Antena Meniu Search
x

Video Un român întors din SUA a creat satul refugiaţilor din Ucraina: "Să uite tot necazul ce-l trăiesc"

Un bărbat din Alba a găsit un mod inedit prin care îi ajută pe refugiaţii din Ucraina. Întors de curând din Statele Unite ale Americii, Iulian Docea a renovat mai multe case din satul bunicilor săi, Rachiş, pe care le-a pus la dispoziţia ucrainenilor. La ultimul recensământ, în sat mai erau doar 6 persoane şi mai multe case goale. Acum, localitatea a revenit la viaţă, odată cu sosirea noilor locuitori.

de Dorin Gâldău

la 29.03.2022, 18:15

Vezi și

După 15 ani în care a locuit în Spania şi în Statele Unite ale Americii, Iulian Docea s-a întors acasă cu gândul de a reconstrui satul bunicilor. A cumpărat şi a renovat în stil tradiţional nu mai puţin de 12 case din Rachiş, o localitate situată la aproape 40 de kilometri de Alba Iulia. Imediat după declanşasarea războiului din Ucraina, bărbatul a anunţat că oferă cazare refugiaţilor. Iar oferta sa a fost imediat acceptată. 

Satul refugiaţilor din Ucraina

Iulian Docea: Să le facilităm toate lucrurile, să uite tot necazul ce-l trăiesc. Mai avem încă vreo 50 de locuri, încă o sută de locuri într-o altă locaţie, aproape de unde suntem acum.

Victoria a fost printre primii refugiaţi care s-au mutat în sat. În Odessa, avea un centru de echitaţie, aşa că a venit în Alba cu cinci cai şi un ponei. La câteva case distanţă, locuieşte acum Tatiana, o pictoriţă din Ucraina. Amândouă încearcă acum să-şi refacă vieţile în satul românesc. 

Pe acelaşi subiect

Victoria: Este foarte frumos aici, ne place foarte mult, tot timpul mi-am dorit să trăiesc în natură, dar bineînţeles că vrem acasă.

Tatiana: Aici suntem foarte bine, ne ajută, ne dau de mâncare.

În acelaşi sat, Iulian a ridicat şi o biserică, în memoria bunicilor săi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Un român întors din SUA a creat satul refugiaţilor din Ucraina: "Să uite tot necazul ce-l trăiesc"