Antena Meniu Search
x

Temperaturi record în Capitală, după prima noapte tropicală a verii. Avertismentul meteorologilor

După inundaţii şi furtuni puternice, au revenit temperaturile la pragul caniculei. S-a înregistrat şi un record. A fost prima noapte tropicală din acest an.

Vezi și

După inundaţii şi furtuni puternice, au revenit temperaturile la pragul caniculei. S-a înregistrat şi un record. A fost prima noapte tropicală din acest an.

Am trecut peste o noapte tropicală. Au fost 21 de grade în Capitală. Iar căldura sufocantă a lovit din nou România, după câteva zile de furtuni de cod roşu.

Astăzi, în Bucureşti, au fost 34 de grade Celsius, iar indicele temperatură umezeală a atins pragul critic. 

ROXANA BOJARIU, climatolog:

Izolînd pământul cu asfalt, întrerupi şi ciclul apei. Apa din sol vara acţionează ca un vaporizator, ridicându-se apa din sol, se umezeşte aerul. Având izolaţia solului, tu nu mai ai acest mecanism de răcorire naturală.

Anormal este şi ce urmează. Sâmbătă, vor fi cel mult 24 de grade celsius. Aşadar, cu 10 grade mai puţin decât azi. Iar pe litoral, doar 15 grade. De altfel, vara a început cu fenomene meteo neobişnuite.

La început de iunie am avut temperaturi ca-n luna lui cuptor, dar şi vilejii şi grindină. În Galaţi, a plouat în 24 ore cât în trei luni.

Meteorologii anunţă că problemele au fost aduse de un ciclon din Oceanul Atlantic, care a împins masele de aer rece spre est, iar în locurile în care masa de aer cald nu era suficient de stabilă, s-au rupt norii. De aceea, am avut furtuni violente când într-o zonă, când în alta.

Din păcate, trebuie să ne obişnuim cu astfel de episoade severe. Clima s-a schimbat pe tot globul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Temperaturi record în Capitală, după prima noapte tropicală a verii. Avertismentul meteorologilor