Video Weekendul începe cu furtuni şi vijelii în toată țara. Dezastru în Craiova după 45 de minute de grindină: " A fost potop. Potop!"
Nicio zi fără furtuni şi vijelii. La Craiova a căzut grindină, dar nu pentru câteva minute aşa cum se întâmplă de obicei. Oamenii spun că a plouat cu gheaţă aproape o oră, iar grădinile şi culturile au fost complet compromise. În Capitală a plouat torenţial şi temperaturile au scăzut cu aproape 10 grade. Vremea rea mai durează cel puţin o săptămână.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Analist, despre al doilea mandat al lui Trump: ce decizii ar putea fi luate cu vizele pentru români sau războiul din Ucraina
45 de minute care le au părut o veşnicie locuitorilor din Craiova care şi au văzut grădinile şi culturile puse la pământ de bucăţile de gheaţă. În curtea acestei femei apa a măsurat aproape jumătate de metru. Acum, înceracă să facă şanţuri ca să scoată apa
"Vine nisipul şi se înfundă acolo, la găurile alea. Şi toată vine peste mine în curte."
Cum canalizarea menajeră nu există, iar cu cea pluvială nu face faţă, locuitorii din Craiova se trezesc cu gospodăriile inundate la fiecare ploaie torenţială. Şi pe drum e aceeaşi problemă.
Martor: "Cât am fost, în toată viaţa, 3 minute, 5 minute de piatră. Nu a fost ca acum. În continuu, 35-45 de minute. A fost potop. Potop!"
- Aproape toată țara intră de la 12.00 sub cod galben de vreme severă. Ploi torențiale, grindină și vijelii...
- Ciclonul mediteranean ajuns în România a adus primul cod roșu din această primăvară: "Dintr-odată s-a...
- Grindina cât oul de găină a făcut ravagii în Bihor. ANM a anunţat averse şi vijelii în mai multe zone din ţară
Grindina a distrus şi copacii sau viţa de vie.
Bărbat: "Viţa e... la anul o mai recoltăm. Dacă se mai face. Asta e! Natura e natură."
Furtunile au creat probleme în toată țara
Covor alb s-a aşternut şi în Arieşeni. Peisajul de iarnă i-a făcut pe şoferi să regrete că şi-au schimbat anvelopele. Ploile au provocat şi alunecări de teren. Pe Drumul Naţional 74, în localitatea Buceş-Vulca, traficul a fost oprit până când drumarii au reuşti să îndepăreteze pământul de pe şosea. Capitala în schimb a intrat la apă după o ploaie de doar câteva minute. În Bucureşti temperaturile au scăzut brusc de la 27 de grade la 18.
Cristina Filip, reporter Observator: "După o ploaie de doar 15 minute, mai multe străzi şi parcări din Capitală s-au inundat. Pe aici, de exemplu, se mai poate înainta doar cu cizme de cauciuc."
Şapte maşini au fost distruse de copacii care au cedat la vântul puternic. Nici avioanele nu au mai putut să aterizeze pe aeroportul din Otopeni. Cursa Bergamo-Bucureşti a fost redirecţionată pe aeroportul Mihai Kogălniceanu din Constanţa. A plouat atât de mult şi pe drumul spre mare încât a existat pericuolul de acvaplanare pe autostradă.
State Dalia, Infotrafic: "Le recomandăm şoferilor să reducă semnificativ viteza, mărind totodată distanţa regulamentară dintre autovehicule, să evite orice manevră riscantă, iar în cazul în care vizibilitatea nu mai permite deplasarea în siguranţă, să oprească în primul spaţiu de servicii."
Ciclonul mediteranean a adus însă atenţionări în fiecare zi. Şi astăzi trei sferturi din ţară se află sub avertizare de vreme severă până la ora 23.
Iris Răducanu, meteorolog ANM: "Vor fi perioade cu averse torenţiale, descărcări electrice intensificări de scurtă durată ale vântului, posibil vijelii şi grindină. Cantităţile de apă ne aşteptăm să fie în jurul la 20-25 de litri pe metru pătrat şi izolat peste 30-40 de litri pe metru pătrat."
Nici mâine nu se anunţă o vreme mai bună. Meteorologii ne recomandă să nu ieşim din casă fără umbrele. Vremea rămâne capricioasă până la sfârşitul săptămânii viitoare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰