Antena Meniu Search
x

Valeriu Gheorghiţă: Suntem cu dozele aproape pe fix: cât avem pe stoc atât vom folosi. Săptămâna viitoare va ajunge o nouă tranșă de vaccin

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, nu crede că anul viitor va mai fi nevoie de o campanie de vaccinare. În cazul în care va mai fi nevoie de vaccinare, Gheorghiţă crede că s-ar putea face prin intermediul medicilor de familie, întrucât posibil să existe mai multe vaccinuri care nu necesită condiţii speciale. În plus, Gheorghiţă precizează că, dacă se ajunge la imunizarea colectivă, circulaţia virusului va scădea.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 22.01.2021, 10:37

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță - Facebook
  • O campanie de vaccinare cu multe semne de întrebare
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat, joi seară, la B 1 TV, dacă la anul ne vom mai vaccina şi a precizat: ”Eu cred că nu vom mai avea o altă campanie de vaccinare şi, chiar dacă va fi nevoie de continuarea vaccinării împotriva COVID-19, cred că acest lucru poate să intre pe structura normală a  Programului Naţional de Vaccinare, prin reţeaua de medicină de familie, pentru că la acel moment sperăm să avem suficiente vaccinuri care să nu necesite condiţii speciale de păstrare şi de distribuţie”. 

Gheorghiţă este de părere că circulaţia cirusului va scădea, odată cu vaccinarea cât mai multor persoane, scrie News.ro

”La nivel global există un demers de accelerare a vaccinării colective şi de atingere a imunizării colective. Dacă vom reuşi, într-un an-un an şi jumătate să avem 5 miliarde de persoane imunizate circulaţia virusului va scădea şi se va reduce la nivel de cazuri sporadice, sezoniere şi nu mai are impactul acesta epidemic să impună vaccinare”, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă. 

Acesta a afirmat că ”foarte probabil că acest virus va rămâne un virus circulant în populaţie, mai ales în sezonul rece”. 

Încă 180.000 de doze de vaccin anti-COVID, săptămâna viitoare

Coordonatorul campanie de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, joi seară, că săptămâna viitoare vor ajunge în ţară alte 180.000 de doze de vaccin, care se adaugă celor 130.000 care mai sunt în prezent în depozite, după ce au fost distribuite vaccinurile pentru următoarele trei zile. Gheorghiţă anunţă că până în 8 februarie sunt programate 500.000 de persoane, iar primele două săptămâni din februarie ”vor fi complicate”.

”După ce s-au distribuit dozele pe următoarele trei zile, mai avem circa 130.000 de doze, care vor fi distribuite în zilele următoare – împreună cu tranşele care urmează să vină - pentru a asigura atât persoanele programate cât şi rapelul”, a afirmat, joi seară, Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a anunţat că săptămâna viitoare vor mai veni 180.000 de doze de vaccin. 

”Săptămâna viitoare, luni, este preconizată livrarea următoarei tranşe – 180.000 de doze pentru că se  recuperează deficiul de săptămâna trecută. Pfizer îşi onorează livrările săptămânale. (...) În momentul de faţă sunt aproape 500.000 de persoane programate până pe 8 februarie, la care se adaugă cele care au făcut deja prima doză şi care fac rapelul în această perioadă".

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Acesta a apreciat că primele două săptămâni din februarie ”vor fi complicate”. 

”Este clar că cererea de vaccinare depăşeşte cu mult disponibilitate de vaccin pe care noi o avem astăzi. Aş vrea să asigur că ne dorim şi noi să creştem numărul de persoane vaccinate cât mai repede posibil”, a mai afirmat Gheorghiţă, menţionând, însă, că suntem condiţionaţi de numărul de doze de vaccin pe care le avem. 

Gheorghiţă a precizat că, dacă va fi aprobat şi vaccinul de la AstraZeneca, numărul de doze ar putea creşte. 

O campanie de vaccinare cu multe semne de întrebare

Campania de vaccinare continuă în România cu multe semne de întrebare. Persoanele vulnerabile care aveau, teoretic, prioritate mai prind programări abia peste o lună. Sau la Sfântul Aşteaptă.

În plus, nu sunt deschise toate centrele de vaccinare anunţate şi calculul dozelor de vaccin dă cu minus la rapel. Oficialii încearcă să facă ordine, după o săptămână de programări la noroc. Se pot înscrie pe platformă 75% vârstnici şi bolnavi cronici şi doar 25% persoane din instituţii-cheie. Paradoxal, deşi avem puţine doze, au fost adăugate noi categorii pentru vaccinare.

Nu se găsesc locuri libere pentru luna ianuarie sau februarie în 31 de judeţe din ţară. Medicii de familie, cei care fac cele mai multe programări pentru vârstnici şi cei cu boli cronice spun că au des probleme cu platforma. Deşi categoriile vulnerabile ar fi trebui să fie primele vaccinate în etapa a II-a , majoritatea sunt programaţi pentru prima doză abia în luna martie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Valeriu Gheorghiţă: Suntem cu dozele aproape pe fix: cât avem pe stoc atât vom folosi. Săptămâna viitoare va ajunge o nouă tranșă de vaccin