Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Mesajul transmis de Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" Bucureşti după moartea Florinei Cercel

Actriţa Florina Cercel a murit în această dimineaţă, la vârsta de 76 de ani, a anunţat Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

de Veronica Micu

la 30.07.2019 , 11:36

Florina Cercel a murit în această dimineaţă Mesajul transmis de Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" Bucureşti după moartea Florinei Cercel - Facebook

Actriţa Florina Cercel a murit în această dimineaţă, la vârsta de 76 de ani, a anunţat Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

"Echipa Teatrului Național din București anunță cu adâncă durere că astăzi se desparte de marea actriță FLORINA CERCEL.

După mai bine de 45 de ani de carieră pe scena Naționalului, „Țuca” ne părăsește azi, lăsându-ne tot mai triști, lipsiți de prezența sa impunătoare, de forța și de talentul său incontestabil, de farmecul atâtor roluri memorabile, de dăruirea sa remarcabilă în fiecare apariție scenică.

Articolul continuă după reclamă

Vom reveni cu amănunte despre ceremonia funerară.

Pe acelaşi subiect

Dumnezeu să o aibă în paza Sa! Rămas bun, Florina Cercel!", a transmis, într-un mesaj publicat pe Facebook, echipa Teatrului Naţional Bucureşti. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Florina Cercel a murit, marţi dimineaţă, din cauza unui cancer pulmonar. Actriţa avea 76 de ani

Născută la Piatra Neamţ, pe 28 ianuarie 1943, Florina Cercel a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, în 1964, la clasa profesorilor Jules Cazaban, Cornel Todea şi Victor Moldovan.

A debutat în 1964 pe scena Teatrului Dramatic de Stat din Galaţi, a jucat pe scena Teatrului Naţional, dar şi la Teatrul Naţional Timişoara şi Metropolis. A avut roluri în producţii de televiziune, dar şi cinematografice.

În televiziune a jucat sub îndrumarea unora ca Alexandru Tocilescu, Cornel Todea şi Cătălina Buzoianu, dar şi în seriale, precum „Aniela”.

A făcut parte din distribuţia a 26 de filme, remarcându-se în „Crucea de piatră” (1993), de Andrei Blaier, „Din prea multă dragoste” (1985), de Lucian Mardare, „Vară fierbinte” (1982), de Francisc Munteanu, „Dumbrava minunată” (1980), de Gheorghe Naghi, şi „Iancu Jianu-Zapciul” (1980), regia Dinu Cocea.

Cel mai recent film în care a jucat este „The Half Life of Timofey Berezin” (2006), de Scott Z. Burns.

În ultima stagiune, actriţa juca la TNB în „Dumnezeu se îmbracă de la second-hand”, în regia lui Ion Caramitru, şi „Terorism”, în regia lui Felix Alexa. Pe scena Teatrului Naţional a interpretat 30 de roluri, între ele - Katy în „Peripeţiile bravului soldat Svejk” (1975), după Jaroslav Hasek, regia Dem Rădulescu, Zoe în „O scrisoare pierdută” (1979), după I.L. Caragiale, regia Radu Beligan, Clitemnestra în „Electra - O trilogie antică” (1990), după Euripide, Sofocle şi Seneca, regia Andrei Şerban, şi Bernarda Alba în „Casa Bernardei Alba” (1994), după Federico Garcia Lorca, regia Felix Alexa.

A primit în 1990 premiul UNITER pentru „cea mai bună interpretare feminină”, pentru rolul Vassa Jeleznova din spectacolul „Vassa Jeleznova”, după Maxim Gorki, regizat de Ion Cojar.

În 2002, a fost decorată cu însemnele Ordinului Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, iar Ministerului Culturii şi Cultelor i-a acordat premiul pentru cea mai bună actriţă a anului, pentru rolul Anna Andreevna din spectacolul „Revizorul”, după Nicolai Vasilievici Gogol.

Veronica Micu Like

Absolventă a Şcolii Superioare de Jurnalism (SSJ). A început la "Gardianul", ca reporter de investigaţii, apoi s-a alăturat echipei "Jurnalul Naţional", unde a scris mai bine de 11 ani. A urmat site-ul miscareaderezistenta.

Întrebarea zilei
Aţi avut vreodată probleme medicale după ce aţi cumpărat haine de la second hand?
Observator » Evenimente » Mesajul transmis de Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" Bucureşti după moartea Florinei Cercel