Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Tragedia din Deltă, unde un copil de 3 ani s-a înecat în piscină, s-ar putea repeta în multe resorturi din ţară, unde nu există salvamar

Moartea unui copil de trei ani într-o piscină din Delta Dunării scoate la iveală o situaţie alarmantă: în multe resorturi nu există salvamar. Asta deşi legea e clară: e nevoie de personal specializat care să sară în ajutorul turiştilor aflaţi în pericol, indiferent de dimensiunea bazinului sau de adâncimea lui. Salvatorii spun că intervenţia rapidă e salvatoare în cazurile de înec.

de Redactia Observator

la 24.07.2024 , 21:09

Hotelurile cu piscină sunt cele mai căutate de turişti. Multi nu ştiu, însă, că pericol pluteşte în apă. 

  • Reporter: Piscina este supravegheată?
  • Proprietar: Este cineva acolo, dar nu tot timpul, să ştiţi. 
  • Reporter: Deci nu aveţi salvamar?
  • Proprietar: Nu! Este cineva, dar trebuie să fie supravegheat şi de adult clar. 

Prea puţine bazine au salvamar. În unele cazuri, angajaţii de la bar trebuie să fie cu ochii şi pe piscină. 

Vezi și
  • Reporter: Echipă de salvare aveţi? Că copilul nostru e mai... 
  • Angajat bar piscină: Da, eu aş fi. Stau acolo pe scaun. Eu practic sar dacă e ceva. Aici are un metru oricum şi mai încolo are doi. 
Pe acelaşi subiect

Şi asta deşi o hotărâre de Guvern din 2007 stabileşte că toate plajele, ştrandurile şi bazinele trebuie să aibă personal de salvare. Indiferent de dimensiune sau adâncime. "Este o lege, un HG 1136 prin care reglementează serviciul. Unde sunt zone cu servicii turistice trebuie să fie salvamar, trebuie să fie cineva care este abilitat", spune Gabriel Culea, Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România.

Distracţie periculoasă: piscine fără salvamar

"Anul trecut am avut 24 de cazuri, la o adâncime foarte mică, de 40 de centimetri, cum ar fi cea pentru copilaşi. Copilaşii în colac se lasă cu capul în jos, rămas picioarele în sus, nu pot să revină înapoi", a declarat Ionel Enachi, salvamar piscină.

Un copil de trei ani şi-a pierdut viaţa zilele trecute, sub ochii părinţilor, după ce s-a înecat în piscina unei pensiuni din Delta Dunării fără salvamar. Specialiştii spun că primele secunde ale intervenţiei sunt vitale. 

"Pun palma pe frunte, degetele pe partea osoasă a bărbiei, verific dacă are ceva în interior, dacă are lichide sau solide, îi dăm capul într-o parte. Dacă nu respiră, încep să îi fac cinci respiraţii. Dacă nu respiră, fiind copil, iau reperul la jumătatea sternului, o mână pe torace, vin cât mai aproape. Vor fi 30 de apăsări", arată Adrian Mavromaldi, instructor prim-ajutor.

Cei mici trebuie instruiţi de acasă despre pericol, spun psihologii. "Le faceţi instructajul din timp, de acasă, de 100 de ori puteţi să le faceţi instructajul, însă, la un copil te poţi aştepta să fie mai atras de joacă. Atunci responsabilitatea cade 100% în sarcina adultului", spune Cristina Dincu, psiholog.

Amenzile pentru administratorii care nu au salvamari la piscină sunt între 10.000 şi 20.000 de lei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Evenimente » Tragedia din Deltă, unde un copil de 3 ani s-a înecat în piscină, s-ar putea repeta în multe resorturi din ţară, unde nu există salvamar