Antena Meniu Search
x

Video Un nou ciclon loveşte România, cu viscol şi ninsori. Peste 60.000 de oameni, rămaşi fără curent şi apă în Dobrogea: "Niciodată nu a fost aşa"

Furtuna secolului a trecut, dar problemele au rămas. În Dobrogea, peste 60.000 de oameni stau de trei zile în întuneric, în frig şi fără apă. În Sulina, oamenii nu au nici măcar mâncare. Trebuie să facă un drum cu barca până la Tulcea pentru o pâine pentru că fără curent nu mai lucrează nici brutăriile, nici magazinele. Pentru câteva minute de lumină pe zi, oamenii recurg la improvizaţii periculoase. Iar greul e abia la început. De mâine, un nou ciclon loveşte România. 

Cristina Niță
de Cristina Niță

la 28.11.2023, 22:10

Vezi și

În localităţile oricum izolate din Delta Dunării, furtuna i-a lăsat pe oameni prizonieri pe un petic de pământ înconjurat de ape.

Femeie: Niciodată nu a fost aşa. Acum chiar ne-a izolat din toate punctele de vedere.

Pentru o pâine, oamenii din Sulina sunt nevoiţi să facă un drum care-i costă 160 de lei

La Sulina, pentru pâinea cea de toate zile drumul e mai lung şi mai scump ca niciodată. Oamenii trebuie să ia barca până la Tulcea. 160 de lei dus-întors. 

Pe acelaşi subiect

Magazinul din localitate este aproape gol. 

VânzătoareServim cum putem pentru că trebuie să ne ajutăm între noi că ne cunoaştem cu lumea, că nu poţi să ţii magazinul închis. 

Localnicii din Tulcea nu pot suna nici măcar la 112

De duminică, 19.000 de oameni din judeţul Tulcea stau în beznă. Semnalul de la telefon este văzut ca o minune. Nici măcar să sune la 112 nu pot. Disperaţi, oamenii au improvizat instalaţii ca să aibă puţină lumină.

Bărbat: Ce să facem, stăm în case si atat. Integrame la greu şi cu lanterna la cap. 

Cristina Niţă, reporter Observator: Pentru că nu mai pot lua legătura cu rudele, localnicii din Sulina trimit scrisori cu ajutorul bărcilor de transport persoane.

Femeie: Aici avem cărămiduţele, acolo puţine lemne, motorină, aşa facem focul. Eu sunt una care nu am renunţat la partea asta.

Peste 30.000 de persoane stau la lumina lumânării în Constanţa

Şi în Constanţa, la trei zile de la furtuna secolului. 32.000 de oameni stau în continuare la lumina lumânării. La Corbu, localnicii sunt disperaţi. Unii i-au dus pe copii la rude ca să nu îngheţe în case. 

Femeie: Nu este apă, iar generatorul nu poate să meargă non stop. Foarte greu şi copiii i-am dus pe la oraş, pe unde e curent, la Constanţa, la Năvodari.  

Vasile Lumânare, primar Corbu: Am înţeles că se lucrează. Sunăm la dispecerate și deranjamente și nu răspunde nimeni, nu avem date sau ore. 

Copiii stau cu gecile în clase

În comuna Corbu, doar una dintre cele trei şcoli funcţionează. Copiii au stat la ore cu gecile pe ei.

Adriana Căpraru, reprezentant şcoală: Am reuşit să eliberăm drumul şi având în vedere că drumul este circulabil, nu au fost probleme cu aducerea copiilor de la Vadu, aici, tot la Gheorghe Lazăr.

Şi pericolul nu a trecut. Zona Dobrogei şi mai multe judeţe din ţară sunt în continuare sub cod galben sau portocaliu de viscol sau vânt puternic. De mâine, însă, un nou ciclon va ajunge în ţara noastră. Va aduce un val de ploi, ninsori şi viscol puternic. 

Ciclonul care a adus "furtuna secolului" în Marea Neagră a ucis 13 oameni în Ucraina, Rusia şi Moldova. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi fi dispuşi să plătiţi mai mult pentru ciocolată şi cafea?

Observator » Evenimente » Un nou ciclon loveşte România, cu viscol şi ninsori. Peste 60.000 de oameni, rămaşi fără curent şi apă în Dobrogea: "Niciodată nu a fost aşa"