Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Breaking News Agenția Europeană a Medicamentelor a aprobat vaccinul Johnson & Johnson, singurul care nu necesită rapel

Agenția Europeană a Medicamentelor a anunțat, în cursul zilei de joi, că vaccinul Johnson & Johnson, singurul care nu necesită rapel, este eficient și sigur de folosit pentru persoanele de peste 18 ani. O decizie finală va fi luată de Comisia Europeană, cel mai probabil în zilele următoare, avizul Agenției fiind consultativ.

de Daniel Murărescu

la 11.03.2021 , 16:22

Decizia Agenției Europene a Medicamentelor deschide drumul pentru o aprobare din partea Comisiei Europene, ultima instituție implicată în proces. Astfel, serul de la Johnson & Johnson ar fi al patrulea care primește undă verde la nivel european, după vaccinurile BioNTech-Pfizer, Moderna și Oxford-AstraZeneca.

"Cu această opinie pozitivă, autoritățile din Uniunea Europeană vor avea o altă opțiune de a combate pandemia și de a proteja viețile și sănătatea cetățenilor", a fost de părere Emer Cooke, directorul executiv al Agenției.

200 de milioane de doze Johnson & Johnson vor ajunge în Uniunea Europeană

Vezi și

Comisia Europeană a securizat deja 200 de milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson, cu posibilitatea de a achiziționa alte 200 de milioane. Cu toate acestea, compania farmaceutică nu va începe livarea serului imediat. Potrivit Politico, vaccinul ar putea ajunge în țările UE nu mai devreme de mijlocul lunii aprilie.

Vaccinul Johnson & Johnson poate fi depozitat în frigidere normale, până la trei luni, și are marele avantaj de a nu necesita rapel. Serul s-a dovedit eficient în proporție de 67% în a preveni cazurile de Covid-19, arată analizele Agenției Europene a Medicamentului.

Agenția Americană pentru Medicamente (FDA) a autorizat vaccinul de la Johnson & Johnson încă de pe 28 februarie. Experții de peste Ocean au aflat că serul are câteva efecte secundare, dintre care majoritatea sunt ușoare, inclusiv dureri la locul injectării, cefalee, oboseală și dureri musculare.

Ce este Agenția Europeană a Medicamentelor sau EMA și ce rol joacă în aprobarea vaccinurilor anti-Covid-19

Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) este o instituție a Uniunii Europene responsabilă de evaluarea și supervizarea produselor de natură medicală (medicamente, vaccinuri, terapii). În contextul pandemiei de coronavirus (Covid-19), agenția a căpătat un rol extrem de important deoarece este singura care poate aviza un vaccin anti-Covid-19, înainte ca acesta să fie autorizat și distribuit țărilor din Uniune pentru imunizarea populației.

Sub legislația UE, EMA nu are competența de a autoriza promovarea de marketing în țările europene. Comisia Europeană este cea care autorizează la nivel central, după o recomandare (avizare) primită de la Agenția Europeană a Medicamentului, ce trebuie emisă în cel mult 67 de zile de la primirea recomandării.

Daniel Murărescu Like

Daniel Murărescu face parte din echipa Observator de decembrie 2016, de la relansarea site-ului, şi este în prezent editor de content.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Evenimente » Agenția Europeană a Medicamentelor a aprobat vaccinul Johnson & Johnson, singurul care nu necesită rapel