Video "Uite-l că vine! Vine!" Ursul filmat în timp ce terorizează un cortegiu funerar ar putea fi împuşcat
Atacul urşilor devine o problemă naţională. Două agresiuni furibunde, filmate în ultimele 24 de ore, aduc imagini înspăimântătoare, rar întâlnite. Iar în şapte zile, fiarele au ieşit din pădure de şase ori, în Ilfov, Gorj, Bistriţa şi Mureş. Distrug hambare, omoară zeci de animale şi au fost la un pas să facă o baie de sânge - au atacat un cortegiu funerar cu zeci de oameni, în apropiere de Sighişoara. Relocarea sau uciderea urşilor după ce provoacă pagube şi moarte de om nu sunt soluţii, atâta vreme cât autorităţile nu ştiu cu precizie câţi sunt în România.
"Uite-l că vine! Vine! Vine! Vine încoace!" Peste 70 de oameni care erau în cortegiul funerar au simţit că le îngheaţă sângele în vene când au văzut ursul care se apropia în fugă de ei. Urletele lor de spaimă şi strigătele disperate au făcut fiara să se oprească, dar nu să renunţe la pradă. Sălbăticiunea continua să le dea târcoale.
Ursul ar putea fi împuşcat
"Cred că dacă eram mai puţini, 10, 20, intra în noi. Ursul s-a speriat. A fugit puţin pe deal, s-a întors, se uita la noi, din nou cu viteză a doua oară, a treia", spune un bărbat. Bordoşiu, unde a avut loc atacul, se află la jumătatea distanţei dintre Sighişoara şi Târgu Mureş - 40 de kilometri de amândouă, iar cimitirul este înconjurat de păduri. Ca să ajungă acolo, oamenii merg câteva sute de metri prin codru - în acea zonă acolo a vrut ursul să atace.
"Era foarte agitat, aşa stătea. Stătea un minut aşa, se punea lângă un copac şi de acolo cu viteză", spune un martor. În cele din urmă, ursul s-a dat bătut şi s-a retras în pădure. Primarul a anunţat, însă, prefectul, care poate cere aprobarea ministrului Mediului să împuşte sălbăticiunea dacă devine agresivă, cum s-a întâmplat în altă localitate din Mureş.
- Saga ursului care dă târcoale Bucureştiului continuă. Un şofer spune că sălbăticiunea i-a tăiat calea pe...
- Cum riscă România să piardă 356 de milioane de euro din cauza urşilor. Autostrada Sibiu-Nădlac s-a blocat în...
- Oraşul din România terorizat de urşi: Oamenii nu mai au curajul să meargă nici până la magazin
Imagini înfiorătoare, la Toaca
Imaginile înfiorătoare au fost filmate la Toaca, 20 de kilometri de Reghin. Un urs ridicat în două labe a smuls cu ghearele bucăţi din şopronul unui localnic. A trecut prin gaură şi a făcut măcel. A omorât 30 de oi şi a mâncat un berbec de rasă. Paguba se ridică la peste 10.000 de euro. Distrus, fermierul Ionuţ Frandeş se gândeşte să renunţe la afacere şi acuză autorităţile că nu fac nimic să protejeze localitatea de sălbăticiuni. Este a patra oară când îi decimează animalele.
- Ionuţ Frandeş, păgubit: Nu mai pot face faţă şi lucrez degeaba. Am ajuns să lucrez şi să mă străduiesc la 25 de ani pentru ce? Să vină şi să...
- Reporter: Vă vine să renunţaţi?
- Ionuţ Frandeş, păgubit: Păi vă daţi seama. Se miră toată lumea de ce merg în străinătate tinerii. Vă daţi seama că mă doare, că 90% din timp îl petrec aici, cu familia.
Fermierul susţine că despăgubirile oferite de stat sunt prea mici faţă de pagube. "Vezi un exemplar cum e ăsta, la 10.000 de lei, pe care l-am găsit aici mort. Ăsta e o valoare de 10.000 de lei, mă duc la Primărie şi îmi dă 600 de lei pe el. Îţi vine să mai lucrezi, să te mai chinui? Nu", adaugă Ionuţ Frandeş, păgubit.
Ce spune ministrul Mediului
Ministrul Mediului susţine, însă, că autorităţile locale şi asociaţiile de vânători nu controlează numărul urşilor în centrul ţării. "Nu şi-au exercitat dreptul de a reduce numărul de exemplare folosind cota de prevenţie şi sunt în acelaşi timp judeţele cu cele mai mari probleme. Am solicitat deja colegilor de la Minister care sunt fondurile cinegetice care nu şi-au îndeplinit cota de prevenţie pentru specia de urs brun şi să realocăm acele exemplare", a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.
Animalele sălbatice depăşesc tot mai des graniţele lor naturale - ajung şi în oraşe. Un urs a fost văzut la intrarea în Bistriţa, iar jandarmii l-au alungat cu greu înapoi în pădure. Iar sâmbăta trecută, o sălbăticiune a ajuns la 30 de kilometri de Bucureşti. Localnicii din Ciolpani şi Snagov au primit mesaje RO-ALERT şi au fost îndemnaţi să nu iasă din case. Acum două zile, a fost din nou alertă acolo.
"Oamenii din Tâncăbeşti, Ciolpani şi Snagov încă stau cu frică după ce ursul a fost zărit aici, în zonă şi, deocamdată, nu a fost găsit. Marţi a mai fost dat încă un mesaj RO-ALERT, iar de sâmbătă echipajele Jandarmeriei sunt din loc în loc pe Drumul Naţional 1 la intrare în pădure pentru supraveghere. Dacă vorbim despre cifre, la nivel naţional sunt undeva la 8.000 de exemplare de urs, cea mai mare parte concentrată în centrul ţării. Însă, cifrele oficiale, concrete şi corecte nu le avem deocamdată pentru că rencensământul început în urmă cu an şi jumătate nu este gata încă. Avem alte cifre, însă. În ultimii 20 de ani, 26 de oameni au fost omorâţi de urs", transmite Bianca Iacob, reporter Observator.
Peste 8.000 de urşi bruni în România
În România sunt peste 8.000 de urşi bruni, potrivit cifrelor oficiale, dar ONG-urile cred că, de fapt, sunt mai mulţi. Ministerul Mediului a început recensământul acestor animale acum un un şi jumătate, iar rezultatele ar putea apărea primăvara aceasta. Cea mai mare concentrare este în centrul ţării, în judeţele Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş. 22 de oameni au fost omorâţi de urşi între 2016 şi 2022
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰