Antena Meniu Search
x

Live Video Valeriu Gheorghiță, anunț despre reacțiile adverse la vaccin. Cazuri rare de adenopatii, parestezii și insomnie, niciun șoc anafilactic

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a precizat în ce au constat reacțiile adverse raportate până în acest moment. Doar 2.8 persoane dintr-o mie au manifestat simptome ușoare după administrarea serurilor Pfizer-BioNtech și Moderna, nefiind înregistrat niciun caz de șoc anafilactic - o reacție alergică severă ce poate pune în pericol viața.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 09.02.2021, 18:30

Vezi și
  • România se află pe locul 14 la numărul de vaccinuri făcute la suta de locuitori și pe locul șase la numărul total de doze administrate la nivelul Uniunii Europene, a precizat Valeriu Gheorghiță

Observator a transmis live, pe Facebook, conferința de presă organizată de medicul militar Valeriu Gheorghiță la Palatul Victoria:

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"În total, din 27 decembrie au fost raportate 2.489 de reacţii adverse comune şi minore. Există două surse principale de raportare a reacţiilor adverse: La Institutul Național de Cercetare şi la Agenția Națională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale din România. În total au fost analizate și raportate 2.489 de reacţii adverse, dintre care 65.9% raportate la ANM iar restul la Institutul de Cercetare. 21% au fost reacţii adverse exclusiv locale, 74% generale şi locale, iar 5% reacţii adverse exclusiv generale", a declarat Gheorghiță.

Reacții adverse după vaccinare: Niciun caz de șoc anafilactic

Medicul militar responsabil de imunizarea populației a explicat, la conferința de presă de la Guvern, în ce au constat reacțiile adverse raportate.

Cele mai frecvente manifestări de reacţii adverse:

53% durere, tumefacţie, erupţie cutanată la locul de administrare, frisoane, febră

33% cefalee, dureri musculare, articulare

12% reacţii gastrointestinale

11% stare de anxietate

5% erupţii cutanate

5% mărirea de volum a ganglionilor limfatici

4% reacții alergice

3% parestezii, furnicături la nivelul feței, membrelor

1% insomnie

"Rata de apariţie a reacţiilor adverse postvaccinale este de 2.8 la 1.000 de doze administrate. O persoană poate avea mai multe tipuri de reacţii adverse raportate, de aceea suma procentelor raportate de mine este mai mare de 100, ca să înţelegem de unde există această diferenţă", a explicat Valeriu Gheorghiță.

1.2 milioane de vaccinuri trimise către România

Valeriu Gheorghiţă a declarat că, până în prezent, în România au ajuns peste 1,2 milioane de doze de vaccin, fiind administrate peste 891.000 de doze, doar în ultimele 24 de ore fiind imunizate peste 35.000 de persoane.

"În ceea ce priveşte numărul dozelor de vaccin recepţionate în România în total până la data de 9 februarie, au fost recepţionate 1.236.449 de doze de vaccin, însumând şi dozele de la Pfizer, Moderna şi AstraZeneca, dintre care au fost distribuite în total 981.610 doze. La acest moment, stocul existent este de 254.839 de doze. Numărul total de doze recenţionate la data de 9 februarie de la compania Pfizer/Biontech este de 1.076.849 de doze, stocul existent la acest este de circa 170.879 de doze - vă reamintesc, urmează să sosească probabil în cursul acestei seri sau cel târziu mâine dimineaţă încă 35.100 de doze pentru Centrul Regional de Depozitare Timişoara şi Cluj, care nu au putut ajunge din cauza vremii nefavorabile înregistrate în Germania", a spus dr. Valeriu Gheorghiţă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Evenimente » Valeriu Gheorghiță, anunț despre reacțiile adverse la vaccin. Cazuri rare de adenopatii, parestezii și insomnie, niciun șoc anafilactic