Trei urşi au fost loviţi de maşini în numai câteva ore, în Sibiu. Autoritățile sunt depășite de situație
"Situaţia e scăpată de sub control" - recunosc autorităţile în cazul urşilor care au ajuns să pună stăpânire chiar şi pe şosele. Aproape în acelaşi fel, pe drumuri din judeţul Sibiu, trei animale au fost lovite de maşini.
"Situaţia e scăpată de sub control" - recunosc autorităţile în cazul urşilor care au ajuns să pună stăpânire chiar şi pe şosele. Aproape în acelaşi fel, pe drumuri din judeţul Sibiu, trei animale au fost lovite de maşini. Camerele de supraveghere au surprins momentul în care unul dintre urşi ajunge chiar pe autostradă. În lipsa gardurilor de protecţie, vieţile oamenilor sunt puse în pericol. Oficialii de la Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere transmit sec că, în acest moment, nu există nicio soluţie.
Sunt scene surprinse chiar în curtea Centrului de Întretinere a Drumurilor din Sibiu. Un urs înfometat escaladează gardul şi aleargă la doi paşi de un grup de 10 oameni. Speriat, animalul ajunge direct pe autostradă. În dreptul localităţii Sălişte şoferul unei TIR nu-l mai poate evita.
Aproape în acelaşi timp, pe Valea Oltului, alţi doi urşi au apărut în faţa maşinilor. Unul este accidentat mortal la impactul cu un autocar.
Drumarii din Sibiu recunosc că situaţia e scăpată de sub control. De la începutul anului, patru urşi au fost loviţi de maşini. Pe autostradă, la o viteză de 130 de kilometri pe oră, impactul cu un animal de câteva sute de kilograme poate arunca maşina în orice direcţie.
Pentru a putea evita un impact, şoferul trebuie să frâneze cu cel puţin câteva zeci de metri înainte şi să tragă uşor de volan. Nu înainte de a se asigura în oglinzile retrovizoare că poate face o astfel de manevră.
Cum autorităţile sunt depăşite de situaţie, nimeni nu poate garanta că şoferii nu se vor mai întâlni pe şosele cu animalele sălbatice. România are în acest moment în jur de şapte mii de exemplare. În unele judeţe, numărul urşilor este chiar şi de trei ori mai mare decât cel optim.
Cum, nimeni nu ştie. În vara acestui an, când alţi doi urşi au provocat accidente, tot pe autostrada Sibiu-Sebeş, autorităţile locale au cerut Companiei de Drumuri să monteze garduri electrice. Cele de protecţie sunt fie rupte, fie sunt uşor de escaladat de animale. Până acum, nu s-a făcut nimic. Oficialii CNAIR recunosc că nu au nicio soluţie şi dau vina pe românii care fură gardurile de protecţie.
Pe tronsonul Deva -Lugoj, există trei pasaje special construite pentru ca urşii sa poata traversa autostrada. Însă, în această zonă nu au fost văzute până acum animale sălbatice.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰