Antena Meniu Search
x

Cercetătorii italieni speră să lanseze un vaccin anticoronavirus anul viitor. Imagini din laborator (Video)

Se dă o luptă acerbă pentru a descoperi un vaccin împotriva coronavirusului. În exclusivitate, o echipă Observator a intrat în culisele dezvoltării unui vaccin din Italia, aflat în fază avansată de cercetare. Peste 170 de echipe din toată lumea caută în acest moment un leac, iar 9 vaccinuri au ajuns deja în ultimul stadiu al studiilor clinice. După ani de indiferenţă şi subfinanţare în cercetare, România nici nu mai poate visa să ţină pasul.

de Cornelia Crîşmaru

la 24.09.2020, 20:18

Vezi și
  • Italia a depășit bariera de 300.000 de infectări cu noul coronavirus.
  • Peste 170 de echipe de cercetători din întreaga lume pregătesc vaccinuri anticoronavirus.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Loviţi dur de pandemie, italienii sunt şi ei pe lista celor care vor să dea leacul pentru coronavirus. Mai ales că Italia are acum peste 300 de mii de cazuri. 

O parte din testele pe oameni pentru vaccinul italian anticovid se desfășoară la Verona. Italia a început testarea pe oameni la sfârșitul lunii august și, dacă totul decurge bine, vaccinul italian ar putea ieși pe piață chiar de anul viitor.

Intrăm şi noi în spital. Plin de speranţă, medicul care coordonează testele ne dă ultimele informaţii. 

Stefano Milleri, medic: Vaccinul se bazează pe o tehnologie care folosește un adenovirus, modificat genetic. O dată administrat, nu se poate replica și astfel reduce riscul de apariție a efectelor colaterale. Organismul ar trebui să producă anticorpi.

Cornelia Crîșmaru, corespondent Observator: Ați identificat efecte secundare? 

Stefano Milleri, medic: Nu. Am administrat o doză slabă la 15 voluntari. Săptămâna aceasta administrăm doza intermediară și practic sunt efectele secundare așteptate, dureri ușoare în locul injectării, cu o creștere febrilă ușoară a temperaturii corpului care trece în 24/36 ore.

Italienii sunt în primă fază cu testele. Dacă totul merge bine, vaccinul ar putea fi disponibil pe piaţă din toamna viitoare. Într-unul dintre saloane găsim un voluntar care a acceptat să testeze vaccinul. 

Cornelia Crîșmaru, corespondent Observator: Astăzi vi s-a administrat prima doză? 

Lorenzo, voluntar: Da! Este prima şi singura doză!

Este viitor medic şi simte că deja îşi începe misiunea de a salva oameni. 

Lorenzo, voluntar: Știu ceea ce este un vaccin, știu că este pentru binele meu și pentru binele altora.

Şi Elisabetta vrea ca gestul ei să fie un pas mic spre o lume fără COVID. 

Elisabetta, voluntar: Poate se găsește o soluție să ne întoarcem la ceea ce noi numeam normalitate sau măcar la o viața socială. 

În total, la această testare participă 90 de persoane. Fiecare primește o singură doză de vaccin, iar apoi este monitorizat de medici timp de 12 săptămâni. După administrarea vaccinului, voluntarii rămân în spital patru ore, sub monitorizare strictă.

Competiţia pentru vaccin e acerbă la nivel mondial. Peste 170 de echipe de cercetători lucrează la foc continuu, iar nouă companii sunt pe ultima sută de metri. Johnson & Johnson a lansat studiul clinic final al unui vaccin într-o singură doză. 

Anthony Fauci, epidemiolog: Sunt trei candidaţi în cursa pentru găsirea unui vaccin care au intrat în faza a treia. Foarte curând va fi şi al patrulea.

AstraZeneca, o altă companie aflată în stadiu avansat cu studiile clinice, a precizat pentru Observator că dozele de vaccin ar putea fi disponibile pentru administrare înainte de sfârşitul anului. Unii cercetători contrazic ipoteza. 

Adrian Gagheș, microbiolog: Probabil că vom avea un vaccin în a doua jumătate a anului următor, 2021, un vaccin aprobat.

În vreme ce marile institute ale lumii se întrec în tehnologie şi cercetare de vârf, România nu mai ţine de mult pasul cu ce se întâmplă în domeniu. Interesele meschine şi lipsa unei viziuni s-au pus de-a curmezişul. 

Adrian Gagheș, microbiolog: Institutul a fost vânat, pe de o parte de competitori, iar terenul institutului a fost vânat. În niciun caz nu ne punem noi problema acum de a produce acest vaccin.

Institutul Cantacuzino trebuia să asigure testarea unui vaccin pe şobolani, însă nu a primit prototipul de la Centrul de cercetare privat din Timişoara, singurul care dezvoltă un vaccin anti-COVID la noi în ţară. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Cercetătorii italieni speră să lanseze un vaccin anticoronavirus anul viitor. Imagini din laborator (Video)