Zi decisivă în dosarul morţii lui Ioan Crişan. Fiica sa şi cei doi complici află dacă vor fi arestaţi sau rămân în libertate
Zi decisivă pentru procurorii care instrumentează dosarul morţii omului de afaceri Ioan Crişan, care a pierit cu mai bine de trei ani în urmă după ce maşina în care s-a urcat a explodat. Magistraţii Curţii Supreme decid dacă fiica omului de afaceri şi cei doi presupuşi complici vor fi arestaţi, aşa cum au cerut procurorii, sau rămân, aşa cum au decis judecătorii instanţei inferioare, în libertate.
- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Momentul în care Kamala Harris a pierdut alegerile. Strategia care s-a întors împotriva ei
Instanţa supremă decide joi dacă fiica omului de afaceri arădean Ioan Crişan, ucis cu peste trei ani în urmă în explozia maşinii sale, precum şi doi presupuşi complici ai femeii vor fi arestaţi sau rămân în libertate. În 24 octombrie, cei trei au fost puşi în libertate de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. În motivarea judecătorilor, se arăta că procurorii nu au putut prezenta nicio probă rezonabilă că aceştia ar fi implicaţi în decesul omului de afaceri, ci doar "indicii”.
"Fiica milionarului, cât și ceilalți doi posibili complici au ajuns deja la Înalta Curte de Casație și Justiție și urmează să își susțină apărarea în fața judecătorilor, care vor decide astăzi dacă cei trei vor rămâne în continuare în libertate sau dacă vor fi arestați preventiv. Există însă și alte posibilități, printre care plasarea lor în arest la domiciliu sau sub control judiciar. În urmă cu aproximativ două săptămâni, procurorii de la Parchetul General au decis reținerea lor pentru 24 de ore cu propunere de arestare preventivă, dar la Curtea de Apel judecătorii au spus că nu au dovezi concrete potrivit cărora aceștia s-ar afla în spatele asasinatului omului de afaceri, iar probele existente deja în dosar au fost tratate doar ca simple indicii. Rămâne de văzut, așadar, dacă se va admite astăzi contestația Parchetului General, dacă procurorii îi vor convinge pe judecători să îi aresteze", transmite reporterul Observator.
Asasinarea lui Ioan Crişan
În 24 octombrie, fiica omului de afaceri arădean Ioan Crişan, ucis cu peste trei ani în urmă după ce maşina în care se afla a sărit în aer, şi doi complici care erau reţinuţi în acest dosar au fost puşi în libertate de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, după ce fuseseră reţinuţi pentru omor calificat, distrugere şi nerespectarea regimului materialelor explozive. Ulterior, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti au contestat măsura în cazul celor trei inculpaţi, aşteptaţi joi la Înalta Curte de Casaţie şi Jusitiţie.
- Motivarea judecătorilor care i-au lăsat liberi pe suspecții din cazul Ioan Crișan: simple indicii sau supoziții
- Asasinarea lui Ioan Crişan. Judecătorii explică de ce au lăsat-o pe fiică şi ceilalţi doi suspecţi liberi
- "Săracul de el, e distrus". Familia frizerului, cel care a recunoscut că a ajutat la fabricarea bombei care l-a...
”În baza art. 227 alin. 1 C.proc.pen. respinge ca nefondată propunerea de luare a măsurii arestării preventive formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 155/76/P/2021 cu privire la inculpaţii Bulbuc Sebastian Ilie, Horodincă Adrian Bogdan şi Bîlcea Laura Oana. În baza art. 227 alin. 1 teza finală C.proc.pen. dispune punerea de îndată în libertate a inculpaţilor Bulbuc Sebastian Ilie, Horodincă Adrian Bogdan şi Bîlcea Laura Oana, dacă nu sunt privaţi de libertate în altă cauză. În baza art. 275 alin. 3 C.proc.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Executorie”, se arată în minuta instanţei, potrivit news.ro.
Motivarea judecătorilor
În motivarea judecătorilor, se arăta că procurorii nu au putut prezenta nicio probă rezonabilă că aceştia ar fi implicaţi în decesul omului de afaceri, ci doar "indicii”. La sosirea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiica omul de afaceri arădean nu a făcut nicio declaraţie. Unul dintre cei doi presupuşi complici a sus doar că este nevinovat. ”Tot ce pot să vă spun este că sunt nevinoat. Dumnezeu e sus şi vede”, au fost singurele cuvinte rostite de acesta, înainte să intre în sediul ÎCCJ.
Conform anchetatorilor, cei doi bărbaţi reţinuţi alături de fiica afaceristului, Laura Crişan, au procurat, în 27 mai 2021, un mecanism care putea fi folosit ca detonator într-un dispozitiv exploziv improvizat, controlabil prin intermediul telefonului mobil, în care au încorporat ulterior încărcătura explozivă – procurată, deţinută, transportată şi folosită fără drept – şi l-au plasat în autoturismul victimei, iar în 29 mai 2021, ora 06:59, ”acţionând cu premeditare şi din interes material, l-au detonat de la distanţă în timp ce victima se deplasa la volanul autoturismului în parcarea magazinului Profi din cartierul Vlaicu din municipiul Arad”.
”Inculpaţii au fost instigaţi la comiterea faptei de către inculpata menţionată. Victima a decedat ca urmare a exploziei şi incendiului subsecvent, iar autoturismul a fost complet distrus. Prin modul, locul şi mijloacele de săvârşire, fapta a fost de natură să pună în pericol alte persoane şi bunuri”, afirmau procurorii.
Poliţia Română şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au făcut, în 23 octombrie, şapte percheziţii domiciliare în acest caz.
Crimă în stil mafiot la Arad
Omul de afaceri arădean Ioan Crişan a murit, în 29 mai 2021, după ce maşina în care se afla a explodat, la scurt timp de la plecarea de pe loc. Anchetatorii au stabilit că în autoturism a fost plasată o bombă, fiind deschis dosar penal de omor cu premeditare.
Potrivit concluziilor medicului legist din cadrul Serviciului de Medicină Legală Arad, Ioan Crişan a murit din cauza ”insuficienţei respiratorii acute”, survenită pe fondul unor ”leziuni traumatice grave de arsură, produse prin inhalare de gaze de explozie şi de ardere cu temperaturi foarte ridicate, leziuni pe suprafeţe extinse la nivelul căilor respiratorii superioare şi inferioare, care au determinat "edem glotic”.
”Acesta a fost urmat de obstrucţie mecanică reflexă declanşată prin spasm laringian, la care s-a adăugat spasmul căilor respiratorii inferioare, determinat prin efect termic de arsură şi conţinut aspirat de material amorf microgranular (particule de funingine) rezultat din gazele de explozie şi ardere, care au fost antrenate în cursul mişcărilor respiratorii la nivelul căilor respiratorii superioare şi inferioare”, este concluzia medicului legist, cuprinsă într-o informare a Ministerului Public.
La un an de la asasinarea omului de afaceri arădean Ioan Crişan, procurorii informau că în intervalul respectiv au fost audiate 400 de persoane, au fost făcute percheziţii domiciliare şi informatice şi 18 expertize balistice, fizico-chimice, traseologice şi genetice. Tot atunci, în ceea ce priveşte circumstanţele personale ale omului de afaceri, procurorii au stabilit traseul parcurs de Ioan Crişan, după vizualizarea imaginilor obţinute din camerele de supraveghere din municipiul Arad.
"Au fost analizate relaţiile comerciale derulate de victimă. Situaţia economică şi financiară a societăţilor în care era implicat nu a relevat vulnerabilităţi şi acţiuni cu risc de escaladare violentă, la nivelul mijloacelor folosite pentru comiterea faptei. A fost realizată o analiză comportamentală de către structura de profil din cadrul IGPR. Până la acest moment, nu au fost confirmate informaţiile, vehiculate şi în spaţiul public, privind implicarea victimei în activităţi de crimă organizată. Au fost verificate raporturile civile rezultate din activităţi specifice cămătăriei pe care victima le derula, fără concursul altor persoane. S-au stabilit şi au fost investigate posibilele surse de conflict în anturajul victimei”, informa atunci Parchetul de pe lângă ÎCCJ.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰