Antena Meniu Search
x

Video Vizita la mall l-a costat viaţa pe un pui de urs. Rănit după ce a căzut de la înălţime, animalul a fost eutanasiat

Un pui de urs a fost eutanasiat la Braşov după ce a ajuns în parcarea mallului. Speriat de oamenii din jur, animalul a sărit de la o fereastră a parcării si veterainarul a  decis că nu mai poate fi salvat. De o săptămână, animalul se tot plimba pe străzile din oraş. Specialiştii avertizează că ursul de oraş e o specie pe cale de apariţie. 

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 05.06.2023, 19:48

Vezi și

Puiul de urs era rătăcit de aproape o săptămână pe străzile din Braşov. În zonele în care a fost văzut, s-au montat şi cuşti de capturare, însă fără rezultat. Azi-noapte, în căutare de hrană, şi-a părăsit adăpostul şi a ajuns pe o stradă pe care sunt sediul Inspectoratului Poliției Județene Brașov și intrarea din spate a mall-ului din centrul oraşului. Martorii au sunat la 112 în jurul orei 03:30, iar la jumătate de oră distanţă s-a emis şi mesajul RoAlert. 

Vizita la mall l-a costat viaţa pe un pui de urs

Paznic: A ajuns până unde intri cu căruţurile de urcă, unde porneşte banda în sus. Intra în mall. Că nu era nimeni, nu era deschis nici magazinul. 

Alexandra Cojocaru, purtător de cuvânt Jandarmeria Mobilă Braşov: Erau foarte multe persoane în parcare, chiar colegii mei au oprit mai mulţi taximetrişti cu maşinile, nu le-au dat voie să iasă nici din maşini şi nici din parcare pentru a putea redirecţiona ursul. Pericolul putea să fie imens. Un urs speriat, chiar dacă are un an de zile, poate să facă ravagii. 

Pe acelaşi subiect

Au urmat ore bune în care polițiștii, jandarmii, polițiștii locali, paznicii mall-ului și reprezentanții Primăriei au încercat să scoată ursul din parcarea supraetajată. Medicul veterinar ar fi  tras două săgeți cu tranchilizant în direcția ursului. Una singură l-a atins, însă substanța nu și-a făcut efectul rapid. 

Claudiu Loghin, reporter Observator: Speriat, ursul s-a refugiat chiar în acest loc în care lipsesc dispozitivele de umbrire pentru parcare. Din păcate a căzut de la înălţime, iar impactul a fost unul deosebit de violent. 

Cu ultimele puteri, după căderea de la etaj, puiul de urs a reuşit să mai meargă 150 de metri şi să sară într-o curte. 

Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Brașov: După ce echipa de intervenţie l-a prins, era foarte rănit şi atunci au fost nevoiţi să-l eutanasieze.  Din păcate, nu mai avea cum să fie salvat. 

Potrivit unui studiu, populaţia de urs brun în România este în jur de 8 mii de exemplare, cele mai multe fiind în centrul ţării.

Cristina Lăpuș, președinte Asociația Milioane de Prieteni: An de an se omoară. 300, 400, acum s-a mărit cota - 500. Câţi o să se omoare de urşi şi situaţia rămâne la fel. Înseamnă că nu e soluţia cea bună, nu? Dacă am fi fost mai mulţi care se pricep în a prinde un urs, poate am fi reuşit să-l anesteziem, să-l prindem şi poate ar fi putut să fie relocat. 

Grav este că din ce în ce mai mulţi urşi ajung în oraşe. În ultimii doi ani şi jumătate, la nivelul municipiul Braşov au fost înregistrate peste 150 de apeluri la 112 care semnalau prezenţa animalelor sălbatice în oraş. Autorităţile au reuşit să alunge animalele sălbatice în 61 de cazuri, iar în alte 13 au fost capturate şi relocate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Evenimente » Vizita la mall l-a costat viaţa pe un pui de urs. Rănit după ce a căzut de la înălţime, animalul a fost eutanasiat