Un clujean și-a retras toți banii de la BCR, "după umilirea României de Austria"
Românii continuă boicotul firmelor austriece, după votul de la Bruxelles, care ne-a lăsat în afara spațiului Schengen. Un om de afaceri clujean a transmis un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care anunță că și-a retras toți banii de la BCR. "Transfer disponibilități bănești după umilirea României de Austria", a scris Ion Novăcescu pe rețeaua de socializare.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Românii nu au aşteptat ca oficialii noştri să ia măsuri. Unele dintre companiile cu acţionariat majoritar austriac au început, deja, să fie boicotate. Antreprenorii au fost cei care au reacţionat primii, anunțând că nu vor mai prelugi contractele cu firmele din Austria sau că își retrag banii din conturile pe care le au la băncile austriece. La acest protest s-a aliniat și Ion Novăcescu, un organizator de evenimente din Cluj. El a anunțat, prin intermediul unui mesaj dur postat pe Facebook, că, "după umilirea României de Austria", și-a transferat toți banii pe care îi avea la BCR.
Redăm mai jos, integral, mesajul transmis de Ion Năvăcescu:
"Transfer disponibilități bănești după umilirea României de Austria". Acesta e primul lucru pe care l-am făcut, astăzi, după ce Austria mi-a umilit Mama-Patrie și pe mine. Mi-am transferat economiile pe care le aveam la BCR, deținută de banca austriacă erste, la o altă bancă.
Iar la detaliile plății am scris: "Transfer disponibilități bănești după umilirea României de Austria".
- Cu ce a greşit România? Ministrul austriac Karner a explicat de ce ne-a blocat accesul în Schengen: Şi eu sunt...
- "Suntem foarte fericiţi!" Croații sărbătoresc intrarea în Schengen. Cei mai bucuroși sunt transportatorii: mai...
- Reacţia ungurilor şi a bulgarilor după ce România a ratat intrarea în Schengen
Am scris asta din patru motive:
1. ca să mă răcoresc puțin pe frigul ăsta de la Cluj,
2. ca să le transmit mesajul meu de adio țâfnoșilor și mincinoșilor grofi de la Viena și nu numai,
3. ca să rămână motivul plății în evidențele BCR și ale BNR,
4. CA SĂ TE INSPIR SĂ FACI ȘI TU LA FEL!
E atât de simplu și de ușor să îți transferi BANII TĂI de la o bancă austriacă la oricare alta.
Poți face asta din fotoliu, de pe telefonul tău.
La fel de ușor și simplu e să le scrii, ca mine, de ce îți transferi banii din banca lor:
FIINDCĂ NE-AU UMILIT PE NOI SI PE MAMA NOASTRĂ, ROMÂNIA!
DUPĂ CE LE-AM DAT PETROLUL NOSTRU, PĂDURILE NOASTRE ȘI BĂNCILE NOASTRE.
Iar arienilor austrieci nu le-a fost de ajuns. Ne-au furat și viitorul, astăzi. No bine! De acum sper să simtă arienii din Austria cât de-al naibii frige și ustură Mămăliga Românească. Te rog frumos distribuie mai departe, dacă și tu simți la fel. Ca să-i inspirăm și pe alți Români! Fiindcă unde suntem mai mulți puterea crește și austriacul arogant se îngălbenește. De stres și nițică pagubă. Așa să fie!".
Reacția CEO-ului Erste Bank, compania care deține BCR, după refuzul Austriei de a primi România în Schengen
"Nu există state membre de mâna a doua. Regretăm rezultatul votului de astăzi în Consiliu", a declarat Willi Cernko, CEO Erste Group - compania care deține pachetul majoritar de acțiuni al BCR. Reacția vine după ce România și Bulgaria au ratat aderarea la Spațiul Schengen, ca urmare a opoziței Austriei și Olandei.
Redăm, în continuare, poziția luată de Willi Cernko, CEO Erste Group:
"Erste Group este o companie europeană – și, în special, o companie din Europa Centrală. Pentru noi, #believeineurope nu este doar o formulare, ci este expresia convingerilor noastre profunde. Nu este doar despre faptul că noi credem în Europa, ci este despre faptul că susținem Europa și apărăm ideea europeană. Acest lucru este valabil mai ales astăzi, când o decizie a Consiliului JAI are impact direct asupra a peste 5.000 dintre colegii mei și a peste 2,8 milioane dintre clienții noștri din România.
Susținem o Europă puternică și susținem o Uniune Europeană puternică. Și suntem convinși că numai o Uniune Europeană unită poate fi o Uniune Europeană puternică. Însă, o Uniune Europeană unită este una în care toți cetățenii UE au aceleași drepturi și obligații. Nu există state membre de mâna a doua. Prin urmare, obiectivul nostru trebuie să fie ca toți cetățenii să beneficieze în mod egal de libertățile Uniunii. Acest lucru include, de asemenea, participarea la spațiul Schengen. Regretăm rezultatul votului de astăzi în Consiliu. România și Austria au multe lucruri de care sunt strâns legate împreună. Sociale, culturale și, bineînțeles, și economice. Austria este unul dintre cei mai importanți investitori din România, iar România este, la rândul ei, o piață de export foarte importantă pentru companiile austriece. Un drept de veto este cea mai puternică poziție pe care o poate adopta un stat membru al UE la vot. Presupunem că guvernul austriac a cântărit acest pas cu mare atenție și respectăm faptul că trebuie să ia în considerare și preocupările de securitate. Unitatea nu înseamnă că toți partenerii trebuie să fie întotdeauna de aceeași părere, fără nicio discuție. Cu toate acestea, este clar că acest pas va avea consecințe foarte palpabile pentru milioane de cetățeni ai UE. Prin urmare, scopul nostru comun trebuie să fie găsirea rapidă a unei soluții viabile. La nivelul Erste Group, ne dorim și ne vom aduce contribuția la acest obiectiv, prin urmare facem apel la liderii politici de la toate nivelurile să își asume responsabilitatea pentru a găsi o soluție", a transmis Willi Cernko, CEO Erste Group.
Unul dintre cei mai mari oameni de afaceri din vestul ţării şi-a închis conturile în băncile austrice
Unul dintre cei mai mari oameni de afaceri din vestul ţării, care este şi unul dintre cei mai importanţi fermieri din ţară, arădeanul Dimitrie Muscă, a dispus, joi după-amiază, închiderea tuturor conturilor firmelor sale la băncile austriece, ca semn de protest faţă de poziţia Austriei în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen. Dimitrie Muscă a declarat că, imediat ce Austria a votat împotriva aderării României, a dispus angajaţilor firmelor sale să închidă conturile la băncile austriece, iar pe viitor nu va mai cumpăra motorină de provenienţă austriacă pentru campaniile agricole, în condiţiile în care foloseşte anual până la 1.500 de tone de motorină.
"Am dispus închiderea conturilor la băncile austriece pentru firmele mele din Curtici şi Olari, iar procedurile sunt deja în curs. Eu cred că românii trebuie să fie acum uniţi şi să facă la fel. Nu vreau să mai lucrez în veci cu băncile austriece. În plus, nu mai cumpăr motorină de la companiile austriece. Eu folosesc anual, pentru a lucra cele 7.600 de hectare de terenuri agricole, între 1.000 şi 1.500 de tone de motorină", a spus Dimitrie Muscă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰