Antena Meniu Search
x

Video Vremea extremă nu iartă România nici zilele următoare. La 83 de ani, o femeie e şocată de violenţa furtunilor: "Ca acum n-a fost niciodată!"

E vremea extremelor în ţară. De la temperaturi caniculare la potop. Furtunile şi vijeliile distrug drumuri, pun gospodării la pământ şi nimicesc tot ce prind în cale. Nici weekendul nu va fi unul liniştit. 

de Redactia Observator

la 03.06.2022, 19:39

Vezi și

"Uite, aici era o casă!". În Dâmboviţa, la Moroeni, s-a dezlănţuit iadul. Drumul care duce spre tabăra "Cerbul" s-a surpat, făcând accesul imposibil. Gardurile caselor au fost puse la pâmânt, copacii au fost seceraţi ca nişte beţe de chibrituri. Iar curţile oamenilor arată ca nişte lacuri imense, pline cu noroi.

Vreme rea. Furtunile au făcut prăpăd în ţară

În Argeş, la Lereşti, oamenii s-au trezit cu apa în case. Când şi-au dat seama că nu fac faţă să scoată singuri puhoiul din gospodărie, localnicii au chemat pompierii. S-au rupt norii şi în Gorj. Aseară, o furtună de 30 de minute a făcut prăpăd. A plouat din cer cu bucăţi de gheaţă care au lovit ca nişte gloanţe grădinile şi casele. Totul este distrus. A fost atât de multă grindină, încât oamenii au fost nevoiţi să o scoată cu roabele din curţi. "Într-un sfert de oră, 20 de minute, a făcut prăpăd", spune un bărbat. O femeie de 83 de ani mărturiseşte că n-a văzut de când se ştie o furtună atât de violentă: "Roșiile legate, ardeiul îngropat, via, nimic, nimic nu mai e. Ca acum n-a fost niciodată!"

Vijeliile au făcut pagube însemnate. "A distrus tot"

Pe acelaşi subiect

După ce vremea s-a liniştit, oamenii au ieşit din case şi au numărat pagubele. "Viscol, viscol, așa făceau pomii și pe o parte și pe alta. A distrus tot. Tot, tot, tot. Uitați viile cum sunt, recoltele în grădină. Nimic nu mai e", arată un bărbat. "Satul acesta e devastatat. Tot ce am muncit un an și jumătate la drumuri, la poduri s-a distrus în 20 de minute. Drumurile de acces sunt impracticabile. Nici cu 4x4 nu ajungi în sat", declară Petre Remetea, primarul din Tismana. Prăpăd a fost şi în judeţul Neamţ. După grindină şi furtună, Drumul Naţional 15 B a fost complet blocat între localităţile Stânca şi Leghin, din cauza dezastrului adus de pe versanţi pe şosea. 

Prognoza meteo pentru weekend. Ploi torenţiale în România

Până la ora 21, este în vigoare un Cod galben de ploi şi vijelii pentru mai multe judeţe din sud-vest, centru şi munte. Vor fi ploi, vijelii, grindină şi risc de inundaţii. Nici weekendul nu iese de sub zodia vijeliilor. "Vor fi averse cu caracter torenţial. Se vor înregistra cantităţi importante de apă care vor depăşi 30 de litri pe metru pătrat. Contrastul termic va aduce manifestări posibil destul de severe", avertizează Meda Andrei, meteorolog. Vremea va fi la extreme, împărţită între temperaturi caniculare şi furtuni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Evenimente » Vremea extremă nu iartă România nici zilele următoare. La 83 de ani, o femeie e şocată de violenţa furtunilor: "Ca acum n-a fost niciodată!"