Antena Meniu Search
x
LIVE

Video Tragedia Anei Oros se poate repeta oricând în Bucureşti. Zonele din Capitală, unde câinii abandonaţi fac legea

Au trecut patru zile de la moartea Anei, femeia ucisă de câini în timp ce alerga în zona Lacului Morii, şi tăcerea autorităţilor devine sfidătoare. Reporterii Observator au mers în mai multe zone pline de câini sălbăticiţi din Capitală în care oamenii îşi riscă viaţa zilnic. Au găsit animale care au stăpân sau câini de luptă abandonaţi, deveniţi adevărate fiare. Trebuie să ştiti că tot ce am filmat şi aflat vă poate afecta emoţional.

De Laurenţiu Rădulescu la 25.01.2023, 07:57
Vezi și

Au trecut patru zile de când Ana a fost sfâşiată de câini în timp ce făcea jogging în Capitală, la doi paşi de casă. Autorităţile continuă să tacă, în timp ce rudele şi apropiaţii îşi plâng durerea. "Mi-e dor de tine, Ana! Pășește în Lumina Lui ! Ne vom întâlni acolo mai târziu", a scris pe Facebook soţul. Sâmbătă, femeia va fi înmormântată în Baia Mare, oraşul natal. 

Zonele din Bucureşti unde câinii fac legea

Între timp, un nou scenariu începe să prindă contur: Ana ar fi fost ucisă de câini de luptă, sălbăticiţi sau care au stăpân. Iar teoria se confirmă în orice zonă fierbinte din Capitală, cunoscută pentru haitele agresive. 

În Parcul Teilor, din cartierul Titan, animalele fac legea. Nu sunt câini maidanezi, ci animale cu zgardă pe care, dacă le urmăreşti, te duc direct la stăpâni. 

Pe acelaşi subiect

Reporter-localnici: Câinii ăştia sunt ai dvs?

- Nu sunt ai mei!

- Niciunul de aici nu sunt ai lu' matale?

- Nu!

- Cine îi hraneste?

- Oamenii ăştia care locuiesc pe aici. 

Robert Caraman - dresor câini: Există căţeii legaţi de un teritoriu anume. Că e vorba de un bloc, nişte case. O zonă anume, un garaj. Sunt hrăniţi acolo şi formează haite permanente care pot avea un comportament agresiv, teritoriul pronunţat.

La doi paşi, sunt locuri de joacă pentru copii şi terenuri de fotbal. 

Azi-noapte, o haită formată din 8 câini a ieşit la vânătoare în zonă. Animalele au luat-o la goană pe străzi şi ar fi putut ataca pe oricine s-ar fi nimerit pe stradă în acele momente. 

La câteva sute de metri distanţă, în zona Pallady, alţi patru câini stau pe un teren împrejmuit. Gardul e însă plin însă de găuri. 

Femeie: Eu scap târziu şi îmi e frică să vin pe jos. Vine soţul să mă ia de la metrou.

Pentru că, dacă nu ai grijă singur de tine, nimeni nu va avea. Am sunat la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor pentru a le semnala animalele periculoase. 

Reacţiile întârziate nu sunt însă o surpriză. Deşi a murit un om sfâşiat de câini, cei care ar trebui să dea explicaţii în detaliu au avut doar reacţii formale pe Facebook în care s-au scuzat şi acuzat reciproc. După patru zile, e tot tăcere. 

În jurul Capitalei, sunt zeci de locuri în care, dacă ajungi, nu ştii dacă mai scapi teafăr. Pe lângă animalele care au stăpâni, câinii de luptă abandonaţi sunt extrem de periculoşi.

Laurenţiu Rădulescu - reporter Observator: Buftea este doar una dintre localităţile aflate în nordul Capitalei, unde sunt abandonate animale. De cele mai multe ori se întâmpla în zone mărginaşe sau în zonele împădurite. 

Marius Chirca, asociație animale: Există foarte multe canise ilegale, se face un trafic incredibil de câini de rasă, înmulțiți ilegal, iar, în momentul în care nu mai pot produce pui, sunt abandonați.

Mihai Dragolea - reprezentant adăpost câini: Ne-a venit o căţea cane corso ţinută la montă şi după aia lăsată pe câmp.

Anual, mii de bucureşteni ajung la spital după ce au fost atacaţi de câini. În 2022, doar la Matei Balş, peste 3.500 de oameni au primit îngrijiri medicale.

Că situaţia este gravă o arată şi raportul făcut de Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor şi PETA Germania şi care arată că am ales, în locul sterilizării, calea cea mai barbară şi mai scumpă. În perioada 2001 - 2021, au fost eliminați din stradă peste două milioane de câini. Jumătate ar fi fost uciși sau au murit din cauza condițiilor precare din adăposturi, iar primăriile ar fi cheltuit aproximativ 750 milioane de Euro. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Tragedia Anei Oros se poate repeta oricând în Bucureşti. Zonele din Capitală, unde câinii abandonaţi fac legea