Antena Meniu Search
x

Galerie foto Peste jumătate de țară, inclusiv București, a intrat sub avertizare cod portocaliu de ploi torențiale, grindină și vijelii. Vreme severă până la noapte

Administrația Națională de Meteorologie a emis, miercuri dimineață, noi avertizări de vreme severă. De astăzi, de la ora 10.00, au intrat în vigoare două alerte cod galben și portocaliu de ploi torențiale, grindină și vijelii, în aproape toată țara, inclusiv în Capitală. De asemenea, astăzi sunt în vigoare avertizările cod galben, roșu și portocaliu de caniculă în București și mai multe județe din sud-estul țării. 

de Redactia Observator

la 26.07.2023, 13:39

Vezi și

Avertizările cod galben și portocaliu de ploi torențiale, grindină și vijelii sunt în vigoare în intervalul 26 iulie, ora 10:00 – 27 iulie, ora 02:00.

Codul galben de instabilitate atmosferică este valabil până joi, la ora 02.00. În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 55...70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale (în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat peste 30...40 l/mp).

Harta județelor afectate de codurile galben și portocaliu de furtuni

meteoromania.ro

Cod portocaliu de furtuni în peste jumătate de țară

Pe acelaşi subiect

O altă avertizare, de tipul cod portocaliu instabilitate atmosferică accentuată, intensificări ale vântului și vijelii puternice, este valabilă tot până joi la ora 2.00, într-o mare parte a țării.

În Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei și în cea mai mare parte a Transilvaniei și a Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70...90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. În intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30...40 l/mp și izolat peste 50...60 l/mp, îndeosebi în Transilvania și Moldova.

Ploile torențiale și vijeliile continuă joi în sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei

Potrivit ANM, vremea nu se îndreaptă în perioada următoare. Joi, de la ora 2.00 până la ora 10.00, în sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei vântul va continua să prezinte intensificări cu rafale în general de 55...65 km/h, conform unui cod galben. Astfel, în jumătatea de est a Munteniei, sudiul Moldovei și Dobrogea instabilitatea atmosferică se va menține temporar accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale de 50...60 km/h), vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp.

Harta județelor afectate de codul galben de furtuni

meteoromania.ro

Cod roșu de caniculă în București și 8 județe

Miercuri, sunt în vigoare mai multe avertizări de caniculă. Un cod galben avertizează că valul de căldură și canicula vor persista în jumătatea de sud-est a țării. Local în Oltenia, centrul Moldovei, precum și sud-estul Transilvaniei și pe litoral disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 32 și 37 de grade. Cod portocaliu este în județele Olt, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Vaslui și Tulcea. Acolo se vor înregistra temperaturi maxime de 37...39 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Codul roșu vizează județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, vestul județului Constanța și municipiul București. Acolo se vor înregistra temperaturi maxime extreme în general de 40...41 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Harta județelor afectate de codurile roșu, galben și portocaliu de caniculă

meteoromania.ro

Prognoză specială pentru Capitală: furtuni după caniculă

Meteorologii anunță că în următoarele ore vremea se va schimba la București. La început va fi caniculă și apoi se vor produce furtuni. Prognoza este valabilă până joi, la ora 10.00. Specialiștii spun că va fi caniculă, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă se va situa în jurul a 40 de grade, iar minima va fi de 17...19 grade. Cerul va fi variabil, însă începând din a doua parte a zilei instabilitatea atmosferică se va manifesta prin intensificări ale vântului ((rafale în general de 60...70 km/h), vijelie, înnorări temporar accentuate, frecvente descărcări electrice și averse.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Vremea » Peste jumătate de țară, inclusiv București, a intrat sub avertizare cod portocaliu de ploi torențiale, grindină și vijelii. Vreme severă până la noapte