Antena Meniu Search
x

Video Vremea se schimbă radical în întreaga ţară: De la caniculă, trecem la temperaturi de toamnă. Vom avea cu 10-11 grade mai puţin

A fost încă o zi de foc în România. Bucureştiul şi alte opt judeţe s-au aflat pentru a doua zi sub avertizare extremă de caniculă. A fost cea mai călduroasă dimineaţă de 26 iulie din ultimii 60 de ani. Dacă azi am căutat răcoarea aerului condiţionat, mâine vom avea parte de ea natural, temperaturile scad cu aproape 30 de grade. De la 43 de grade ziua, la doar 13 noaptea! 

de Redactia Observator

la 26.07.2023, 21:49

Vezi și

Temperaturile au depăşit 40 de grade Celsius la umbră în multe zone din sudul ţării- Călărași, Cernavodă ori Feteşti. Şi Capitala s-a topit la soare pentru a doua zi de cod roşu consecutiv.   

De la foc la temperaturi de toamnă 

Andreea Petrescu, reporter Observator: Este ora 14 şi 30 de minute şi ne aflăm în Piaţa Victoriei, termometrul arată peste 56 de grade celsius acum aici şi vreau să vedem împreună în cât timp se evaporă un pahar cu apă.

Andreea Petrescu, reporter Observator: După nici cinci minute, timp în care temperatura a depăşit 58 de grade celsius aici, pe astfalt nu mai este nici măcar o picătură de apă. 

Pe acelaşi subiect

Oamenii au căutat locurile răcoroase: umbra copacilor, magazinele cu aer condiţionat, bisericile sau chiar centrele de prim-ajutor în caz de caniculă. 

Localnici-reporter: Am intrat să încerc să mă răcoresc un pic, aerul condiţionat cel mai bun şi cel mai indicat din punctul meu de vedere este pur şi simplu un evantai.

- Am şi evantai, apă, m-am pregătit. Luna lui cuptor.

- Unde vă adăpostiţi?

- La umbăr pe o băncuţă, undeva unde die vântul, mai intru şi în magazine unde e aer condiţionat şi mai stau o perioadă. 

- E bine că este apă, e cald în orice caz. Avem aer condiţionat, este mai bine la aer, abia aştept să ajung acasă. 

Medicii ne atrag atenţia că nu trebuie să exagerăm nici cu aerul condiţionat şi să facem trecerea treptat de la torid la rece. 

Carmen Andrei, medic centru de caniculă: Setările aerului condiţionat nu ar trebui să se facă cu mai mult de 10 grade sub temepratura mediului exterior, temperatura ideală de setare ar trebui să fie între 24 şi 25 de grade. Fluxul de aer nu trebuie îndreptat direct către persoane cu către interiorul camerei pentru că altfel riscăm probleme reumatice, pareze, contracturi musculare, problemele ORL, rinite sau sinosinuzite.

Refugiul ideal pentru caniculă a fost marea. 

Turist-reporter: Noi suntem prahioveni din ploieşti. Am fugit de caniculă. 

-Câte grade sunt la voi?

-Din câte am înţeles sunt peste 40 de grade.

-Aici e mai bine?

- Mult mai bine şi mai răcoare. 

Doar că pe litoral a bătut vântul iar salvamarii au arborat steagul roşu. Aşa că nu s aputut face baie în mare din cauza curenţilor şi valurilor. Tutriştii s-au mutat la terase.  

Turist-reporter: Ce e mai important pe caniculă? Berea sau îngheţata?

- Berea, berea..Îngheţata e pentru dame.

- Cum vă răcoriţi pe caniculă?

- Cu berică şi doar atât. 

Vânzător-reporter: Dacă ar fi aşa în cantităţi berea în ce cantităţi o daţi?

-Păi depinde. zilele astea până în weekend se dau 2,3 butoaie.

- Un butoi înseamnă 75 de pahare a câte 400 de mililitri. 

Vânzătoare: Cel mai bine s-au dat frapeurile. Au fost foarte mulţi clienţi şi seara care au venit ne-au spus că sunt cele mai bune. 

Andreea Filip, reporter Observator: Astăzi, pe litoral, au fost valori de până la 34 de grade Celsius, dar briza a fost cea care i-a răcorit pe turişti. De mâine, vremea schimbă radical foaia. Vor fi temperaturi şi cu 10, 11 grade mai mici, iar vântul va continua să sufle cu putere.

Dacă la mare temepraturile coboară cu 10 grade, în Capitală şi în zona de sud trecerea va fi mult mai abruptă. De la 42,43 de grade celsius ziua, la 13 noaptea.  

Oana Păduraru, meteorolog ANM: Însă pe măsură ce ne apropiem de orele serii, orele nopţii, temperaturile vor scădea chiar semnificativ. Astfel de fenomene sunt normale, mai ales pe parcursul lunii iulie pentru că, pe de o parte, luna iulie, statistic vorbind, este cea mai caldă lună din an dar totodată pot apărea astfel de fenomene de instabilitate, fenomene care uneori pot într-adevăr să aibă şi un caracter destul de violent, cum a fost şi ieri şi cum ne vom confrunta şi astăzi în continuare, însă sunt episoade foarte scurte pentru maxim o oră, cel mult 3 ore în care se pot manifesta într-o anumită zonă.

Schimbările bruşte de teperatură pot avea efecte grave asupra sănătătţii. 

Alis Grasu, sef ISU-BIF: În momentul acesta, organismul nostru devine mult mai vulnerabil la virozele sezoniere, la toate afecţiunile virale. 

Mâine vor fi temperaturi de toamnă în toată ţara, cu maxime  de 28 de grade.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Vremea se schimbă radical în întreaga ţară: De la caniculă, trecem la temperaturi de toamnă. Vom avea cu 10-11 grade mai puţin