Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ziua cu cele mai multe decese pe timp de pace. Singura salvare pentru unii pacienți COVID au ajuns corturile în care îngheață

România a înregistrat astăzi cele mai multe decese dintr-o singură cauză pe timp de pace, de la cutremurul din 1977. 328 de oameni au murit de COVID-19 în ultimele 24 de ore, printre care un bebeluş de câteva luni şi doi tineri de 18 şi 19 ani. Paturi libere la Terapie Intensivă nu mai sunt, iar saloanele spitalelor sunt pline ochi. Ambulanţele stau la coadă şi câte şase ore până să lase pacienţii. 

de Redactia Observator

la 06.10.2021 , 19:22

Un bătrân de 85 de ani se chinuie să încapă în patul de campanie din cortul instalat în curtea Spitalului Universitar. De trei ore primeşte oxigen aici pentru că în saloane nu mai sunt locuri.

Pacient: Uitaţi-vă, mă doare de peste tot. Din cauza ţevilor. Nu din alt motiv. Ăsta e motivul.

Reporter: Vă e frig?

Vezi și

Pacient: Mi-e frig, mi-e tare frig.

Pe acelaşi subiect

Ema Schweninger, reporter Observator: Pentru că Spitalul Universitar este sufocat de numărul mare de pacienţi, 7 bolnavi au fost internaţi într-un cort. Stau pe paturi de campanie, la câţiva centimentri de pământ. Sunt condiţii dure, dar e singura soluţie pe care au avut-o medicii.

Condiţiile sunt grele şi pentru medici şi asistenţi ce luptă cu boala

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

În unitatea de Primiri Urgenţe e prăpăd. Tărgile sunt efectiv lipite unele de altele. Alţi bolnavi stau pe scaun. 

Pacient: Luni seara a venit salvarea, m-a adus aici, dar am stat până mi-a găsit loc. Pe un scaun am stat, de la 11 până dimineaţa la 7...

Medicii au fost anunţaţi că la Spitalul Colţea s-au eliberat câteva paturi. Un singur pacient a acceptat transferul. Câteva minute mai târziu, o bolnavă regretă că n-a urcat în ambulanţă. Nu se mai putea face însă nimic.

Medic: V-am pus un scaun.

Pacientă: Dar nu pot, mi-e rău. 

Medic: Toţi sunt bolnavi. Doamnă, uitaţi-vă aici cum e doamna. Ce vreţi să facem? Să o las pe doamna să moară? 

"A plecat de lângă mine de aici şi acum e mort..."

Ema Schweninger, reporter Observator: Toţi aceşti pacienţi sunt în stare foarte gravă. Pe chipurile lor se citeşte doar suferinţa şi panica. Jumătate dintre ei ar trebui duşi la terapie intensivă, dar nu există niciun pat liber.

Pacient: A murit mai devreme un om. Greu, fără cuvinte... Cui nu-i e teamă? A plecat de lângă mine de aici şi acum e mort... 

Magdalena Mansour, medic UPU, Spitalul Universitar: Avem aproape la toate sursele de oxigen o dublare. Practic, doi pacienţi la o sursă de oxigen. Nu este ok ca să consulţi în conditiile de faţă, nu este bine nici pentru actul medical, care nu este de calitate, nici pentru pacient. E o luptă în fiecare zi ca să putem face ce se poate mai bine. În fiecare zi te gândeşti ce se mai poate întâmpla pentru că în fiecare zi zicem: asta este maximum. Mai mult de atât nu se poate, mai mulţi nu putem primi, e cel mai rău. Şi constatăm în fiecare zi că se poate mai mult... 

Ambulanţele stau la coadă să lase pacienţii. Zece sunt acum la rând în faţa spitalului. Bolnavii au ajuns să fie evaluaţi în salvări. 

Concedii sistate pentru medici, asistenți și pompieri, în Ilfov

La Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov au fost cu aproape 60% mai multe solicitări în primele 6 zile din lună faţă de aceeaşi perioadă din septembrie. S-au sistat concediile, au fost detaşaţi medici, asistenţi şi pompieri, dar tot nu fac faţă. Pentru testări sunt pe listă 1.600 de oameni şi durează chiar şi 3 zile până când vine echipajul. Iar pentru evaluare timpii de aşteptare au ajuns la 16 ore. 

Alis Grasu, manager SABIF: Ambulanţele au timpii prelungiţi de aşteptare la spitale până pot preda pacienţii. Cel mai lung timp s-a înregistrat la un spital de urgenţă. când două ambulanţe au stat șase ore şi a trebuit să fie schimbate pentru că se terminase oxigenul cu alte două ambulanţe.

Tot mai multe cazuri de coronavirus în România

Aproape 15.000 de oameni au fost diagnosticaţi cu COVID în ultimele ore Iar 328 de oameni au murit. Printre ei un bebeluş din Suceava. La ATI, pentru a doua zi la rând, nu mai avem niciun pat liber. Un medic povesteşte îngrozit că a văzut un cuplu care împărţea aceeaşi mască de oxigen. 

Amin Zahra, medic ATI: Acea imagine am văzut-o la Spitalul din Ploieşti în secţia de UPU, unde acei pacienţi numai ce au sosit şi aşteptau un loc.

Aseară, 6 bolnavi din Capitală au fost transferaţi cu o aeronavă Spartan la Târgu Mureş. 

Janos Szederjesi, șef secție ATI, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș: Erau intubaţi şi ventilaţi mecanic când au venit, cu afectări pulmonare extinse. Din păcate, unul a decedat pe parcursul nopţii.

Medicii se tem că poate izbucni oricând un incendiu

Cristian Oancea, manager Spital V. Babeș: Am triplat numărul de extinctoare şi am cerut suportul colegilor de la ISU pompieri ca să delege timp de o lună, o lună şi jumătate, cât e această încărcătură pe reţeaua electrică, un echipaj mobil de pompieri la noi în spital. Dacă se întâmplă ceva să se intervină prompt.

Ca să stopeze numărul uriaş de infectări, autorităţile au impus din nou masca obligatorie la exterior în toate localităţile cu peste 6 cazuri la mia de locuitori. Şi tot a stăzi, au fost trimise mesaje RO-Alert prin care populaţia este îndemnată să se vaccineze. În caz contrar, specialiştii cred că ne vor aştepta zile cu un număr cuprins între 20 şi 30 de mii de îmbolnăviri şi sute de morţi. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Ziua cu cele mai multe decese pe timp de pace. Singura salvare pentru unii pacienți COVID au ajuns corturile în care îngheață