Antena Meniu Search
x

Video Vilele istorice, din ce în ce mai vânate de români. Cu cât se închiriază o casă veche de 95 de ani din centrul Capitalei

Clădirile istorice renovate sunt vânate nu doar de cei care vor să îşi cumpere o locuinţă, ci şi de cei care vor să le închirieze. Imobilele, care au împlinit în multe dintre cazuri un secol de viaţă, sunt refăcute după planurile originale, cu multă atenţie la detalii. Pentru finisajele de lux, facilităţi şi zona în care sunt amplasate, proprietarii cer între două şi 15.000 de euro pe lună.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 14.02.2024, 20:58

Vezi și

Unul dintre cele mai frumoase monumente istorice din Bucureşti işi caută chiriaş. Este vorba despre casa dirijorului Constantin Silvestri, fost director al Filarmonicii din București, care a prins contur în urmă cu 95 de ani.

Cu cât se închiriază o casă veche de 95 de ani, cu 10 dormitoare 

Ana Rubeli, Președintele Asociației Culturale "Aici A Stat": O avem pe o anume Zoe Romaşcu, nu ştim exact ce făcea ea dar ştim că a cerut unui arhitect faimos al epocii, Kofczinski care era arhitectul casei regale, in 1929 a optat pentru o clădire în stil eclectic, complet diferit faţă de ceea ce vedem astăzi aici pe teren si a iesit o bijuterie care după 11 ani a luat o altă formă sub bagheta altui arhitect, Ion Giurgea. Această formă pe care o vedem astăzi, aproape impecabil păstrată, este forma mediteraneană.

Andreea Milea, reporter Observator: Construită îniţial în 1929 şi refăcută în 1940, această vilă monument istoric poate fi inchiriată pentru suma de 15.000 de euro pe lună.

Pe acelaşi subiect

Are 1.000 de metri pătraţi, 10 dormitoare si inca 19 incăperi iar cei care se vor muta aici vor beneficia si de o curte generoasă care depăşeşte o suprafaţă de 300 mp.

Are un living impresionant, două terase şi chiar un loc special pentru rugăciune.

Alexandru Savin, agent imobiliar: Date fiind caracteristicile proprietăţii, nu este pentru oricine şi cei care vin, cumpărătorii, sunt în număr limitat. De regula firmele tind să închirieze spatii de genul acesta.

Şi o altă vilă istorică din centrul oraşului este oferită spre închiriere. A fost refăcută complet după vechile planuri arhitecturale. La subsol are inclusiv piscină şi saună.

Andreea Milea, reporter Observator: Situată chiar în inima Capitalei, această vilă interbelică ridicată în 1930 poate fi închiriată pentru suma de 9.500 de euro pe lună. Are 10 camere şi 5 băi, încăperi care se ntind pe o suprafaţă de 900 de metri pătraţi.

Marion Stanca, broker imobiliar: După aproape 100 de ani de zile de existentă, clădirea a avut nevoie de îmbunătătiri substantiale. Piscina de la subsol şi sauna reflectă faptul că am evoluat intre timp si cerintele clientilor sunt diverse si sunt in pas cu secolul 21. În acest moment avem 2 clienti interesaţi.

Există și imobile vechi la prețurile accesibile

Într-o zonă protejată a Capitalei, găsim alte imobile vechi de un secol, dar la preţuri mai mici. Această casă cu o suprafaţă totală de 115 metri pătraţi a fost închiriată cu 1.500 de euro pe lună.

Andreea Milea, reporter Observator: Construita în 1912, casa a fost consolidată şi reabilitată în 2022 aşa ca elemente clasice de arhitectura au fost combinate cu cele moderne. Iar la interior au fost păstrate şi refăcute toate corpurile de iluminat vechi de peste 100 de ani. La fel s-a intamplat si cu ferestrele şi oglinda din spatiul de relaxare.

Consultanţii imobiliari spun că potenţialii chiriaşi nu se uită doar la valoarea istorică a casei.

Liviu Dobrin, consultant imobiliar: În primul rand, va ţine cont foarte mult de zona proprietătii.

La fel de atenţi sunt şi proprietarii

Monica Dudău, reprezentant platformă online cu anunțuri imobiliare: Proprietarii sunt mai pretentiosi atunci cand dau spre inchiriere o locuinta cu valoare istorică. 

Chiar dacă platformele online sunt pline de anunţuri, cererea este cu mult mai mare. Lunar, peste 10.000 de persoane cer vizionări pentru imobilele istorice din Bucureşti. La nivel naţional, 50 de vile interbelice sunt închiriate în fiecare lună.

Platformele online sunt pline de astfel de anunţuri cu monumente istorice sau case interbelice. Lunar sunt peste 10.000 de cereri, doar în Bucureşti.

Monica Dudău, reprezentant platformă online cu anunțuri imobiliare: Undeva la 15% din căutările de pe platformele noastre sunt pentru acest tip de locuinte, construite pana în anul 1950. E o cerere mult mai ridicată decât vedem in orice alt oras al României unde avem procente de la 1 la maximum 5% pt acest tip de locuinţe.

Trendul este în dezvoltare şi în alte oraşe din ţară care au imobile de patrimoniu. Lunar, zeci de mii de oameni caută să închirieze case istorice.

Alexandru Savin, agent imobiliar: A fost sediul unei ambasade înainte şi intre timp a avut altă funcţiune, de şcoală. Preţul efectiv al proprietăţii este de 4 milioane de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » Vilele istorice, din ce în ce mai vânate de români. Cu cât se închiriază o casă veche de 95 de ani din centrul Capitalei