Video "Viitorul agriculturii". "Gigantul" este cel mai mare utilaj agricol din lume și poate fi controlat doar dintr-un simplu buton: preţul uriaş, recuperat în 5 ani
Cel mai mare şi puternic utilaj agricol din lume este "vedetă" pe terenurile din judeţul Arad. Impresionează nu doar cu dimensiunile sale, ci şi prin uşurinţa şi precizia cu care se mişcă pe câmp, manevrat doar din telecomandă. Gigantul poate înlocui cu succes toate utilajele convenţionale şi reduce aproape total fenomenul de tasare, care dă fermierilor mari bătăi de cap şi costuri pe măsură.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Supranumit „Gigantul“, utilajul agricol impresionant vine din Germania şi vorbeşte acum pe limba fermierilor din Arad. Îşi face rodajul într-un complex agricol din comuna Horia şi a primit în grijă 2.000 de hectare.
"Faceţi cunoștință cu cel mai mare utilaj agricol din lume. Viitorul agriculturii."
Emanuel Iercan, administrator complex agricol: Utilajul îl avem în testare de 2 luni de zile şi intenţionăm să-l utilizăm pentru culturile de primăvară, în special pentru soia şi porumb. Dacă vom decide să mergem mai departe pe această tehnologie, vom elimina utilajele convenţionale utilizate în agricultură.
Maşinăria revoluţionară poate fi folosită la toate lucrările agricole, de la pregătirea terenului și semănat, până la recoltare.
- Dezastru în Botoşani, de la scânteia unui flex: 70 de tone de furaje, zece pomi, dar şi un utilaj agricol s-au...
- Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi: "Aleg să plece în...
- Maşină mistuită de flăcări, în curtea unei firme din Arad. De la ce ar fi izbucnit incendiul
Maşinăria revoluţionară poate fi folosită la toate lucrările agricole
Administrator complex agricol: Ne pregătim pentru tratament la plante, cu o maşină de erbicidat. Autonomia este foarte mare. Gândiţi-vă că la o cantitate de 220 de litri pe hectar, putem stropi 100 de hectare dintr-o singură mişcare.
Marele avantaj este tasarea redusă faţă de utilajele convenţionale. Practic, 95% din suprafaţă rămâne neatinsă.
Liviu Zimcea, reprezentant producător: Tasarea este un element important pentru plante şi pentru a regenera orice înseamnă parte de sub pământ, adică râme, humus. Reducem, în următorii ani, distribuţia de îngrăşăminte, reducem tot ce înseamnă chimic pentru plante.
Iulia Pop, reporter Observator: Gigantul de 1.100 cai putere chiar îşi merită renumele: doar roţile au o înălţime de 2,5 metri, garda la sol este de 2 metri si lăţimea de lucru de 14 metri. De asemenea lungimea braţelor poate ajunge la 56 de metri.
Pe cât este de mare, pe atât de uşor este de controlat
Iulia Pop, reporter Observator: Maşinuţele cu telecomanda nu sunt doar pentru copii. Deşi parte greu de crezut şi Gigantul se conduce de la distanţă. E nevoie de o simplă apăsare de buton ca cele 50 de tone să ma asculte.
Liviu Zimcea, reprezentant producător: Prin acea telecomanda îşi coordonează utilajul, îl parchează, îl pune în modul de transport, îl pune în modul de câmp, toate operaţiile care le poate face din cabină, le face şi din exterior.
Pretul pentru un astfel de utilaj începe de la 3 milioane de euro, iar costurile se pot amortiza în cel puţin 5 ani. Gigantul a fost prezentat la un târg agricol din Germania şi a primit medalia de aur pentru inovație.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰