată ca o încălcare a Convenţiei privind regimul navigaţiei pe Dunăre, notează balkanist.ru, citat de Adevărul.
„Tancurile şi vehiculele blindate au fost reparate şi modernizate, dar a apărut o problemă cu transportul lor. Cea mai ieftină cale de transfer dinspre Rusia către Serbia este pe Dunăre. Dunărea este o arteră de transport internaţional, iar Serbia şi Rusia sunt părţi ale Conveniei din 1998 privind regimul navigaţiei pe Dunăre. Articolul 27 al Convenţiei prevede că un stat poate inspecta o încărcătură transportată prin sectorul său al Dunării, dar nu poate împiedica trecerea ei. Această prevedere se aplică oricărui tip de încărcătură, atât civilă, cât şi militară. Nu există nicio prevedere în Convenţia Dunării care să interzică un transport legal şi convenit de arme de-a lungul Dunării", a declarat Miroslav Lazanski, care a fost numit recent ambasador al Serbiei în Rusia.
Liuban Karan, un fost colonel de securitate, susţine că România nu a acţionat unilateral, ci a răspuns solicitării unui „centru de comandă" din NATO. El acuză România că acţionează contrar legislaţiei internaţionale. „Este clar că Serbia nu poate avea relaţii normale cu ţările vecine", adaugă Karan.
Milan Petrici, expert în chestiuni de securitate, susţine că România nu doar că încalcă un protocol internaţional, dar şi se amestecă astfel în treburile interne ale Serbiei. Conform unui acord semnat între Moscova şi Belgrad, Serbia trebuie să primească din partea Rusiei şase avioane de vânătoare MIG-29 modernizate, 30 de tancuri T-72B3 şi 30 de vehicule blindate BRDM-2 reparate şi modernizate, dar şi câte patru elicoptere MI-17 şi MI-35.
Ce prevede articolul 27 al Convenţiei privind regimul navigaţiei pe Dunăre, semnată în 1948 şi completată cu o anexă în 1998 „Atunci când ambele maluri ale Dunării fac parte din teritoriul aceluiaşi stat, acest stat are dreptul de a pune mărfurile în tranzit sub sigiliu sau sub paza agenţilor vamali. Un asemenea stat are de asemenea dreptul de a pretinde căpitanului, armatorului sau proprietarului o declaraţie scrisă confirmând numai că transportă sau că nu transportă mărfuri al căror import este prohibit de către statul tranzitat, fără a avea totuşi dreptul de a interzice tranzitul. Aceste formalităţi nu vor putea implica sau prilejui nicio vizitare a încărcăturii, nici sa întârzie trecerea în tranzit. Capitanul, armatorul sau proprietarul care va fi făcut o declaraţie falsă va fi răspunzător de ea în conformitate cu legile statului către care această declaraţie va fi fost făcută. Atunci când Dunărea formează frontiera între două state, vasele, plutele, călătorii şi mărfurile în tranzit sunt scutite de orice formalităţi vamale".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰