Antena Meniu Search
x

Specialiștii anunță că al doilea val al pandemiei de coronavirus ar putea lovi mai puternic decât primul

"Ce ne facem noi dacă vine valul doi?", este întrebarea pe care şi-o pun specialiştii, confruntaţi cu explozia de cazuri din acest prim val. Evoluţia pandemiilor din trecut arată că al doilea val din toamnă ar putea fi mult mai grav. Într-o analiză a presei britanice, România va trebui să sacrifice economia, dacă sistemul medical va intra în colaps şi vom fi nevoiţi să impunem din nou carantină severă. 

Sonia Simionov
de Sonia Simionov

la 10.07.2020, 21:06

Vezi și
  • România ar putea fi pusă în situația de a alege ce sacrifică, Economia sau Sănătatea.
  • Australia și Israel sunt printre țările din ce în ce mai lovite de pandemia de coronavirus.

În Statele Unite, cea mai afectată ţară din lume de coronavoirus, epidemia atinge un nou vârf. O explicaţie pentru această situaţie, în opinia jurnaliştilor de la publicaţia The Telegraph, ar fi proasta gestionare a crizei sanitare. Una dintre cele mai bogate ţări din lume a luat măsuri de prevenţie cu întârziere. La asta se adaugă şi mesajele confuze transmise de administraţia Trump. După o scădere în luna mai, numărul de îmbolnăviri a explodat după perioada de relaxare. 

Anthony Fauci, epidemiologul şef al Statelor Unite ale Americii: Suntem încă îngenunchiaţi de primul val. Ceea ce se întâmplă acum nu poate fi considerat un val. Dacă priviţi graficele din Europa, din Uniunea Europeană, ca un întreg, a crescut şi apoi a scăzut la un minimum. Noi ne-am dus în sus, nu ne-am apropiat de un minim, şi acum avem o nouă explozie. 

În ce priveşte ţara noastră, noua explozie de cazuri este pusă de jurnaliştii britanici pe seama unei nehotărâri. Ce alegem: Sănătatea sau Economia? 

Să recapitulăm: noi am fost loviţi de pandemie în lunile martie-aprilie. S-au luat măsuri stricte, izolare, carantină, declaraţii la ieşirea din casă, cursuri online şi aşa mai departe. 

Numărul de îmbolnăviri a fost ţinut sub control aşa că, din urgenţă, ne-am trezit în alertă. Şi a început relaxarea.

Nehotărârile guvernanţilor despre care vorbesc şi jurnaliştii britanici, dar şi ignorarea regulilor de către o parte dintre români au făcut ca numai în ultimele cinci zile să avem peste 2.000 de infectaţi.

Suntem, acum, fruntaşii Europei. Sau, mai precis, codaşii. 

Acum? Oficialii noştri regândesc strategia. Restricţii severe? Sau salvarea economiei? 

Ludovic Orban, premierul României: Obiectivul nostru este să nu mai luăm nicio măsură care să afecteze negativ economia. 

Doina Azoicăi, președinte Societatea Română de Epidemiologie: Dacă vom continua să nu respectăm măsurile, categoric numărul de cazuri va crește zilnic. Lumea a devenit irascibilă și lipsită de complianția aceasta la măsurile pe care trebuie să le aplicăm. 

Şi în alte ţări, model de intervenţie, numărul de cazuri a explodat neaşteptat. În Israel, relaxarea prea timpurie a dus la un nou vârf. Ţara Sfântă a crezut că a trecut de ce e mai rău în luna mai, când a ridicat o parte dintre restricţii. În ultimele săptămâni, însă, numărul de cazuri zilnice aproape s-a dublat comparativ cu cea mai neagră zi din primăvară. 

În iunie, oficialii au pus frână relaxării, după ce mai multe focare au apărut o dată cu redeschiderea şcolilor, era însă prea târziu: "Am implementat relaxarea prea devreme. Adevărat, mulţi oameni ne-au împins să facem asta, să redeschidem economia. Apropo, asta nu i-a împiedicat pe aceeaşi oameni să ne întrebe azi: "De ce aţi redeschis?".

Australia a fost dată exemplu pentru modul cum a gestionat primul val al epidemiei de coronavirus. De la jumătatea lui aprilie până la jumătatea lui iunie a raportat doar câteva cazuri pe zi. O carantină strictă, implementată la timp, a fost considerată cheia succesului. A venit însă iarna, iar Australia este primul stat din lume care experimentează al doilea val de infectări adus de sezonul rece. Şi este mai rău ca în martie. 

Daniel Andrews, guvernatorul statului Victoria: Trebuie să fim sinceri unii cu alţii: această pandemie nu s-a încheiat. Să ne prefacem că s-a încheiat, pentru că asta ne dorim cu toţii, nu este o soluţie.

Cel mai afectat este statul Victoria, care în ultimele 24 de ore a confirmat aproape 300 de cazuri noi. Oraşul Melbourne, al doilea cel mai mare oraş al Australiei, s-a întors la carantină pentru următoarea lună şi jumătate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Specialiștii anunță că al doilea val al pandemiei de coronavirus ar putea lovi mai puternic decât primul